• onze waardering

Recensie: Een Bijzonder Jaar RECENSIE

Bret Bohlinger, 34 jaar, heeft het voor elkaar. Zo lijkt het althans misschien voor de buitenwereld. Brett werkt in het familiebedrijf 'Bohlinger Cosmetics' en woont samen met Andrew, een advocaat. Wanneer haar moeder echter al vier maanden na de diagnose kanker overlijd, worden Brett en haar broers Joad en Jay samen met hun echtgenotes samengeroepen op het kantoor van Brad Midar. Hier wordt de wilsbeschikking van Elizabeth Bohlinger voorgelezen en wacht Brett een onaangename verrassing. Niet zij, maar haar schoonzus Catherine wordt CEO van Bohlinger Cosmetics waarvan Brett dacht dat dit haar toekomst zou zijn. Brett is geschokt, maar als klap op de vuurpijl heeft haar moeder beslist dat zij haar erfdeel pas zal ontvangen als ze haar eigen levensdoelen heeft vervuld. Levensdoelen die ze op haar veertiende heeft opgesteld en waarvan ze het bestaan niet eens wist. Haar moeder heeft het papiertje waarschijnlijk uit de prullenbak gevist en al die jaren bewaard en bijgehouden welke doelen behaald zijn. De uitdaging voor Brett is om alle tien, nog niet behaalde doelen, binnen een jaar te halen zodat ze alsnog haar erfdeel kan ontvangen. Doelen die variëren van een kind krijgen tot een hond nemen en waarvan het overgrote deel mijlenver van haar ondertussen vierendertigjarige ik afstaat.

 

Allereerst is Een bijzonder jaar een echte eyecatcher: het is een prachtig groot en dik boek dat rijkelijk en vrolijk geïllustreerd is. Wanneer je het in de boekhandel of bibliotheek in je handen krijgt, zal het in ieder geval direct je aandacht trekken. De naam van de auteur Lori Nelson Spielman zal waarschijnlijk niet meteen een belletje doen rinkelen, want Een bijzonder jaar is namelijk haar debuut. En wat voor één!

 

Direct vanaf de eerste pagina weet Nelson Spielman zich voor je te winnen, wanneer je kennis maakt met de innemende Brett en het drama dat haar treft: het overlijden van haar moeder, haar steun en toeverlaat. Ondanks dat Elizabeth Bohlinger een indirecte hoofdpersoon is, kom je veel over haar persoonlijkheid te weten en kun je de moederliefde die zij had voor Brett duidelijk voelen. Zelfs na haar dood, heeft ze het beste met Brett voor en probeert ze haar dochter te stimuleren om dingen te doen waar ze als tienermeisje van droomde maar wat ze als volwassene niet meer durft. En wie herkent dit niet? Naarmate we ouder worden verliezen we ons jeugdige enthousiasme en zijn we soms misschien teveel geneigd om te zien waarom iets niet kan of het beter is om maar bij het oude vertrouwde te blijven in plaats van de sprong in het diepe te wagen.
Brett heeft echter weinig keus, maar eenmaal begonnen is er geen weg meer terug. Brett neemt je mee tijdens haar sprong in het diepe en laat je zien, hoe bevrijdend het kan zijn om je dromen na te jagen. Tijdens het lezen van het boek is het bijna alsof je Brett bent en kun je haar emoties haast voelen. Eenmaal begonnen aan het verhaal wordt je erdoor opgeslokt en moet je jezelf ervan losscheuren wanneer je even iets anders moet gaan doen. Je valt van de ene verrassende gebeurtenis in de volgende waarbij er soms wel sprake lijkt te zijn van 'het lot'. Zal Brett haar doelen behalen? En is dit eigenlijk uiteindelijk nog wel het belangrijkste van alles?

Een bijzonder jaar is een boek om in één ruk te verslinden!

Een bijzonder jaar

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Als haar moeder sterft, gaat Brett Bohlinger ervan uit dat zij het familiebedrijf zal overnemen. Maar haar schoonzus erft Bohlinger Cosmetics en Brett blijkt haar enorme erfenis alleen te krijgen als ze het verkreukelde to-do-lijstje afwerkt dat ze ooit als veertienjarig meisje heeft opgesteld. Maar Brett is inmiddels een heel ander mens. Een kind? Dat idee heeft ze al lang uit haar hoofd gezet. En een band met haar vader opbouwen zit er echt niet meer in - hij leeft al jaren niet meer. Brett is kapot van het verlies van haar moeder, maar is ook in de war. Haar moeder moet toch hebben geweten dat de ambities van een tienermeisje niet passen in het leven van een volwassen vrouw? Als Brett op zoek gaat naar haar langvervlogen dromen, wordt echter al snel duidelijk dat de mooiste dingen soms op de meest onverwachte plekken opduiken...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • You seizoen 3 trailer: Joe heeft een nieuwe obsessie

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Bloemen van steen van Ilaria Tuti

 • Recensie: Dune

 • Winnaars Emmy Awards 2021

 • Recensie: Lucifer - seizoen 6

Gerelateerde artikelen

 • Een bijzonder jaar

 • Recensie: Vergeef me

 • Recensie: Hou me vast

Zoek in artikelen