• onze waardering

Recensie: van XL naar S RECENSIE

Van XL naar S is een dieetboek dat je eigenlijk geen dieetboek kan noemen. Het is een kookboek dat focust op gezonde voeding maar je tegelijk ook de kans geeft te genieten van heerlijke ongezonde dingen, weliswaar met mate.

Gezond leven moet je willen, het mag geen straf zijn die je jezelf oplegt. Dit kookboek geeft je dan ook telkens de kans om te kiezen voor een xs, s, m, l of xl gerecht. Het is aan jou de keuze wat je er mee doet en hoe je jouw voedingspatroon indeelt. Zoals de slogan al zegt: “Niet afzien, wel afvallen!"

Na de feestdagen valt het velen weer op dat er weer wat kilo’s zijn bijgekomen en het proces van “opletten” en “diëten” gaat weer van start. Waarschijnlijk zijn er mensen die hier met plezier en vol moed aan beginnen, maar dat is zeker niet waar in mijn geval. Je hoopt het perfecte lichaam te verkrijgen tegen de zomer, maar ikzelf haak meestal al af na enkele weken en besluit dan dat ik het maar zal moeten doen met hoe ik eruit zie. Elke zomer heb ik dan ook weer spijt als ik mijn bikini aantrek.

Met goede voornemens ben ik al lang gestopt, maar toch wil ik mezelf stilaan een gezonde levensstijl aanmeten die ook valt vol te houden. Na het lezen en bestuderen van Van XL naar S zat ik weer vol goede moed. Mieke Kosters bewees eerder dat het haar lukte en dit moedigt aan om het zelf ook (voor de zoveelste keer) te proberen.

Vooraan in het boek krijg je als lezer eerst een uitgebreide uitleg over het principe van het kookboek. Kort gezegd krijg je als lezer bij elke maaltijd de kans om te kiezen voor xs, s, m, l of xl. Deze worden bepaald door het aantal calorieën die de maaltijd bevat. Dit wil niet zeggen dat je met een xl meer gegeten hebt dan met een xs, alle maaltijden zijn evenwaardig, er wordt alleen gebruik gemaakt van andere ingrediënten die het gerecht gezonder of ongezonder maken.

Het is een modern en kleurrijk vormgegeven boek waarbij bijna elk recept een bijpassende foto heeft. De recepten zijn simpel en vernieuwend waardoor de kans groot is dat je de helft van de ingrediënten al in huis hebt zonder door te hebben dat je ze kan combineren in een heerlijk gerecht. Ook is het handig dat de meeste gerechten berekend zijn op één persoon. Niet iedereen van het gezin moet hetzelfde eten en als dit toch het geval is, kan je het altijd vermenigvuldigen met het nodige aantal personen. Je blijft dus zelden met restjes zitten en het is beter voor je portemonnee!

Omdat er na de feestdagen wel wat van af mag bij mij, koos ik voor twee xs-gerechten. Een soep die ik ook handig kon meenemen naar het werk en een dessert als beloning na een lange werkdag.

Recept 1: Groentesoep

Omdat ik erg graag soep eet besloot ik om voor een keer eens zelf verse soep te maken. Handig als je ’s avonds nog honger krijgt of om mee naar het werk te nemen. Het ligt niet zwaar op de maag en voedt toch voldoende.

Het recept voor groentesoep is heel simpel. Het bevat maar zes ingrediënten en je kan zelf kiezen welke groenten je het liefst wil gebruiken. Ook handig is dat het een recept voor één persoon is. Ik vermenigvuldigde dit met vijf zodat ik elke middag op het werk soep kon eten.

Je kan ervoor kiezen om de soep te mixen of niet, zelf koos ik ervoor om dit wel te doen. Door de duidelijke uitleg van Mieke Kosters was het simpel om voor het eerst zelf soep te maken en zeker voor herhaling vatbaar!

Recept 2: Aardbeien-Frambozenijs met yoghurt en citroen

Toen ik dit recept ontdekte bij het doorbladeren van Van XL naar S was ik door het dolle heen, een xs recept voor ijs, als ijsliefhebber sprong ik dan ook een gat in de lucht.

Met slechts vier ingrediënten en tien minuten tijd tover je een heerlijke gezonde ijs-versie op tafel. Ik kon het bijna niet geloven dus moest ik dit gewoon uittesten.

De bereiding van het ijs bleek echt zo eenvoudig te zijn als in het boek geschreven staat. Wel valt dit eerder te vergelijken met een sorbet dan met klassiek roomijs. Voor mij was dit zeker geen probleem, omdat mijn voorkeur toch uit gaat naar sorbet. Al ben ik ervan overtuigd dat het feit dat dit ijs maar 75 calorieën bevat ook de doorslag gaat geven voor liefhebbers van roomijs.

Omdat het zo snel klaar is, is het leuk om dit op het moment zelf te maken. Wanneer je vrienden op bezoek hebt kan je hen na tien minuten vers ijs aanbieden en ook in de zomer kun je snel een ijsje maken als je daar zin in hebt. Dit is in mijn ogen het grote voordeel van dit unieke en gezonde ijs dat je eenvoudig kan variëren met verschillende soorten fruit.

Dit boek krijgt van mij 5/hartjes. Het boek is duidelijk en handig in gebruik en moedigt je aan om op een gezonde manier te gaan leven. Toch wordt je niet afgestraft als je een keer voor een xl gerecht kiest maar juist aangespoord om ervan te genieten.  De eenvoudige en gevarieerde recepten zorgen ervoor dat je geen enkel excuus meer hebt om ongezond te eten. Van XL naar S is vernieuwend en een grote stap in de goede richting!

Van XL naar S

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Mieke Kosters gelooft niet in diëten, maar in bewust kiezen voor het (aller)lekkerst en in slim combineren. Alles mag. Jij bepaalt! Alle 200 recepten hebben een maat: van XS tot XL. Het is aan jou om te bepalen welke omvang je maaltijden krijgen. Met enkel XL's val je niet af, maar van alleen XS'jes word je rebels. Dus combineer: neem je een tompouce (XL), houd het dan 's avonds bij tomatensoep met brood (S). Pak regie, experimenteer en varieer! Mieke Kosters (1972) heeft in de afgelopen jaren meer dan 100.000 afslankboeken verkocht: 'Het geheim van slanke mensen', 'Ik ken mezelf en ben slank', 'De Bikini Challenge', 'En nú word ik slank' en 'De Little Black Dress Challenge'. Mieke biedt met veel succes landelijk en via Facebook diverse workshops en trainingen aan.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Grey's Anatomy en Station 19 crossover trailer onthult een bruiloft en de terugkeer van een oude bekende

 • Smash - Margje Woodrow

 • Fantastic Beasts 3 titel, plot en releasedatum onthuld

 • Het lied van de mistral - Olivier Mak-Bouchard

 • Nila en het antwoord op echt alles - Sam Copeland

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Skinnyminds

 • Recensie: Ik ken mezelf en ben slank

 • Het geheim van slanke mensen

 • Recensie: Wine Up!

Zoek in artikelen