• onze waardering

Recensie: Mijn hart en andere zwarte gaten RECENSIE

Aysel wil een einde maken aan haar leven. Haar vader heeft iets vreselijks gedaan waar ze dagelijks aan herinnerd wordt en haar thuissituatie en klasgenoten maken het er niet beter op. Ze wil dit echter niet alleen doen, dus ze gaat op zoek naar een maatje. Op het forum Soepel Heengaan ontmoet ze Roman, ook wel FrozenRobot genoemd. Samen maken ze plannen om de dood tegemoet te gaan. Tijdens deze ontwikkelende vriendschap praten ze over de redenen waarom ze dood willen. Aysel begint zich af te vragen of ze er wel mee door moet gaan. Zal ze een einde aan haar leven maken of Roman ervan kunnen overtuigen om samen door te gaan?

‘Mijn hart en andere zwarte gaten’ begint goed: je bent gelijk geboeid en nieuwsgierig naar de rest van het verhaal. Maar hoe verder je in dit boek komt, hoe meer het verhaal afzwakt. Tijdens het lezen van dit boek zijn er twee vragen die je constant bezighouden: wat heeft de vader van Aysel precies gedaan en waarom, en gaan Aysel en Roman aan het einde van dit boek zelfmoord plegen of niet? Deze vragen, in combinatie met de fijne schrijfstijl van Jasmine Warga, zorgen er wel voor dat je steeds maar door blijft lezen. Aysel voelt zo levensecht dat je haar als een vriendin gaat zien en haar wil smeken om in leven te blijven. Ook andere personages hebben mijn hart gestolen, zoals Roman en de moeder van Aysel.

Jasmine Warga begon goed met ‘Mijn hart en andere zwarte gaten’: een sterk begin, goed uitgewerkte personages en een veelbelovend plot. Maar de overgang naar het einde vond ik niet realistisch, ik had het einde graag anders gezien. Dat had waarschijnlijk meer indruk gemaakt en dan was het verhaal me ook langer bijgebleven. Ik kan niet te veel zeggen zonder spoilers te geven, maar ik deed niet helemaal voldaan het boek dicht. Ik vind het wel goed dat het onderwerp depressie hier wordt aangehaald en het de lezer een duidelijk beeld geeft van deze ziekte.

Het boek is vanwege het onderwerp en de schrijfstijl te vergelijken met het boek Waar het licht is van Jennifer Niven, en ook zeker een aanrader voor lezers die van dat boek hebben genoten. Jasmine Warga heeft een mooi boek geschreven over Aysel en Roman, twee levensechte personages, waarin de onderwerpen dood, zelfmoord, schuldgevoelens en hoop aan bod komen.

Mijn hart en andere zwarte gaten

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De zestienjarige nerd Aysel is geobsedeerd door het plannen van haar eigen dood. Met klasgenoten die continu over haar roddelen, een moeder die haar nauwelijks kan aankijken, en een vader die met een gewelddadig misdrijf hun dorp opschrikt, ziet Aysel redenen genoeg om haar leven te beëindigen.

  Maar Aysel heeft een probleem: ze weet niet zeker of ze het alleen durft. Als ze op een website het forum Zelfmoordpartners ontdekt, denkt ze de oplossing te hebben gevonden. Ze vindt er Roman, een jongen die achtervolgd wordt door een familietragedie. Hoewel Aysel en Roman niets met elkaar gemeen hebben, beginnen ze deel uit te maken van elkaars leven.

  Naarmate hun plan voor zelfmoord vorm krijgt, begint Aysel zich af te vragen of ze er wel mee door wil gaan. Ze zal uiteindelijk moeten kiezen: een einde aan haar leven maken of Roman ervan proberen te overtuigen om samen door te leven.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 15 verwijderde scènes uit Harry Potter die we hadden willen zien

 • De Hillel Codex - Emile Schrijver

 • Recensie: Encanto

 • Recensie: Olaf presenteert 

 • Een verrukkelijk fiasco - Lotte Petersen

Gerelateerde artikelen

 • 9 x de leukste rollen van Melissa McCarthy

 • Deze schoenen wil jij ook, net als in de film

 • Als liefde blind is

Zoek in artikelen