• onze waardering

Recensie: Moordaap RECENSIE

In ‘Moordaap’ laat schrijver Jakob Wegelius de lezer kennismaken met Sally Jones, hoofdpersonage van het boek en tevens een gorilla. Zij is de rechterhand van de Finse kapitein Henry Koskela, beter bekend als de Chief. Wanneer deze op een onfortuinlijke dag wordt beschuldigd van de moord op Alphonse Morro stort Sally’s wereld in elkaar. Hoe zal haar vriend de gevangenis overleven? Wat moet ze zelf zonder hem beginnen? Het is het begin van één grote avonturenreeks die Sally’s leven volledig overhoop haalt.

De eerste pagina’s van dit boek gaan op aan leuke zwart-wit illustraties van de belangrijkste personages in het verhaal. Ook later wordt de tekst verschillende keren opgeluisterd met nieuwe tekeningen. Een fijne toets aan een verder oké verhaal.

Met een pratende gorilla heeft Jakob Wegelius absoluut gekozen voor een intrigerend en fantasierijk hoofdpersonage. Ook de verschillende settings boden een scala aan interessante mogelijkheden. Helaas liet de uitwerking wat te wensen over. Sally Jones vertelt de lezer immers zelf over haar belevenissen in de vorm van een nabeschouwing die ze uittypt. Het voordeel van deze keuze is dat Sally meer kan vertellen dan dat wat ze alleen vanuit haar eigen perspectief zou kunnen delen. Het nadeel is dat er hiermee veel spanning uit de tekst verdwijnt. Bij de meeste belangrijke verhaalonderdelen weet je als lezer immers op voorhand wat er wel of niet gebeurt.

Daarnaast wordt er erg veel aandacht besteed aan technische beschrijvingen van mechanische handelingen, zoals het onderhoud van motoren, het opbouwen van muziekinstrumenten… Dit past binnen de beleving van het hoofdpersonage, maar is niet altijd even interessant om te lezen. Het draagt immers bij aan het trage tempo van het boek.

Wat wel goed verloopt, is de geloofwaardigheid van het verhaal. De gebeurtenissen worden op een plausibele manier aan elkaar geknoopt. Uiteraard moet je als lezer wel bereid zijn om de denkwijze van een speciale gorilla te volgen.

Al deze elementen maken het boek tot een amusant verhaal voor fantasierijke lezers die met Sally Jones een onverwacht hoofdpersonage voor de kiezen krijgen. Dat je daarbij je technische kennis kan bijspijkeren, is een mooie meevaller. ‘Moordaap’ krijgt dan ook drie hartjes. 

Moordaap

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ik zal de waarheid opschrijven.
  De waarheid over de moord op Alphonse Morro.
  Zodat iedereen zal weten hoe het echt is gegaan.
  En misschien kan het schrijven me helpen van mijn nachtmerries af te komen.

  Sally Jones is een gorilla.
  Maar niet zomaar een gorilla. Ze kan lezen, schaken en schrijven.
  Als machinist op een stoomschip reist ze met kapitein Chief de hele wereld rond.
  Tot de Chief op een dag wordt beschuldigd van moord en Sally Jones alleen achterblijft.
  Ze zet alles op alles om te bewijzen dat haar vriend onschuldig is.
  Maar wie gelooft er nu een aap?

  Een meeslepend en fantasierijk verhaal, geïllustreerd met prachtige zwart-witbeelden. Voor iedereen vanaf 13 jaar.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

Gerelateerde artikelen

 • The Babymakers (DVD)

 • Exit - Mel Wallis de Vries

 • No waste groenten - Sophie Gordon

Zoek in artikelen