• onze waardering

Recensie: Gezellige verhalen RECENSIE

Het boek ‘Gezellige verhalen’ is een verhalenbundel met daarin tien korte verhalen van elk ongeveer twintig pagina’s. Steeds opnieuw worden er gewone, herkenbare mensen opgevoerd in een situatie die hen kwetsbaar maakt. Eenzaamheid en de misconceptie over gezelligheid speelt daarbij altijd een belangrijke rol. De verrassing in de uitwerking ligt in de manier waarop de personages daarmee omgaan. Daarbij vond ik vooral het verhaal ‘Een schone slaapster in het bos van Zarja’ een topper.


Literaire verhalen vinden meestal geen plaats op mijn leesstapel, tenzij als persoonlijke uitdaging. Zo ook deze ‘Gezellige verhalen’ van Marente de Moor. Het vergt een speciale smaak om van dit soort verhalen te kunnen genieten.

Hoewel ik zeker kan erkennen dat literair gerichte mensen hier van zullen smullen, vond ik het niet altijd even gemakkelijk om te begrijpen waar het verhaal in kwestie over ging. Alsof je een rubikskubus niet helemaal kan oplossen. Je krijgt de onderliggende gedachte wel mee, maar niet alle nuances. Toch vond ik het een aangename afwisseling van mijn standaard leesvoer. Het laat je brein anders werken, soms een verhaal twee keren opnieuw lezen in de hoop dat je enkele subtiele details over het hoofd hebt gezien.

Waar ik als gewone lezer wel zonder meer van kon genieten, was het taalgebruik. De manier waarop de zinnen worden geconstrueerd en de woordkeuze kan je alleen maar bewonderen. Het enige minpuntje daarbij zijn de oer-Hollandse uitdrukkingen waarvoor soms wordt gekozen.

Marente de Moor heeft zich al bewezen met haar romans waar ze verscheidene literatuurprijzen en nominaties voor kreeg. Het boek ‘Gezellige verhalen’ is een fijne kennismaking met deze schrijfster en een uitnodiging om ook van haar romans te proeven. Zij maakt het aangenaam om als lezer uit mijn comfortzone te stappen. Ik geef dit boek vier sterren, maar raadt het tegelijkertijd alleen maar aan aan lezers die ervoor openstaan hun normale leesbeleving opzij te zetten.

Gezellige verhalen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Na haar grote romans waagt Marente de Moor zich nu aan verhalen, die aan intensiteit en verbeeldingskracht niet voor haar bekende werk onderdoen. De mensen die zij in hun dagelijkse levens beschrijft hunkeren allemaal naar intimiteit, maar vinden die niet zomaar bij de ander. Tegen de achtergrond van hun knusse interieurs en gewoontes steekt dit gemis tragisch af, en alleen de verbeelding biedt nog troost. Een gelukkig getrouwde man blijkt opeens over bijzondere gaven te beschikken; een bejaarde briefschrijver wordt zelf gestalkt, en twee gepensioneerde zeebonken gaan zonder hun vrouwen op zoek naar een verdwenen eiland. Hoe gezellig is het eigenlijk in deze tragikomische vertellingen?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • The Originals feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

 • De 15 beste boeken uit de Reese Witherspoon Book Club

 • De 10 leukste beroemde vriendschappen in Hollywood

 • Uncharted trailer met Tom Holland en Mark Wahlberg is uit

 • Mijn moeder heeft altijd gelijk - Lana Lux

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Foon

 • Foon - Marente de Moor

Zoek in artikelen