• onze waardering

Recensie: Beter Slanker Sterker. De mythe van de maakbare mens RECENSIE

Marjolijn de Cocq is journaliste en heeft zo'n beetje ieder dieet dat er bestaat uitgeprobeerd in naam van de journalistieke wetenschap. Vijf jaar lang onderwierp ze zichzelf aan allerlei dieethypes en sportrages om daar vervolgens columns over te schrijven. Is de mens echt zo maakbaar als zijzelf denkt en hoe bereik je dat ideaalbeeld van de slanke, sterke vrouw? Ze ontdekt dat er meerdere wegen zijn naar Rome, welke soms veel overeenkomsten tonen maar soms ook uitersten van elkaar blijken te zijn. In haar boek Beter Slanker Sterker. De mythe van de maakbare mens schrijft Marjolijn de Cocq op humoristische wijze over haar vijf-jaren-project. Over Febo-kroketten, detoxen, urbanathlons, glutenvrij, boerenkool-spinaziesmoothies, triatlons, cupcakes en hummus. Het is een reis die up's en down's kent, frustraties en geluksmomentjes en antwoord moet geven op de vraag hoe maakbaar de mens nou eigenlijk is. Want wie wil er nou niet beter, slanker en sterker worden? Volgens Marjolijn de Cocq is het een mythe, een mythe die ze met vijf jaar experimenteren op papier heeft ontkracht.

 

Beter Slanker Sterker. De mythe van de maakbare mens heeft veel herkenbare momenten. Wie besluit er nou niet om het hardlopen weer op te gaan pakken om vervolgens met allerlei smoesjes te komen om het niet te hoeven doen. Wie heeft er nou niet die ene vriend of vriendin die alles kan eten zonder ook maar een grammetje aan te komen, terwijl jij je aan allerlei strenge diëten onderwerpt? Dieethypes die het afgelopen jaar de revue zijn gepasseerd zoals glutenvrij, superfoods en detoxen roepen herkenning op. Misschien heb je ze zelf uitgeprobeerd en kan je je vinden in haar beschrijvingen, of als je ze niet uitgeprobeerd hebt, kan je je de moeite besparen als je haar conclusies leest.

 

Dit boek is voor iedereen die nog gelooft in diëten, die het verafschuwd en op zoek is naar bevestiging en voor iedereen die vooral lekker wil gniffelen om andermans leed. Beter Slanker Sterker. De mythe van de maakbare mens krijgt daarom van mij vier hartjes. Op empirische basis, met humoristisch taalgebruik worden de dieethypes en sportrages ontkracht en daarmee lijkt de maakbare mens een mythe te zijn, helaas. 

Beter slanker sterker

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Van vasten tot veganisme, van metabolismedieet tot glutenvrij, van dr. Neil A. Barnard tot dokter Frank, van marathon tot urbanathlon – vier jaar lang onderwierp journaliste Marjolijn de Cocq zich aan de vele voedings- en sporthypes die voorbijkwamen.
  Ze viel af en kwam weer aan, verbeterde persoonlijke records en raakte geblesseerd. En ondertussen diende de next best thing zich alweer aan…
  ‘Je kunt wel hardlopen tot je blauw ziet, maar er is toch dat dingetje van vrouwenlijven en 40+ en zwaartekracht,’ aldus Marjolijn de Cocq. Beter, slanker, sterker is een hilarische en voor velen herkenbare roadtrip door de wereld van de gezondheidsgoeroes en -bewegingen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 12 romantische fantasy series

 • Disney karakters die gebaseerd zijn op echte mensen

 • De leukste Lord of the Rings memes

 • Lucifer, Locke & Key en The Sandman zijn met elkaar verbonden

 • Film top 6: december 2021

Gerelateerde artikelen

 • Doe maar alsof

 • Recensie: het meisje uit Brooklyn

 • Winnen: filmeditie van Safe Haven {afgelopen}

Zoek in artikelen