• onze waardering

Recensie: Meisjes met dromen RECENSIE

Om de zoveel tijd ga ik de probeertour op wat kort gezegd inhoudt dat ik met een blinde klik een boek selecteer. ‘Meisjes met dromen’ van Paulien Andriessen was deze keer het resultaat en op het eerste zicht een zeer leuke keuze. Een veelbelovende en mooi geïllustreerde kaft van de hand van Monique van den Hout en een fijne flaptekst waaruit ik begrijp dat het om non-fictie gaat.


 

Het boek zelf vertelt de inspirerende verhalen van een selectie bekende vrouwen. Wat daarbij zeer aangenaam is, is de verscheidenheid onder deze tien beroemde dames. Zij verschillen niet alleen in geboortejaren, maar ook in werkgebieden en karakters. Dit biedt een ruimer platform aan herkenbaarheid dan bij een beperking tot bijvoorbeeld actrices. Zo hoeft een jonge lezeres zich niet onaangesproken te voelen.


 

Alle verhalen lezen als een soort van sprookje, wat een zeer charmant gegeven is. Het maakt het gemakkelijk om je als lezer in te leven en prikkelt bovendien je nieuwsgierigheid. Door de lengte van de verhalen, is de informatie uiteraard beperkt, maar dat weerhoudt Paulien Andriessen er niet van om een treffend beeld te schetsen van de vrouw in kwestie. Ze weet elke dame haar eigen stem te geven en maakt ze daardoor tot mensen in plaats van personages. Bovendien heeft ze haar leespubliek in gedachten waardoor ze de minder fijne levensaspecten van de vrouwen hoogstens erg summier aantikt. Deze keuze laat daardoor alle ruimte voor het hoofddoel van de verhalen: inspireren. Tussen de teksten door wordt het boek opgeluisterd met prachtige illustraties.


 

Een klein puntje van kritiek vond ik de afwerking van het eerste verhaal: Maria Sibylla Merian. Dat voelde in tegenstelling tot de andere verhalen veel te abrupt aan. Gelukkig is dit een uitglijder die slechts eenmaal voorkomt.

Op gebied van illustraties heeft Monique van den Hout een kans laten liggen door haar meiden niet iets meer te tekenen naar het levende voorbeeld.


 

Met enkele sterke levenslessen zoals ‘jaag je dromen na’, maar ook ‘when life gives you lemons, make lemonade’ is ‘Meisjes met dromen’ een uitstekend boek om cadeau te doen aan elk meisje, ongeacht het aantal rimpels die bij haar terug te vinden zijn. Een inspirerende en boeiende uitgave die zonder twijfelen vijf hartjes verdient!

Meisjes met dromen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Beroemd zijn, dat wil iedereen wel!
  Maar wat hebben beroemde vrouwen
  als meisjes gedaan vóórdat iedereen hen kende?
  Hebben ze een slim plan bedacht,
  zijn ze een weddenschap aangegaan,
  konden ze een handicap overwinnen?
  Ze hebben er in ieder geval erg hun best voor moeten doen,
  want de roem kwam hun niet zomaar aanwaaien.
  In dit boek maak je kennis met tien bijzondere meisjes
  voor wie een droom in vervulling is gegaan.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De vuurdraak - Alastair Chisholm

 • Canary Islands - Charles van Haverbeke

 • Baba Jaga legde een ei - Dubravka Ugrešić

 • Rozen & revolutie - Sarah Maclean

 • De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra

Gerelateerde artikelen

 • De mooiste Jubelientjes - Hans Hagen

 • Deze boeken horen bij de Golden Globes 2019 genomineerden

 • Experts voorspellen dat deze films genomineerd gaan worden voor Oscars!

Zoek in artikelen