• onze waardering

Recensie: Niet te verteren RECENSIE

Niet te verteren’ is een boek van Cors van den Berg. Een boek dat is opgedragen aan zijn beste vriend Ben Visser die is overleden aan longkanker. Een mooi gebaar!  Dit boek leert hoe je een gezonder kind krijgt in zeven stappen. Je leert hier over het verschil tussen natuurlijke en onnatuurlijke voeding. De laatste tijd verschijnt er steeds meer ‘rotzooi’ in de supermarkten. Snoepjes waarbij je spontaan gaatjes krijgt in je kiezen als je er alleen al naar kijkt en of koekjes die verpakt zijn als ‘gezond’, maar eigenlijk bomvol E-nummers en suiker zitten. In ‘Niet te verteren’ komt er precies aan bod wat er wel en niet gezond is én waarom.

 

Pfff... Dat was het eerste dat ik dacht toen ‘Niet te verteren’ op de deurmat viel. Een boek van 280 bladzijdes over hoe je een kind gezonder kan laten eten. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het leuk om andermans visies over opvoeding of gezond eten te lezen, maar niet als het eruit ziet als een verdomd biologieboek. Het boek is heel erg informatief en ik ben het eens met bijna alles wat er in het boek staat, maar de tekst is zo ontzettend statisch en suf. Alleen al bij het lezen van de achterflap viel ik in slaap.

 

Laten we beginnen bij het begin. De inhoudsopgave is overzichtelijk, maar veel te serieus. Het doet me alweer denken aan een de indeling van een biologieboek. Van mij mag het allemaal wel wat speelser. Zo overzichtelijk als de inhoudsopgave is, zo onoverzichtelijk is zijn de eerste bladzijdes. Waar zijn de alinea’s, wil ik schreeuwen! De eerste paar pagina’s bestaan uit enorme lappen tekst zonder witregels. Later in het boek wordt er ineens wel gebruik gemaakt van witregels en dat leest al een stuk fijner. De opsommingen die tussen de tekst door worden gegeven vind ik ook overzichtelijk, maar ook heel erg schools.

 

Ook de opmaak maakt mij niet happy. De kleurcombinaties zijn, kom ik weer, heel schools. De foto’s in het boek zijn niet allemaal even scherp. Er is bijvoorbeeld een foto van een krat met fruit en het lijkt net alsof de foto is uitvergroot en daardoor een beetje korrelig is geworden. Jammer!

 

Ik geef ‘Niet te verteren’ twee hartjes. Het boek bevat hele goede informatie, maar het boek zelf zou wat aantrekkelijker gemaakt kunnen worden. Minder in de vorm van een biologieboek, minder statisch en een stuk speelser. Ik denk dat het dan voor mij een heel inspirerend boek was geweest, maar nu kom ik er gewoon niet doorheen. Misschien zijn er mensen die wel van een wat serieuzer boek houden, maar mij lijkt het fijner als je als drukke moeder een luchtig boek erbij kan pakken maar dan wel met feiten zoals in dit boek. Want de informatie die wordt gegeven is nogmaals erg belangrijk en goed.

Niet te verteren

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  NIET TE VERTEREN gaat over het verschil tussen natuurlijke en onnatuurlijke voeding. De afgelopen miljoen jaar aten we als mens louter natuurlijk: fruit, groente, vlees, vis, noten, zaden en water. Al deze producten waren gezond en onbewerkt.

  Pas de laatste dertig a veertig jaar eten we voor het grootste deel onnatuurlijk producten, producten met door de mens in een laboratorium in elkaar geknutselde ingrediënten en andere additieven zoals geraffineerde suiker, e-nummers, antibiotica, hormonen, (zware) metalen en transvetten.
  Deze stoffen worden door ons lichaam niet goed herkend. Het gevolg is dat onze kinderen steeds maar dikker en steeds zieker worden: bijna een kwart is te dik, 1 op de 5 is langdurig ziek, 5% heeft gedrags- of leerstoornissen, ruim 25% lijdt aan moeheid en nog eens 5% is hyperactief of aandachtgestoord. Bovendien is kanker doodsoorzaak nummer 1.

  Het goede nieuws is dat we aan de vooravond staan van een gezondheidsrevolutie die zijn weerga niet kent. Steeds meer mensen hebben door welk vreselijk spelletje de (voedings- en farmaceutische) industrie met ons speelt en gaan op zoek naar echt gezonde alternatieven. Die zijn sinds een paar jaar gelukkig ruimschoots voor handen, niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen.

  Met tal van tips, informatie en een super simpel in je leven in te passen 7-stappen plan geeft dit boek je handvatten om de gezondheid van je kind te beschermen en te waarborgen. Je zult er een fitter, slimmer, alerter, slanker, gezonder en vooral levend kind voor terug krijgen.

  Cors van den Berg

  Hij was eerst meester maar rond zijn dertigste vond hij zijn passie; hij werd journalist. Zo’n twintig jaar trok hij op met alle bekende mensen die je je maar voor kunt stellen.

  In die tijd schreef hij twee boeken: In Plaats van Bloemen, een spannende psychologische thriller waarvan er zo’n duizend over de toonbank zijn gegaan (hetgeen me jubelende kritieken opleverde. Echt waar!), en HitStory, een prachtig vorm gegeven boek met interviews en foto’s (door William Rutten) van de bekendste Nederlandse singersongwriters over hun bekendste liedje.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 7x "Nep relatie wordt meer" tienerfilms

 • De beste Scifi op Disney+

 • The Originals feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

 • De 15 beste boeken uit de Reese Witherspoon Book Club

 • De 10 leukste beroemde vriendschappen in Hollywood

Gerelateerde artikelen

 • De feestelijke lancering van nieuw talent Eline Stiekema's Dubbelspel

 • Santa Montefiore boeken

 • De Chicklit.nl Leesclub over The Look

Zoek in artikelen