• onze waardering

Recensie: Bidden en vallen RECENSIE

“Het kost energie om iets te zijn, om in die mal gedrukt te zitten. Om iedere keer weer iets of iemand anders te moeten zijn!” Henk van Straten toont met deze woorden de essentie van het verhaal in Bidden en vallen. In dit bijzonder indrukwekkende, maar complexe verhaal verliezen alledaagse mensen de grip op hun leven.

Van Straten start zijn verhaal met horlogeverkoper Tom. Vrijwel direct wordt impliciet duidelijk dat Tom niet prettig in zijn vel zit. Hij kan zomaar heel erg kwaad worden, heeft altijd haast en voelt hij continu een bepaalde druk om zich heen. Privé krijgt hij steeds meer problemen: hij wordt gechanteerd na een ongelukkige sekspartij met een Marokkaan, zijn vrouw Els verlaat hem en hij moet naar het oosten voor zijn werk. Wanneer hij daar is, lijkt hij de wereld steeds meer kwijt te raken. Van Straten sleurt je mee in de problematiek. Je ervaart wat er aan de hand is, zonder dat het expliciet benoemd wordt. Van Straten gaat hierbij verder dan louter beschrijvingen, hij wil het je laten voelen. Zo raak je, net als Tom, de grip op het leven en het verhaal kwijt: de bizarre ontmoeting van Tom met Daniël Graig, de vreemde gesprekken met de receptionist die alle vragen op Google op moet zoeken en de brandende Boeddha zetten de wereld op de kop. Niets lijkt nog logisch en je gaat twijfelen aan de waarheid. Wat is er met Tom aan de hand? Precies op het moment dat die vraagt ontstaat, kapt Van Straten het verhaal over Tom af en neemt hij je mee naar de andere personages: vrouw Els, Farid, schrijver Chris, Anne en Adil.

Juist deze wisselingen zorgen voor extra diepgang in het verhaal. Alle personages hebben hun eigen leven en problemen, maar zijn op een of andere manier met elkaar verbonden. De ene relatie is vanaf het begin duidelijk: Els is de vrouw van Tom, Chris is Els’ broertje en Anne is zijn vriendin. Andere relaties, bijvoorbeeld het contact tussen Farid en Tom of Farid en Anne, worden naar mate het verhaal vordert duidelijk. Van Straten beschrijft talloze banden en maakt daarmee het verhaal realistisch, logisch, maar complex. Daarbij weet hij op perfecte manier de karakters te beschrijven. Zo vormt de harde Farid een enorm contrast met de zachtere Anna of de depressieve Els. De gevoelens en de gedachten spelen hierbij een belangrijke rol en ze worden zo goed uitgewerkt, dat het mogelijk is begrip te tonen. Zo snappen we de woede van Chris over de bestellers wanneer hij zelf geen goed boek kan schrijven en kunnen we meeleven met Farid wanneer hij erachter komt dat hij eigenlijk bij geen enkele groep hoort. Hierdoor vind je gebeurtenissen als het nieuwe verhaal van Chris en de wraakactie van Farid bijna logisch. Bijna. Via zinnen als “Zo incompleet had ze zich gevoeld. Zo klein” toont Van Straten de rauwe kant van het leven en het innerlijk van de mens. Daarbij wil hij laten zien dat iemand mede gemaakt wordt door zijn omgeving. De half-Marokkaan Farid vormt daarin het schoolvoorbeeld: “Fred werd Farid.”

De opbouw van Bidden en Vallen is complex, maar zeer waardevol. Van Straten bespreekt verschillende gebeurtenissen herhaaldelijk, maar door de ogen van verschillende personages. Zo vertelt Anne hoe gruwelijk het boekenfeest met Chris was en een hoofdstuk later vertelt Chris zijn geweldige ervaringen over hetzelfde feest. Dit geeft enerzijds een mooi en volledig beeld, maar toont ons anderzijds de waarheid: elke gebeurtenis wordt door iedereen anders geïnterpreteerd en geen beeld is volledig vanuit één perspectief.

Daarbij is de symboliek die Van Straten gebruikt passend en uniek. “Het zweven was een soort niet-zijn.” De witbuikzeearend die in het laatste deel van Tom een rol speelt, wordt op bijzondere wijze aan het verhaal gekoppeld en ondersteunt de thematiek volledig. De terugkerende brandende Boeddha en de betekenis daarbij komen in meerdere levenslijnen terug en ook het liedje dat Daniël Graig zingt aan het eind van het verhaal past binnen de boeiende thematiek van Bidden en vallen.

Al met al mag het duidelijk zijn dat Bidden en vallen meer dan een simpel verhaal is over een overwerkte horlogeverkoper, een verharde Marokkaan, een depressieve huisvrouw en een op het eerste oog lijkend mislukt schrijvertje. Bidden en vallen vertelt ons wanneer we iemand zijn en laat ons op indrukwekkende wijze zien hoe je de grip op het bestaan kunt verliezen. Door de talloze relaties en verbanden maakt Van Straten het ons niet makkelijk, maar nodigt hij ons uit na te denken. De symboliek en de verhaalstructuur ondersteunen de thematiek creëerden deze ruimte en de goede karaktertekeningen maken het mogelijk de personages te begrijpen. Ondanks hun eigenaardigheden. Bidden en vallen houdt je bezig, nog ver na de laatste, verdrietige woorden van Adil. “De bielzen telden op. Of ze telden af.”

Bidden en vallen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Hij is zo dichtbij; hij kan het bijna aanraken. Tom Kuiper, accountmanager van het luxe horlogemerk Omega, moet een succes zien te maken van zijn zakenreis naar Hongkong. Dan komt alles goed. Dan kan hij eindelijk bedaren en misschien weer eens lief zijn voor zijn gezin. Maar op een warme zondagochtend in november raakt Tom Kuiper zichzelf helemaal kwijt. In een plantsoen vlak bij huis laat hij zich in met een jonge Marokkaan. Het betekent het startsein voor de desintegratie van zijn wereld.
    Terwijl Tom koortsig naar zichzelf zoekt op een eiland voor de kust van Hongkong, bijgestaan door een witte aal en Hollywood-acteur Daniel Craig, beginnen ook de mensen thuis hun grip op het leven te verliezen. Echtgenote Els vindt tijdens een catastrofale Zen-retraite niet bepaald wat ze zocht. Farid, een rechtenstudent en amateur kickbokser, vecht nog steeds voornamelijk tegen de jongen die hij niet langer wil zijn. Chris, een door de mand gevallen schrijver, verbergt zich op zolder bij zijn zus Els en zwager Tom, waar hij een verhaal ontdekt dat hem dwingt te kiezen tussen succes of familie, en denkt zijn nieuwe vriendin Anne met hem eindelijk liefde en een toekomst te hebben gevonden. En ergens is ook nog de jongen uit het plantsoen, met wie het allemaal begon.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Kwaad bloed - Henk van Straten

  • Chicklit.nl top 6: januari 2016

Zoek in artikelen