• onze waardering

Recensie: Primaten van park avenue RECENSIE

Al direct na het uitkomen van haar antropologische memoires De primaten van Park Avenue was Wednesday Martin het gesprek van de dag. Het controversiële boek belandde bovenaan de Amerikaanse bestsellerslijst en inmiddels zijn ook de filmrechten verkocht. Het succes is alles behalve vreemd. Wie wil nu niet weten hoe het er écht aan toe gaat achter de gesloten deuren van de perfecte moeders in de chique wijk Upper East Side in Manhattan?
 
Een verhuizing van de Upper West Side naar de Upper East Side in Manhattan lijkt maar een kleine verandering. Toch ervaarde Wednesday Martin dat het er een stuk minder gemoedelijk aan toe gaat in dit chique gedeelte van de stad. De moeders in de Upper East Side zijn stuk voor stuk knap, slank en altijd goed gekleed. Zonder Birkin-bag, de nieuwe Chanel collectie of Louboutin pumps kun je zomaar een playdate-paria worden; geen moeder zal haar kind met de jouwe laten spelen. Eén misstap kan er al voor zorgen dat geen van de andere moeders op het schoolplein zelfs maar gedag tegen je zal zeggen. Door haar interesse in antropologie en instinctgedrag begint Martin een studie naar de patronen, rituelen en gedragingen van deze exotische mama-soort. In De primaten van Park Avenue beschrijft ze haar resultaten.
 
De primaten van Park Avenue is een soort mix tussen een semi-wetenschappelijke studie en een chicklit. De bevindingen over de moeders van de Upper East Side zijn vermakelijk absurd. Heerlijk! Alles draait om het hebben van het slimste kind, het grootste privévliegtuig, de beste nanny en de duurste designertas. Ga je naar een feestje, dan neem je geen zelf gebakken koekjes mee, maar een sieraad van Tiffany. Elke dag moet je eruit zien alsof je front row bij Fashion Week zit, ook al ga je alleen maar je zoon of dochter naar school brengen. Het is een subcultuur die wel wat weg heeft van Sex and the City en Mean Girls. Het inkijkje in deze wereld is verbazingwekkend interessant, maar de uitwerking ervan is iets minder geslaagd. Martin valt vaak in herhaling en de studies die ze aanhaalt zijn niet altijd even relevant.  Daarnaast is de spanningsboog vrij laag, waardoor het boek alles behalve een page-turner is. Geen topper dus, maar de onthullingen over de moeders, zoals de mommy-bonussen en de Birkin-aanvallen, en het persoonlijke verhaal van de schrijfster maken De primaten van Park Avenue toch het lezen waard. 

Primaten van Park Avenue

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wednesday Martin heeft moeite met inburgeren wanneer zij met haar man in de Upper East Side in New York gaat wonen. Haar man groeide er op, maar zij komt uit een kleine stad in Michigan en kan haar draai niet vinden. Totdat ze besluit haar vakkennis - antropologie, met een specialisatie in instinctgedrag - toe te passen op de dames in haar nieuwe omgeving. Opeens valt alles op zijn plek.
   
  Het snobistische optreden van de moeders op het schoolplein heeft veel weg van het gedrag van bavianen. Martins eigen obsessie met het scoren van een Hermès Birkin-tas lijkt plotseling volkomen logisch: het is een manier om hogerop te komen binnen de roedel. Zo begint ze aan een studie naar patronen, rituelen, decorum, mutilatie en paringsgedrag bij deze uitzonderlijke stam. En onvermijdelijk ontdekt ze wat de waarde is van vriendschap bij deze dames wanneer puntje bij paaltje komt. Haar bevindingen zijn slim, provocerend en verrukkelijk onverwacht. 
   
  Elke stad kent zijn eigen Upper East Side en in de memoires van Wednesday Martin zullen lezers over de hele wereld de vreemde conventies en het wanhopige verlangen er deel van uit te maken, herkennen. Aan de andere kant: moeders blijven moeders, en ook de dames van de Upper East Side streven naar veiligheid, geluk en succes voor hun kind. En geen enkele villa of dure SUV kan een kind beschermen tegen emoties als angst en verlies. 

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze titels verdwijnen binnenkort van Netflix

 • Young adult top 6: december 2021

 • Snelle Sam: De klapper - Olav Mol

 • Lekker gelukkig - Carolina van Dorenmalen

 • Zwarte zwaan - Gideon Samson

Gerelateerde artikelen

 • Dit was het populairste boek van het jaar waarin jij geboren werd

 • Shoptip: 10x coole e-reader covers

 • Doe mee aan de schrijfwedstrijd van Mijnchicklit.nl!

 • NIEUW: accessoires voor je dwarsliggers®!

 • Do It Yourself: Boek vouwen

Zoek in artikelen