• onze waardering

Recensie: De jonge bruid RECENSIE

Op een dag staat de Jonge Bruid op de stoep bij de Familie. Ze komt trouwen met de Zoon, die momenteel nog in Engeland is om de zaken van het familiebedrijf te behartigen. Ze trekt bij de Familie in om te wachten tot de Zoon is teruggekeerd, en leert zo langzaam de gewoontes van de Familie.
 
De Familie bestaat uit: de Vader met een glazen hart, dat niet al te heftige emoties aankan, de Moeder, wiens syllogismen ondoorgrondelijk zijn, de Oom die slapend kan lezen en de Dochter die mank is maar als ze niet beweegt waarachtig mooi is. Als laatste is er nog Modesto, de butler, die hoofdzakelijk met de familie communiceert door een communicatiesysteem gebaseerd op kuchjes.  
 
Elke ochtend is de Familie weer blij dat ze de nacht hebben overleefd en ontbijten ze feestelijk tot in de middag. Ze wachten op de terugkeer van de Zoon, maar het verstrijken van weken of maanden registreren ze niet: de tijd was voor hen een fenomeen met onstabiele contouren, dat in hun leven weerklonk als een vreemde taal.’
 
In De Jonge Bruid neemt Alessandro Baricco de vrijheid om te wisselen met de vertelstem, we/ze/ik/zij/hij wisselen elkaar onvoorspelbaar af. De schrijver komt soms zelf aan woord met commentaar over het verhaal en het schrijfproces:
 
‘Ik had mijn oude vriend bijvoorbeeld moeten vertellen hoe ik, terwijl ik over de Jonge Bruid schrijf, soms min of meer plotseling van vertelstem verander, om redenen die me op dat moment geraffineerd technisch voorkomen, en op z’n hoogst matig esthetisch, met het voor de hand liggende resultaat dat ik het leven compliceer voor de lezer.’
 
De Jonge Bruid was het meest rare verhaal dat ik in tijden heb gelezen.  Het boek is zeker interessant om te lezen, de absurde dialogen en situaties zijn grappig en origineel.  Als lezer kom je er zelf achter of deze aparte schrijfstijl je aanspreekt, ik moest eraan wennen. Kortom,  De Jonge Bruid is een wonderlijk absurd boek!
 

De jonge bruid

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Begin vorige eeuw, het Italiaanse platteland. In hun villa begint een familie – de Vader, de Moeder, de Dochter, de Oom – elke nieuwe dag met een overvloedig ontbijt dat tot ver in de middag duurt, om samen de opluchting te vieren over het feit dat ze het weer een nacht gered hebben: al generaties lang vinden alle sterfgevallen in de familie plaats tijdens de nachtelijke uren, en levend de ochtend bereiken is een zegen die een feestje verdient.
  Op een dag wordt hun ontbijtritueel onderbroken door de plotselinge verschijning van de Jonge Bruid. Ze is gekomen om met de Zoon te trouwen, maar die is in Engeland om de zaken te behartigen van het bloeiende textielbedrijf van de familie. Samen wachten ze op zijn terugkeer, en terwijl maanden voorbijgaan zonder enig teken van de Zoon, wordt de rusteloze Jonge Bruid steeds dieper in de mysterieuze geschiedenis en gewoonten van de Familie gezogen. Alles lijkt bijeen te komen in het wachten op de Zoon, en tijdens dat wachten proberen alle personages verlossing te vinden.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • The Witcher seizoen 3 komt eraan en nieuwe trailer onthuld

 • Spannende Stranger Things seizoen 4 teaser onthult een spookhuis

 • Bridgerton seizoen 2 teaser: Anthony Bridgerton ontmoet liefdesinteresse Kate Sharma

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

Zoek in artikelen