• onze waardering

Recensie: De nieuwe gravin RECENSIE

Voor Downton Abbey was er Upstairs, Downstairs, een legendarische tv-serie over een Britse familie van adel. In de Liefde & Erfenis trilogie keer ze terug naar deze adelijke familie: de Dilbernes en hun huispersoneel. 
 
Na alle ellende in deel 2, Leve de Koning, is de familie toe aan wat nieuws. In De nieuwe gravin besluit Lady Isobel Dilberne daarom Dilberne Hall te moderniseren. Niet geheel zonder reden, want Koning Edward heeft belooft te komen voor een jachtpartij. Een uitputtingsslag voor de familie, want de voorbereidingen voor deze jachtpartij nemen maanden (!) in beslag.
 
Maar in De nieuwe gravin, zoals te verwachten bij deze familie, is dat niet het enige waar ze zich mee bezig kunnen houden. Want het huwelijk van Arthur en Minnie zit in zwaar weer en alle zeilen moeten worden bijgezet om het te kunnen redden. Als dat al lukt. En of dat nog niet genoeg is voor deze stijve familie, is dochter Rosina volledig losgeslagen in hun ogen. Zij schreef namelijk een boek over de seksuele gewoonten van de Aboriginals. Niet bepaald een onderwerp waar de Dilbernes zich mee kunnen identificeren. Immers, een zwangerschap mag al niet eens getoond worden : want dan zien mensen dat je je ‘schandalig’ gedragen hebt! Laat staan een boek over de seks-escapades van een stel Australische inboorlingen.
 
Hoe naïef, vreemd en absurd de Dilbernes zich soms ook gedragen, je gaat gedurende de trilogie van ze houden. Je moet lachen om hun gekke fratsen, houdt van een eigenaardigheden en bewondert ze om hun standvastigheid. Het wordt bijna jouw eigen familie.
 
Het heerlijke van een trilogie is dat je uren kunt doorlezen. Je kunt je onderdompelen in een fantasiewereld waar geen einde aan lijkt te komen. Het nadeel is dat laatste deel van een trilogie. Want je wil dolgraag verder lezen, om te zien hoe het met je favoriete familie gaat. Maar je wil ook niet stoppen: want dan moet je afscheid nemen van het boek, van de familie, van hun levens. Ik wil gewoon niet verder lezen.  Ik wil geen afscheid nemen. Ik kan alleen maar denken: lieve Fay Weldon, schrijf alsjeblieft nog een boek over deze fijne familie!
 

De nieuwe gravin

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  'De nieuwe gravin' is het laatste deel van Fay Weldons prachtige trilogie, die aanving met 'Macht der gewoonte' gevolgd door 'Leve de koning'. Als auteur van bestsellers en de bekroonde pilotaflevering van de serie Upstairs, Downstairs geeft Weldon ons een fantastisch kijkje achter de schermen van een Engels landhuis aan het begin van de twintigste eeuw, zowel in de hogere als in de lagere rangen.
   
  In dit derde deel is lady Isobel Dilberne druk bezig Dilberne Hall te moderniseren om koning Edward VII over enkele maanden te kunnen ontvangen voor een jachtpartij. De voorbereidingen zijn uitputtend, en er zijn ook andere problemen: het huwelijk van Minnie en Arthur dreigt op de klippen te lopen en dochter Rosina heeft een schandalig boek over de seksuele gewoontes van de Aboriginals geschreven. De jachtpartij gaat ondanks alles door, maar verloopt compleet anders dan verwacht.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • The Witcher seizoen 3 komt eraan en nieuwe trailer onthuld

 • Spannende Stranger Things seizoen 4 teaser onthult een spookhuis

 • Bridgerton seizoen 2 teaser: Anthony Bridgerton ontmoet liefdesinteresse Kate Sharma

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen