• onze waardering

Recensie: Leven tot elke prijs RECENSIE

Hoe maak je een boek over het alledaagse leven interessant? Zeker als het niet gaat om het hippe, snelle leven van tegenwoordig, maar het routineuze leven van een huisvrouw in de jaren vijftig. Die uitdaging ging de Zweedse schrijfster Kristina Sandberg aan – en met succes. Haar roman Leven tot elke prijs is in haar thuisland inmiddels een prijswinnende bestseller.

Het verhaal begint in 1953. Maj is met haar gezin in Stockholm, om de vijftigste verjaardag van haar man te vieren. Maar in plaats van dat hij bij zijn gezin is, zwerft Tomas door de stad. De zorgen die Maj die avond heeft, zetten de toon voor de jaren die volgen. Tomas worstelt met zijn werk binnen het familiebedrijf en zijn neiging tot alcoholisme. Tieners Anita en Lasse nemen steeds meer afstand van hun moeder. Maj probeert ondertussen de perfecte huisvrouw te zijn. Want er is voldoende om gelukkig mee te zijn en dan mag je niet klagen. Toch?

De schrijfstijl in Leven tot elke prijs is bijna hypnotiserend. Als een constante stroom van woorden en gedachten spat de tekst van de pagina af. Eerste en derde persoon wisselen elkaar af terwijl Sandberg ons deelgenoot maakt van Maj’s leven en gedachten. Van haar dagelijkse klusjes, van de drama’s in haar leven en van hoe ze zichzelf dapper toespreekt toch maar weer haar schouders te zetten onder de volgende sociale verplichting. Terwijl de buitenwereld haar façade prijst, weet je als lezer hoe ongelukkig Maj eigenlijk is.

Aan het begin van dit dikke boek vroeg ik me nog af waar het verhaal heen zou gaan. Of het niet saai zou worden, dat leven lang ‘doen wat hoort’. Toegegeven, het lezen van Leven tot elke prijs kost iets meer moeite dan ik soms aan het einde van een lange werkdag kon opbrengen. Maar voor wie de moeite neemt, komt plotseling het leven van onze (groot)moeders tot leven. Sandberg heeft van Maj een echte vrouw gemaakt die fascineert en je niet loslaat.

Leven tot elke prijs

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een vrouw probeert de perfecte moeder, echtgenoot en gastvrouw te zijn

  Stockholm, 1953. Maj’s echtgenoot Tomas trakteert het gezin op een weekend weg. Maj zou gelukkig moeten zijn maar voelt zich verdrietig en duizelig. Komt het door de problemen van Tomas op de zaak, waardoor hij steeds meer drinkt? Of de teleurstelling die ze voelt naarmate haar puberende kinderen zich verder van haar verwijderen? Hoe harder Maj probeert de schijn van geluk op te houden, hoe meer druk er op haar gezin komt te staan. Ze moet zich aanpassen om te (over)leven.
  Leven tot elke prijs is de bekroonde Zweedse bestseller over de worstelingen binnen Maj’s gezin. Een gedetailleerde, bijna hypnotiserende vertelling over sociale klassen, relaties, moederschap en de veranderende rol van de vrouw in de twintigste eeuw. Veel vrouwen zullen hun moeder, grootmoeder of zichzelf hierin herkennen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De gezelligste herfstfilms

 • Alle nieuwe kerstfilms in 2021 de volledige gids

 • Duistere beelden The Batman naar buiten gebracht

 • De beste Halloween outfits gebaseerd op je favoriete serie of film

 • Spin-offs van bekende series die je misschien nog niet kent

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Zorgen voor het gezin

 • Recensie: De komst van een kind

Zoek in artikelen