• onze waardering

Recensie: Een wilde zwaan RECENSIE

Een wilde zwaan is een korte verhalenbundel waarbij Michael Cunningham sprookjes opnieuw tot leven laat komen. We lezen in deze verhalenbundel de gedachten achter de acties die de slechteriken van onze welbekende sprookjes waren, of wat er gebeurt na het ‘happily ever after’. Waarom bouwde het oude vrouwtje een huis van snoep? Dat en nog veel meer lees je in deze verhalenbundel.

Ik keek heel erg uit naar dit boek! Ik ben namelijk dol op sprookjes, vooral als ze worden getransformeerd naar de tijd van nu. Toch stelde dit boekje mij achteraf wel erg teleur. Ik had er namelijk meer van verwacht. Je moet voordat je Een wilde zwaan gaat lezen dus niet verwachten dat er heel erg diep in wordt gegaan op de echte motieven van verschillende sprookjes. Dat gebeurt wel, maar niet zo uitgebreid als dat ik had verwacht. Toen dit boek op de deurmat viel, viel het me ook gelijk op hoe dun het was. Dat kan ook niet anders, want de hoofdstukken zijn heel erg kort. In mijn ogen te kort om er veel over te vertellen.

Je merkt wel dat dit boek echt gericht is op volwassen, dus niet op de jonge vrouwen of mannen onder ons. De schrijfstijl is heel volwassen, en persoonlijk vond ik dat wel fijn. De zinnen zijn heel mooi beschreven en de woordkeus van de schrijver was ook erg passend bij het boek. Michael Cunningham brengt zeker wat humor mee in deze verhalenbundel. Dat vond ik ook heel erg leuk!

Een ander pluspunt van dit verhaal is dat er verschillende illustraties in het boek zijn toegevoegd. Ongeveer elk verhaaltje heeft een illustratie. Deze illustraties verduidelijk voor mij de verhaaltjes. Je moet bij de verschillende verhaaltjes namelijk echt ‘tussen de zinnen door lezen’. Er zit meer achter dan dat de schrijver zo zwart op wit op papier neerzet. Dat vond ik persoonlijk erg leuk, maar dat betekende wel dat je constant je gedachten bij het boek moet houden.

Een wilde zwaan is een dunne verhalenbundel waarin verschillende sprookjes opnieuw tot leven komen. Het is grappig en vooral heel erg volwassen geschreven.

Een wilde zwaan

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Pulitzer Prize-winnaar Michael Cunningham neemt ons in Een wilde zwaan mee terug naar de welbekende sprookjes uit onze jeugd. Iedereen kent de verhalen over vergiftigde appels, meisjes met ellenlang haar, en huisjes in het bos gemaakt van gemberkoek en suikergoed. Maar in Een wilde zwaan lezen we wat we niet hebben meegekregen, of wat er is gebeurd na 'en ze leefden nog lang en gelukkig'. De personages uit de landen hier heel ver vandaan, die onze huidige moraal hebben gekleurd - onze perceptie van goed en kwaad - keren terug in de magische verhalen van Michael Cunningham. Over het Beest dat in de rij moet wachten bij de supermarkt om sigaretten te kopen, over een misvormde kleine man die door middel van tovenarij wanhopig een kind wil bemachtigen, tot aan Sjaak die voordat hij zijn koe ruilt tegen magische bonen bij zijn moeder woont. Michael Cunningham betovert in Een wilde zwaan zijn vele lezers op magische wijze.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Film top 6: december 2021

 • Zie mij graag - Sarah Meuleman

 • Seizoen 1 en 2 van Manifest komen naar Netflix

 • De beste romantische relaties die zijn ontstaan in tv-series

 • Chicklit.nl fictie boek van het jaar 2021: dit is de top 3

Gerelateerde artikelen

 • De leukste Disney memes

 • Leven met een man

 • Recensie: Frankusstein

Zoek in artikelen