• onze waardering

Recensie: De evolutie van Calpurnia Tate RECENSIE

Het is 1899 in het bloedhete Texas. De elfjarige Calpurnia (ik-figuur), ook wel Callie Vee genoemd, is het enige meisje in een gezin met 7 kinderen. En dat vindt ze af en toe best lastig. Er wordt namelijk nogal wat van haar verwacht. Ze moet piano studeren, breien, leren koken… allemaal dingen die de nieuwsgierige Callie helemaal niet leuk vindt. Het liefst gaat ze buiten in haar eentje op onderzoek uit. Alles wat ziet schrijft ze op. Maar die dingen roepen veel vragen bij haar op. Waarom zijn er bijvoorbeeld 2 soorten sprinkhanen? Gelukkig kan Callie met haar bevindingen terecht bij haar eigenaardige opa. En ze doet haar uiterste best om hun avonturen verborgen te houden. Want wat als haar moeder erachter komt?

De evolutie van Calpurnia Tate van Jacqueline Kelly heeft een prachtige omslag. Eentje die zeker een plaatsje in je boekenkast verdient. De cover heeft een warmgele kleur, bedrukt met een zwart silhouet van een meisje omringd door een struikgewas met dieren. Het past goed bij het ontroerende verhaal van de levenslustige Callie Vee. Haar verhaal leest in het begin alleen niet zo lekker weg. Ik viel nogal over de vele beschrijvingen die Jacqueline Kelly gebruikt. Dit grote aantal is niet zo vreemd, want Callie schrijft alles wat ze ziet op. Dus het past wel bij het verhaal en daarbij komt het de sfeer ten goede. Je waant je echt in de wereld van Callie uit 1899. Wat niet bij het verhaal past zijn de evolutionaire citaten waar elk hoofdstuk mee begint. Hier heb ik me nogal aan gestoord. Halverwege het boek leest het verhaal wat lekkerder weg en lijkt het ook meer op gang te komen. Desondanks is het niet erg spannend en gebeurt er ook niet zo veel. Het humorgehalte maakt echter veel goed. Op de juiste momenten komen grapjes om de hoek kijken en deze zijn niet voorspelbaar. Ik heb een paar keer hardop gegrinnikt. De hoofdpersonen zijn ook goed uitgewerkt. De band tussen Callie en haar grootvader komt prachtig naar voren. Mooi om te zien hoe deze gedurende het verhaal versterkt. De evolutie van Calpurnia Tate is een aanrader voor degenen die meer willen weten over het leven van een jong meisje uit 1899. Maar dan moet je wel van een biologielesje houden.

De evolutie van Calpurnia Tate

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het is 1899. De bijna 12-jarige Calpurnia groeit op als enig meisje in een gezin van zeven kinderen. Haar ouders verwachten van haar dat ze leert koken, naaien en pianospelen. Maar veel liever gaat Callie naar de rivier achter het huis, waar ze zich verwondert over planten en dieren.

  De enige die haar begrijpt is haar grootvader, een amateur natuurwetenschapper, van wie Callie leert hoe ze haar ontdekkingen kan vastleggen. Hij leent haar zelfs een exemplaar van Darwins Evolutieleer, op dat moment streng verboden voor minderjarigen.

  Calpurnia droomt ervan te reizen en naar de universiteit te gaan. Maar ligt dit binnen het bereik van een meisje aan het eind van de 19e eeuw?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De 17 beste LGBTQ films

 • 15 x Goede acteurs in hele slechte films

 • Onze aanraders voor Netflix in oktober

 • Recensie: Reminiscence

 • Recensie: Sex Education - seizoen 3

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Nacht is de dag

 • Magische The Christmas Chronicles 2 teaser trailer en releasedatum onthuld

 • Recensie: Wild

Zoek in artikelen