• onze waardering

Recensie: Carol RECENSIE

Therese heeft een bijbaantje in het warenhuis. Ze is pas negentien en nog op zoek naar wat ze wil in het leven. Het liefst maakt ze decorstukken voor het toneel, maar het is moeilijk om aan een baan te komen. Verder brengt ze haar vrije tijd regelmatig door met Richard. Ze vindt het fijn om samen te zijn, maar weet dat ze niet van hem houdt en dat ze dat ook nooit zal gaan doen. Op een willekeurige dag ziet Therese een bijzondere verschijning in het warenhuis: een vrouw waar ze haar ogen niet vanaf kan houden. Ze weet bijna zeker dat ze haar nooit meer zal zien en probeert haar gegevens te ontfutselen, zodat ze haar bijvoorbeeld nog een keer kan bellen. De vrouw, Carol, is een verveelde huisvrouw die verwikkeld is in een nare scheiding. Ze is blij met de aandacht van Therese en stelt voor om samen te lunchen. Vanaf dat moment houden de twee vrouwen contact en raken ze verwikkeld in een indringende, onmogelijke en verboden liefde in de jaren '50.

Het boek ‘Carol’ is onlangs opnieuw uitgegeven, aangezien de film nu is verfilmd met in de hoofdrol Cate Blanchett en Rooney Mara. Patricia Highsmith schreef dit boek in 1952. Je kunt je dus wel voorstellen dat het even wennen is: de manier van vertellen, het woordgebruik en het verhaal. Het duurde een hele poos voordat ik lekker in het verhaal kwam, mede door de eigenaardige schrijfwijze van Patricia Highsmith. Therese is een goed uitgewerkt personage, maar dat kan ik van Carol niet zeggen. Het boek ‘Carol’ wordt beschreven vanuit het oogpunt van Therese waardoor Carol vaak besproken en aanbeden wordt, maar er is weinig ruimte om sympathie op te brengen voor Carol. Ik hoopte het hele boek op een goede plotwending of een spannende scène, maar het verhaal kabbelde maar een beetje voort. Het boek is eerlijk gezegd een beetje saai.

Ik snap best dat dit boek goed werd ontvangen in de jaren '50, maar we zijn alweer een heleboel jaren verder. In die tijd was het een bijzonder boek over een onderwerp dat altijd vermeden werd, een taboe werd doorbroken. Nu moest ik me door het boek heen worstelen. ‘Carol’ gaat meer over een uitgebreide beschrijving van het onderwerp, namelijk de verboden liefde tussen twee vrouwen, maar er is weinig ruimte voor de ontwikkeling van de personages en voor een sterk plot. Daarnaast staan er best wat spel- en stijlfouten in dit boek, wat ik vervelend vind tijdens het lezen.

‘Carol’ beschrijft de liefde tussen twee vrouwen op een eigenzinnige manier, waardoor je toch door wil blijven lezen. Dat ‘Carol’ een hele poos geleden populair is geworden, snap ik goed, omdat er geprobeerd werd om een taboe te doorbreken. Toch heeft het boek mij niet weten te raken en sla ik teleurgesteld het boek dicht.

Carol

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Carol was de grote favorite op Cannes, de filmeditie verschijnt tegelijk met de Nederlandse filmpremière

  Therese is een doodgewone verkoopassistente in een warenhuis in New York. Op een dag loopt de prachtige, verleidelijke Carol – een vrouw van in de dertig – naar haar toonbank: Therese is volledig overrompeld door haar verschijning. Carol is een verveelde huisvrouw verwikkeld in een echtscheiding en bijkomend voogdijschap; Therese is een ongemakkelijke negentienjarige met een baan die ze haat en een vriend waar ze geen liefde voor voelt. Tussen de twee vrouwen ontvouwt zich een indringende, maar onmogelijke liefde.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De gezelligste herfstfilms

 • Alle nieuwe kerstfilms in 2021 de volledige gids

 • Duistere beelden The Batman naar buiten gebracht

 • De beste Halloween outfits gebaseerd op je favoriete serie of film

 • Spin-offs van bekende series die je misschien nog niet kent

Gerelateerde artikelen

 • Cate Blanchett kruipt in de huid van Lucille Ball

Zoek in artikelen