• onze waardering

Recensie: Mars RECENSIE

De planeet Mars wordt al volop verkend door mensen en als tijdens een Marsexpeditie een enorme storm opsteekt, moet het team evacueren. Tijdens de tocht van de leefruimtes naar de Marslander die hen naar het ruimteschip terug moet brengen, wordt een van de astronauten, Mark Watney, getroffen door een rondvliegend wrakstuk en de overige teamleden denken dat hij dood is. Noodgedwongen laten ze hem achter, aangezien ze moeten vertrekken.
 
Maar Mark is niet dood. Hij overleeft de storm en zwaargewond weet hij de leefruimtes van de expeditie op Mars te bereiken. Hij lapt zichzelf op en gaat er dan eens voor zitten om te kijken hoe hij kan overleven, want de volgende expeditie die hem zou kunnen redden, komt pas over 4 jaar!
 
Bioloog Mark is een superintelligente rasoptimist, die niet klein te krijgen is. Het ene probleem na het andere komt op zijn pad, maar met een vindingrijkheid die grenst aan het ongelofelijke, een groot gevoel voor humor en enorme overlevingsdrang, weet hij in leven te blijven.
 
Het boek is eigenlijk in 2011 al geschreven door auteur Andy Weir. Eerst uitgegeven als E-book in eigen beheer, waarna het een enorm succes werd. De uitgave van een papieren versie volgde snel en inmiddels is het boek ook vertaald in diverse talen en er is een film van gemaakt, met Matt Damon in de hoofdrol.
 
De schrijfstijl van Weir is dan ook snel, luchtig en pakkend. Het personage van Mark Watney neemt je gelijk mee, Je beleeft zijn successen en zijn tegenslagen. Je voelt zijn spanning en krijgt enorme bewondering voor de man, die zo’n enorme eenzaamheid het hoofd biedt, door te relativeren en zichzelf op te peppen met zijn zelfspot en humor. Andy Weir weet spanning op te bouwen en emoties naar boven te halen, maar nergens wordt het verhaal beklemmend of saai.
 
Ik heb het boek in één ruk uitgelezen en ben daarna ook de film gaan zien in de bioscoop. De film doet het boek gelukkig alle eer aan. Het is immers altijd maar afwachten of ze de sfeer van een fantastisch boek wel kunnen pakken. Ik zou je in ieder geval willen aanraden het boek te lezen, want het is super spannend, heel humoristisch en heerlijk vlot geschreven.

Mars

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Astronaut Mark Watney wordt door zijn expeditiegenoten voor dood op Mars achtergelaten. Maar Mark blijkt nog in leven, de vraag is of hij de planeet ooit nog zal verlaten...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Chicklit.nl young adult boek van het jaar 2021: dit is de top 3

 • Recensie: The Princess Switch 3: Romancing the Star

 • Chicklit.nl feelgood boek van het jaar 2021: dit is de top 3

 • Schreeuw om middernacht - Benjamin Read en Laura Trinder

 • Ontluiken - Nora Roberts

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Artemis

Zoek in artikelen