• onze waardering

Recensie: Less is more RECENSIE

‘Less is More’ is een mooi groot kookboek met een simplistische styling. Chef-kok Jacob-Jan Boerma en Sacha de Boer bundelen hun krachten voor een derde keer en hebben dit keer gekozen voor de ‘Less is more’ inslag. Veel pagina’s en grote foto's gemaakt door voormalig nieuwslezeres Sacha de Boer, die nu aan food-photography doet. Het boek is ingedeeld in vijf hoofdstukken: fris, zilt, aards, mals en zoet. Chef-kok Jacob-Jan Boerma creëert binnen deze thema's met maar acht ingrediënten, en een handjevol ‘basis-ingrediënten’, de lekkerste gerechten. Koken op sterrenniveau in je eigen keuken met een beperkte ingrediëntenlijst, dat is wat de makers met ‘Less is More’ willen bewerkstelligen.

Als je een keer een etentje hebt waarvoor je wilt uitpakken, dan is dit kookboek ideaal. De gerechten zijn niet te moeilijk, maar vergen wel enige aandacht in de voorbereiding en opmaak. Gewoon voor snel doordeweeks is het naar mijn mening minder geschikt. Het zijn namelijk best wel fancy gerechten die je niet zo snel voor jezelf zou maken. Ik koos van de gnocchi van risotto met cantharellen, die ik heb vervangen door grofgesneden oesterzwammen omdat de cantharellen niet bij mijn Albert Heijn te vinden waren. Dit deed verder niks af aan de smaak, want die was heerlijk. Simpel om te maken met doeltreffend resultaat.

Als tweede recept maakte ik de ´supersalade van koolraap en sinaasappel, witlof, appel, avocado en cashewnoten' (die ik vergeten was toe te voegen, maar deze werden niet gemist). Als tip stond erbij dat deze salade heerlijk was met gebraden kip, dus serveerde ik de salade met een gebraden kippenpoot en gebakken aardappeltjes. Waar ik normaal eerst het vlees zou aanvallen begon ik nu met de salade, en die ging tot het laatste blaadje witlof op. Een heerlijke combinatie van smaken die eenvoudig te bereiden was.

Dit boek krijgt van mij vier hartjes omdat het heerlijke recepten bevat die niet al te moeilijk zijn. Van de styling van ‘Less is More’ loopt het water je spreekwoordelijk in de mond. De recepten zijn naar mijn mening meer geschikt voor een etentje met vrienden of je partner. Maar zulk soort kookboeken voor speciale momenten verdienen ook zeker een plekje in de kast. Op sterrenniveau koken in je eigen keuken was nog nooit zo makkelijk. 

Less is more

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Kook de sterren van de hemel met minder dan 8 ingrediënten

  In zijn derde boek daagt chefkok Jacob-Jan Boerma zichzelf uit om de heerlijkste gerechten te creëren met minder dan 8 ingrediënten: Less is more. In de beperking zit de kracht. Alle gerechten blinken uit door de perfecte balans tussen verschillende smaken en texturen. De sterrenchef zet zijn kennis over ingrediënten en smaakcombinaties optimaal in om tot een 50-tal waanzinnige, maar vooral ook makkelijke gerechten te komen.

  ‘Less is more’ komt ook tot uitdrukking in de fotografie. Voor dit boek houdt Sacha de Boer een heel ingetogen styling aan, waardoor het gerecht de hoofdrol speelt op elke foto. In Sacha’s stillevens draait het om de puurheid van de ingrediënten. Van de portretten spat juist het enthousiasme en de passie van de chef af.

  • 50 makkelijke gerechten van een Michelin-sterrenchef
  • Prachtige fotografie van Sacha de Boer: gerechten, portretten, stillevens
  • Maximaal 8 ingrediënten per gerecht
  • Variatie en balans in groenten, vlees, vis en zoete gerechten

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De beste aankomende films van 2021 en 2022

 • Nieuwe serie van de makers van Downton Abbey aangekondigd

 • Eternals komt naar Disney+

 • Het Sanatorium - Sarah Pearse

 • Recensie: A Boy Called Christmas 

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Back to Basics

Zoek in artikelen