• onze waardering

Recensie: In een donker donker bos RECENSIE

In ‘In een donker, donker bos’ maken we kennis met Leonora  ‘Nora’ Shaw, een Britse misdaadromanschrijfster. Wanneer zij een uitnodiging voor een vrijgezellenfeest in haar mailbox vindt, staat ze niet bepaald te springen. De bruid in spe is immers een jeugdvriendin die ze in geen tien jaar heeft gezien. Nora’s nieuwsgierigheid maakt dat ze toch gaat en zodoende in een huis in een donker bos belandt. Van in het begin is duidelijk dat dit vrijgezellenfeest niet van een leien dakje zal verlopen. Het abstracte groepje deelnemers valt maar moeilijk met elkaar te rijmen. Hoe kan Clare, haar vroegere vriendin, zo zijn veranderd dat ze met al deze mensen een band wist op te bouwen? Wat mankeert er aan Flo, het bruidsmeisje dat dit krankzinnige weekend organiseert? Waarom behandelt de enige man in het gezelschap Nora zo vijandig? De vragen stapelen zich op, vooral nadat Clare aan Nora onthult wie haar bruidegom is. En dan wordt er een moord gepleegd…

Ik lees graag thrillers en blijf daarbij vaak trouw aan enkele beproefde schrijvers. Het boek ‘In een donker donker bos’ sprak mij echter onmiddellijk aan. Deels door de vormgeving, maar ook door de setting van een vrijgezellenfeest. Ik ben dus met hoge verwachtingen aan dit verhaal gestart.

Helaas zijn die niet bepaald ingelost. Hoewel Ruth Ware genoeg geheimzinnige en spannende elementen in haar verhaal heeft gestopt, kennen de meeste een zeer voorspelbare uitkomst wat uiteraard afbreuk doet aan het thrillerelement.

Daarnaast zijn er de stereotiepe personages, zoals de homoseksuele toneelschrijver, de queenbee … De weinige keren dat Ware ze probeert uit te diepen door ook een ander onderdeel van hun karakter te belichten, lossen dit probleem jammer genoeg niet op. Als lezer krijg je daardoor het gevoel in een tienerdrama verwikkeld te zijn, inclusief een samenkomst met drank, drugs en een ouijabord.

Tenslotte zijn er de technische mankementjes, zoals het inconsequente springen in de tijdslijn, het herhalen van concluderende gedachten en het gebruik van typisch Hollandse woorden in de vertaling.

Thrillerlezers zullen zich niet laten verrassen door dit verhaal, daarvoor is het te voorspelbaar. Wie echter graag eens wil kennismaken met het genre zonder al te grafische beschrijvingen, doet met ‘In een donker donker bos’ zeker geen miskoop. Ik geef het boek drie hartjes.

In een donker donker bos

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In een donker, donker bos van Ruth Ware is een psychologische thriller met een geraffineerde plot, onverwachte wendingen en een loepzuivere kijk op vergiftigde vrouwenvriendschappen. Voor de lezers van Het meisje in de trein en Gone Girl.

  Nora wordt, out of the blue, uitgenodigd voor het vrijgezellenfeest van Clare, die ze al tien jaar niet heeft gezien. Is dit een kans om geesten uit het verleden voorgoed te begraven? Ze besluit te gaan, maar wat hooguit een ongemakkelijk feestje zou moeten zijn, eindigt in moord. Nora komt bij in het ziekenhuis, maar ze weet niet meer wat er is gebeurd - of wat ze heeft gedaan...

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

 • Het Zijden Huis - Kayte Nunn

 • De vier windstreken - Kristin Hannah

 • Tokio voor altijd - Emiko Jean

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: De dood van mevrouw Westaway

 • Door het sleutelgat - Ruth Ware

 • Een voor een - Ruth Ware

Zoek in artikelen