• onze waardering

Recensie: Ik zag Menno RECENSIE

Ik zag Menno is het debuut van de Belgische Sandra Bernart. Het beschrijft de zoektocht van Vincent die vijftien jaar geleden zijn broer Menno verloor. Menno is op zee verdronken, althans dat is wat er destijds is geconcludeerd. Vincent heeft alles berekend in zijn leven met een zelfbedachte formulie. Zo heeft hij ook berekend dat hij met Kim gelukkig gaat worden. Als Vincent een reisbrochure bekijkt ter voorbereiding op zijn huwelijk met Kim ziet hij Menno lachend op één van de foto’s staan. Voor Vincent is het duidelijk; Menno leeft! Vincent vertrekt naar Spanje en laat al zijn zekerheden los als hij daar op zoek gaat naar zijn broer. Hij leert het Spaanse dorpje kennen, omarmt een lossere levensstijl – zoals Menno zou leven-  en wordt geholpen door een Spaanse straatartieste die zonder hoofd het publiek entertaint. Vincent is vastbesloten samen met Menno terug te keren. Dat zijn verloofde en ouders bezorgd om hem zijn, negeert hij en hij blijft zoeken. Maar wil Menno wel gevonden worden?

Ik zag Menno is een tragisch, verrassend verhaal met een humoristisch tintje. De altijd zo gestructureerde Vincent die ineens impulsief naar het buitenland vertrekt geeft het verhaal een frisse impuls. Je leeft als lezer mee met hoe Vincent langzaam wordt gedwongen zijn eigen vertrouwde maniertjes op te geven en te gaan léven. Sandra Bernart heeft een bijzonder prettige en boeiende schrijfstijl die maakt dat het boek als een sneltrein doorleest. Er werd voor mijn gevoel dusdanig toegewerkt naar een allesonthullende climax richting het einde van het verhaal waar ik allerlei wilde ideeën bij had, dat het einde van het boek me een beetje tegenviel. Maar daar kan ik natuurlijk niet te veel over verklappen. Een taalkundig sterk debuut en een inspirerend verhaal om te gaan leven zoals je wilt in plaats van wat er van je verwacht wordt of wat je van jezelf verwacht. Leuk detail; zowel voor mannelijke als vrouwelijke lezers een aanrader.

Ik zag Menno

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Vincent heeft berekend dat hij gelukkig zal worden met Kim. Wanneer hij bij het boeken van hun huwelijksreis zijn doodgewaande broer Menno herkent in de reisbrochure, offert hij zijn zorgvuldig opgebouwde zekerheden op met maar één doel: zijn broer vinden.

  Hij begint zijn zoektocht in Spanje, maar zonder succes. Rosana, een straatartieste zonder hoofd, stimuleert hem zijn risicomijdende levenswijze los te laten, om de kans te vergroten zijn vrijgevochten broer tegen het lijf te lopen. Langzaamaan gaat hij het leven leiden dat Menno zou hebben geleid. Aanvankelijk om Menno te vinden, maar de onbevangen manier van leven bevalt hem verwarrend goed.

  Ik zag Menno is een tragikomische roman over een zoektocht naar vrijheid en heelheid.

  Sandra Bernart (1973, Hamont, België) studeerde Economische Psychologie aan de Universiteit van Tilburg. Ze publiceerde in verschillende verhalenbundels en op literaire websites en haar korte verhalen vielen regelmatig in de prijzen.
  Ik zag Menno is haar debuutroman, waarmee ze in de finale van de Coffeecompany Book Award 2015 stond. Ze heeft een zachte G, maar daar merk je niets van als ze schrijft.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Het verdwenen kind

 • Hotel Happiness 2: Zomer in Hotel Happiness - Floortje Sanders

 • Recensie: Daan & Nadia

Zoek in artikelen