• onze waardering

Recensie: Woeste Hoogten RECENSIE

“Woeste Hoogte” of “Wuthering Heights”, zoals de oorspronkelijke titel luidt, is het enige boek dat de Britse schrijfster Emily Brontë in 1849 schreef, onder een manlijke pseudoniem. Emily was de zuster van Charlotte Brontë, de schrijfster van de bekende roman “Jane Eyre”.

Bij verschijning werd “Woeste Hoogten” helemaal niet goed ontvangen. Romans in die tijd moesten beschaafd en welgevoegelijk zijn. Ze moesten amusement brengen en goede gevoelens naar boven halen. “Woeste Hoogten” deed dat absoluut niet. Het is een zeer dramatisch geschreven boek, dat de tragische relatie behandeld van Catherine Earnshaw en de vondeling Heathcliff. Een liefdesrelatie die verandert in een bittere obsessie, die de levens van twee generaties verpest.

Het jongetje Heathcliff wordt te vondeling gelegd en opgenomen door de familie Earnshaw. Hij groeit op met de twee kinderen van het gezin en wordt hun stalknecht. Gepest en getreiterd door de zoon Hindley, maar aanbeden door de dochter Catherine.

Catherine is echter niet alleen het mooie woeste meisje, dat met Heathcliff over de heide rondzwerft. Ze is ambitieus en eigenlijk keihard. Ze wil een goed leven en dat kan Heathcliff haar niet geven. Ze trouwt daarom met de rijke buurjongen Edgar Linton. Ze overvleugelt de zachtaardige Edgar totaal en zorgt dat ze alles krijgt wat haar hartje begeerd.

Heathcliff ondertussen voelt de grond onder hem wegzakken door Catherines verraad en hij besluit weg te gaan. Als hij jaren later terug komt, heeft hij zijn fortuin gemaakt en is hij rijker dan de familie Linton. Hij besluit te trouwen met de zuster van Edgar, alleen om Catherine dwars te zitten en langzaam maar zeker weet hij iedereen het leven erg zuur te maken. Hij raakt helemaal verbitterd, als Catherine jong sterft en zijn obsessieve wraak dreunt zelfs door tot in de levens van de kinderen van de twee families.

“Woeste Hoogten” is een boek dat op een hele krachtige manier geschreven is en het behandelt hele heftige, diepe gevoelens. Het is een klassiek literair verhaal, dat sinds 2002 in de Wereldbibliotheek is opgenomen, de lijst van belangrijkste literaire boeken in de wereld. Dat is niet voor niets.  Talloze malen verfilmd en er zijn zelfs songs over geschreven, denk maar aan Kate Bush’s hit Wutherings Heights  uit 1978.

Als je bedenkt dat Emily Brontë eigenlijk nooit haar huis uit kwam, niet gehuwd was en geen sociaal leven had, dan moet ze een vrouw zijn geweest met een opmerkelijk inlevingsvermogen. Ze was in staat om de pakkende diep emotionele passages, die de gevoelens van de hoofdpersonen zo treffend beschrijven, prachtig te verwoorden.  Ook na 166 jaar is het nog steeds een verhaal dat een onuitwisbare indruk achter laat.

Woeste Hoogten

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Tijdens een stormachtige nacht wordt Lockwood gedwongen onderdak te zoeken in het spookachtige landhuis van zijn verhuurder: Woeste Hoogten. Daar hoort hij het verhaal van de vurige, gedoemde liefde tussen Catherine Earnshaw en de donkere en mysterieuze Heathcliff.

  Emily Jane Brontë (1818-1848) is dankzij Woeste Hoogten waarschijnlijk de bekendste van de drie Brontë-zussen, hoewel niet degene die het meest publiceerde. Haar enige roman verscheen in 1847, één jaar voor haar dood, en geldt als een van de eerste gothic romans en een van de grootste klassiekers aller tijden.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De meest gekeken Netflix series in 2021

 • 12 romantische fantasy series

 • Disney karakters die gebaseerd zijn op echte mensen

 • De leukste Lord of the Rings memes

 • Lucifer, Locke & Key en The Sandman zijn met elkaar verbonden

Gerelateerde artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl Leesclub met Sandwichvrouw

 • Disney werkt aan de live-action film Rapunzel

 • De dochters

Zoek in artikelen