• onze waardering

Recensie: Katherine Carlyle RECENSIE

Katherine Carlyle is een meisje op de drempel van volwassenheid. Haar vroege jeugd was heel gelukkig en bevoorrecht. Een liefhebbende moeder en een hardwerkende journalist als vader. Omdat haar vader veel in het buitenland werkt, leven ze al geruime tijd in Italië. Haar moeder sterft echter en de laatste jaren is haar vader steeds vaker en langer weg. Katherine blijft goed verzorgd achter in Rome, maar ze mist de aandacht van haar vader en ze kan het rouwproces om haar moeder in haar eentje ook niet echt goed aan. Katherine heeft namelijk haar leven lang al last van een soort koud afstandelijk gevoel. Ze is verwekt als IVF embryo en is 9 jaar ingevroren geweest, voordat ze in haar moeders baarmoeder geplaatst is en via een natuurlijke geboorte ter wereld kwam. Wie is ze? Wat is ze en waarom kan ze geen band met haar vader krijgen?
 
Als ze op het punt staat terug te gaan naar Engeland om te gaan studeren in Oxford, besluit Katherine heel drastisch haar leven om te gooien.  Haar vader, die het allemaal zo mooi geregeld heeft, maar zelf nergens te bekennen is, zal dan wel geschokt zijn. Ze gooit alle luxe overboord en besluit impulsief naar Berlijn te gaan. Ze wist haar computer; gooit haar telefoon weg en verdwijnt spoorloos. Vanuit Berlijn reist ze verder en verder naar het noorden en ze komt min of meer aan de zelfkant van het leven terecht, haar eigen mysterieuze gevoelens en impulsen als enige leidraad. De poging van Katherine om haar oude leven uit te wissen en haar emoties helemaal los te koppelen, brengt haar echter langzaam toch het besef, dat ze door haar keuzes, haar eigen identiteit creëert. Ze wilde haar vader straffen voor zijn onverschilligheid. Kijken wat zijn reactie zou zijn en of hij wel van haar houdt. Ze moet letterlijk tot op de bodem gaan, om uiteindelijk er achter te komen dat ondanks al haar afstandelijkheid, ze wel degelijk haar vader nodig heeft.
 
De ervaringen en gedachten van Katherine worden op een heldere manier beschreven in de ‘ik-vorm’. De stijl is zo direct en gedetailleerd, dat je je werkelijk in het hoofd van Katherine bevindt. Het is een verhaal, waarbij je wel moet doordenken, want Katherine’s denkwijze is wonderlijk, maar intrigerend.
 
Het is een prachtige psychologische roman, met een wat schokkend einde, dat tot nadenken stemt. Het is echter een bijzonder boeiend boek dat je zal verrassen en daarom is het zo de moeite waard.

Katherine Carlyle

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Eind jaren tachtig, wetenschappelijk onderzoek maakt grote ontwikkelingen door. Katherine Carlyle ontstaat via ivf. Na een bevriezing van negen jaar komt ze via natuurlijke geboorte ter wereld. Ze groeit op in een liefdevol gezin, maar toch lijkt een herinnering aan haar ontstaan haar te achtervolgen.

  Op negentienjarige leeftijd voelt Katherine zich hopeloos verlaten. Haar moeder is aan kanker overleden en de band met haar hardwerkende vader is afstandelijk. Een paar dagen voor de start van haar studententijd aan Oxford neemt Katherine een resoluut besluit. Ze wist haar computer, gooit haar
  telefoon in het water en verdwijnt spoorloos.

  Wat begint als een ondoordachte, gevaarlijke reis, begint steeds meer te lijken op een ontdekkingstocht
  om uit te vinden hoe groot haar vaders liefde voor haar is. Het is haar kans af te rekenen met het koele gevoel dat Katherine al een leven lang achtervolgt.

  Katherine Carlyle is een emotionele roman over onvoorwaardelijke liefde tussen ouders en kinderen en
  over uitvinden wie je bent en wat je wil.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De meest gekeken Netflix series in 2021

 • 12 romantische fantasy series

 • Disney karakters die gebaseerd zijn op echte mensen

 • De leukste Lord of the Rings memes

 • Lucifer, Locke & Key en The Sandman zijn met elkaar verbonden

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: De meisjeskleedkamer

 • Slachtoffer 2117 - Jussi Adler-Olsen

 • Juni 2011: Herinner mij

Zoek in artikelen