• onze waardering

Recensie: Een schitterend ongeluk RECENSIE

Een schitterend ongeluk vertelt het bijzondere verhaal over een hechte vriendengroep. Op een nazomerse dag komen ze op het strand bij elkaar om het einde van de zomer te vieren. In hun vriendschap van dertig jaar hebben ze een hoop meegemaakt en er zijn genoeg herinneringen om op te halen. Onderweg naar huis krijgen Jasper en Mees een auto-ongeluk waarbij Jasper ernstig gewond raakt. Die avond blijkt de start te zijn van de ene verandering na de andere. Jasper heeft een geheim leven buiten de vrienden om en daarom lopen ze nu gevaar. Ze waren altijd een hechte groep, waarvan iedereen alles van elkaar wist, maar nu blijken er geheimen te zijn. Geheimen die lang verborgen zijn geweest en nu ze zijn uitgekomen grote gevolgen hebben voor de vrienden.

Het gaat om de vijf vrienden Daniel, Merel, Jasper, Karin en Timo. Je leert alle personages goed kennen want ze worden in korte, afwisselende hoofdstukken volledig uitgediept. Dit zorgt ervoor dat je het gevoel krijgt alsof je betrokken bent bij de vrienden en hun levens. Er is niet alleen een vloeiende overgang tussen de verschillende personages, maar ook tussen het heden en het verleden. Het verhaal speelt zich af in een paar dagen tijd, maar met sprongen naar het verleden om te kunnen illustreren wat de vrienden samen hebben meegemaakt en hoe ze op dit onomkeerbare punt zijn gekomen.

In het begin gaat het vooral om de vriendengroep zelf en over waarom hun vriendschap en hun interactie zo bijzonder is. Maar al snel volgt de één na de andere schokkende gebeurtenis en is het ontzettend spannend!

Een schitterend ongeluk is de tweede roman van Inge Ipenburg na haar debuut Het gerecht en wat is het een geweldige opvolger! Door de korte hoofdstukken die elke keer een ander hoofdpersonage volgen, is het geen moment saai en wil je alleen maar verder lezen. Boeiend van de eerste tot de laatste letter. Wat mij betreft één van de beste boeken van 2015.

Een schitterend ongeluk

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  VIJF GEZWOREN VRIENDEN,
  ÉÉN WAARHEID EN EEN WEB VAN LEUGENS

  Op een heerlijke nazomerse stranddag komt een hechte vriendengroep bij elkaar. Herinneringen aan dertig jaar vriendschap worden opgehaald, het leven gevierd. Alles lijkt perfect, totdat een mysterieus auto-ongeluk diezelfde avond een diepe schaduw over de dag én de vriendschap werpt. Het ongeluk, waarbij twee van de vrienden ernstig letsel oplopen, vormt
  het startsein voor een zoektocht. Wie was verantwoordelijk voor het ongeluk? Wat gebeurde er in de dagen ervoor? De vrienden ontdekken dat er grote individuele geheimen bestaan. Geheimen die om allerlei redenen verborgen zijn gebleven. Nu ze een voor een aan het licht komen, zijn de gevolgen voor alle vijf niet te overzien.

  Inge Ipenburg legt op ingenieuze wijze
  de ziel van ware vriendschap bloot.

  INGE IPENBURG is schrijver en acteur. Ze raakte tijdens het juryvoorzitterschap van De Gouden Strop geïnspireerd en begon aan haar debuut, Het gerecht (2014), een spannende thriller over rechtvaardigheid.

  DE PERS OVER HET GERECHT:
  ‘Ipenburg kan zich nu al meten met de gevestigde Nederlandse thrillerkoninginnen.’ Vrij Nederland Detective & Thrillergids

  ‘On-Nederlands goed met veel humor.’ Zin

  ‘Inge Ipenburg schrijft met ? air en weet vanaf de eerste bladzijden de spanning in haar thriller op te voeren en te bewaren.’ Nouveau

  ‘Ipenburg heeft een mooi plot bedacht met voldoende spanning en een onverwachte
  ? nale.’ Thrillerweb.nl

  ‘Ipenburg heeft met Het gerecht een verfris-send debuut afgeleverd. Het resultaat is een verrassende thriller, die veel belooft voor haar schrijfcarrière.’ De boekenkrant
   

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Reminiscence

 • Recensie: Sex Education - seizoen 3

 • Dit weten we over Fantastic Beasts 3

 • Deze films en series verschijnen in oktober op Netflix

 • Emily in Paris seizoen 2 onthult eerste beelden

Gerelateerde artikelen

 • 10 x boekenthrillers die je afgelopen jaar niet hebt mogen missen

 • Recensie: Het gerecht

Zoek in artikelen