• onze waardering

Recensie: We moeten je iets vertellen RECENSIE

Kathelijne is schrijfster en heeft een bestseller geschreven. Doordat het boek gebaseerd is op haar jeugd die ze doorbracht als lid van een zwaar gelovige gemeenschap, hebben haar ouders het contact met haar verbroken. Maar niet alleen haar ouders zijn boos, de hele gemeenschap is woedend. Kathelijne is bezig met een het schrijven van een nieuw boek als ze erachter komt dat ze zwanger is. Ze heeft een affaire met een getrouwde man en laat abortus plegen. Wanneer ze de volgende ochtend wakker wordt, ziet ze aantekeningen op haar notitieblok: een verhaal over een klein meisje dat haar iets probeert te vertellen. Kathelijne gebruikt deze inspiratie voor haar nieuwe boek en gaat op onderzoek uit.

De schrijfstijl van dit boek is erg prettig. Pauw gebruikt korte, duidelijke zinnen en spreekt de lezer direct aan. Het was wel even wennen, maar het zorgt voor iets extra’s. Je voelde je betrokken bij het verhaal en bij Kathelijne omdat ze rechtstreeks tegen je praat. Alsof je een brief aan het lezen bent. Soms vergat ik even dat er een personage tegen me sprak in plaats van de auteur zelf.

Kathelijne heeft dus een affaire met een getrouwde man. Een gevaarlijke keuze, want dit soort vrouwen zijn moeilijk om sympathie voor op te brengen. Pauw spreekt dit ook direct aan:

‘Ik weet heus wel wat je van mij vindt; een verwende jonge vrouw die geobsedeerd is door haar uiterlijk en zonder tegenstribbelen instemt met een abortus van het kind van haar getrouwde minnaar, en dan ook nog denkt dat ze het recht heeft om zich zielig te voelen.’

Doordat de schrijfster voor deze schrijfstijl te kiest is het haast onmogelijk om niet een beetje van haar hoofdpersoon te gaan houden. Ze is dan wel ‘the other woman’, maar je gaat haar waarderen omdat ze goudeerlijk is. Het enige wat niet prettig leest, zijn de sterretjes in de tekst die verwijzen naar de voetnoten. Af en toe is dit niet erg, maar het zijn er veel en soms neemt een noot een halve bladzijde in beslag. Dit haalt je soms behoorlijk uit het verhaal.

We moeten je iets vertellen is een literaire thriller. Dat dit een apart genre is spreekt Pauw ook aan in haar boek. ‘Literaire thriller wil zeggen dat een boek tussen het klassieke thrillergenre en een roman in zit.’ Je verwacht in ieder geval wel een spannend boek. Helaas was de spanning ver te zoeken. Natuurlijk wil je weten wie haar dreig smsje's stuurt en wat haar onderbewustzijn Kathelijne probeert te vertellen. Maar een thriller? Niet echt.

Het plot is redelijk voorspelbaar en niet opzienbarend, maar los daarvan is We moeten je iets vertellen een vermakelijk boek om te lezen.

We moeten je iets vertellen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  We moeten je iets vertellen is Marion Pauw haar zesde thriller. We moeten je iets vertellen is Pauws meest persoonlijke thriller. De succesvolle Kathelijne valt voor de charmes van een oudere, getrouwde man en raakt zwanger van hem. Ze ondergaat een abortus. De dag erna vindt ze een huiveringwekkend verhaal op haar notitieblok, geschreven in haar eigen handschrift. Terwijl ze rouwt om haar ongeboren kind, gaat ze op onderzoek uit.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Deze series eindigen helaas in 2022

 • De 100 bestverkochte boeken van 2021

 • Zin in Zillertal - Svea Ersson

 • Mijn Frankrijk - Onno Kleyn

 • Tom Clancy Kettingreactie - Mike Maden

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen