• onze waardering

Recensie: Charlotte RECENSIE

Charlotte is een autobiografische roman, geschreven door schrijfster Pia de Jong, gebaseerd op het wonderlijke, waargebeurde verhaal van haar eigen dochtertje. Vlak na de geboorte van Charlotte wordt ontdekt dat ze een zeldzame vorm van leukemie heeft, met een zeer slechte prognose. Pia en haar man Robbert besluiten de leukemie niet te laten behandelen; de resultaten op pasgeboren baby’s zijn niet duidelijk. Ze trekken zich terug in hun huis, hun eigen veilige cocon, en richten zich volledig op Charlotte, hun twee zoontjes, hun gezin, en leven bij de dag.

Het huis wordt het centrum van hun wereld, gesitueerd in een Amsterdamse volkswijk, waar het gezin wordt omringd door markante buurtbewoners die zich als een soort beschermengelen om het gezin bekommeren. De alwetende jonge prostituée, de oude en zieke Rutger van tegenover, de zelfbenoemde buurtwachter Mackie, en de bevlogen speeltuinopzichter Louis. Hier komt het nadeel van een autobiografische roman om de hoek kijken. De gecreëerde personages zijn bijna te mooi om waar te zijn, waardoor het verder realistische verhaal wat gekunsteld aandoet. De verhaallijn over het Amerikaanse jongetje Sammy doet daar nog een schepje bovenop; Sammy is een jongetje dat zonder behandeling genas van leukemie, over wie Pia en Robbert lezen op internet. Pia klampt zich met hart en ziel vast aan zijn verhaal; ze begint Sammy te zien, droom en werkelijkheid lopen in elkaar over en daarmee boet het verhaal in aan realisme.  

De schrijfstijl van Pia de Jong is prachtig en het verhaal is hoopgevend voor hen die wachten op een vergelijkbaar wonder, maar de vragen die onbeantwoord blijven laten de lezer toch enigszins met een knagend gevoel achter. De keuze om af te zien van behandeling voor Charlotte lijkt in enkele woordeloze seconden en vooral op basis van gevoel te zijn genomen, de wonderbaarlijke genezing blijft onverklaard. Dat maakt het verhaal ongrijpbaar, maar eerlijk is eerlijk: zijn wonderen dat niet altijd? Charlotte is een hartverwarmend verhaal over hoop, wonderen en boven alles: onvoorwaardelijke liefde.

Charlotte

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Dan neemt de verloskundige haar uit mijn handen. Ze weegt haar en meet haar lengte op. De resultaten noteert ze op een formulier. Daarna onderzoekt ze haar van top tot teen. Vanuit mijn bed kijk ik toe. Ik zie hoe ze een vinger op de rug van mijn dochter legt en even stilhoudt. Een fractie van een seconde, maar toch lang genoeg om mij te doen beseffen dat er iets niet in orde is. ‘Wat zie je?’ vraag ik. Ze wijst naar een plekje op het ruggetje. Een zacht, rozig heuveltje. Ze drukt haar wijsvinger erop. Zodra ze die weghaalt wordt het plekje blauw. De kleur van een meertje in een bos, rond het middaguur. ‘Wat is dit?’ vraag ik. ‘Ik weet het niet,’ zegt ze, terwijl ze opnieuw haar vinger op het ruggetje legt. ‘Ik heb dit nog nooit gezien.’ Ze pakt het formulier weer en begint te schrijven. Het is middernacht. De muren komen dichterbij, de kamer sluit ons in. ‘Wat schrijf je op?’ vraag ik. ‘Dat ze een plekje heeft,’ zegt ze. ‘Wat schrijf je precies op?’ vraag ik. Ze draait haar hoofd naar me toe. Haar blik stelt me op geen enkele manier gerust. Charlotte is het diep persoonlijke relaas van Pia de Jong over het jaar waarin zij haar pasgeboren, doodzieke dochter koesterde binnen de veilige cocon van haar gezin. Haar werd verteld zich op het ergste voor te bereiden. In plaats daarvan koos zij voor de liefde. Overweldigende liefde. Pia de Jong (1961) debuteerde in 2008 met de aangrijpende roman Lange dagen, waarvoor ze de Gouden Uil Prijs van de Lezer kreeg. In 2010 volgde Dieptevrees. Over haar leven in Princeton (vs), waar zij sinds 2012 woont, doet ze verslag in nrc Handelsblad en het boek Flessenpost. Ze is getrouwd met Robbert Dijkgraaf; ze hebben drie kinderen. Over Lange dagen: ‘Een literaire verrassing die maar eens in de tien jaar voorkomt. De Nederlandse literatuur heeft er eindelijk weer een schrijver bij.’ max pam, hp/de tijd ‘Lange dagen van Pia de Jong doet denken aan Hermans en Theroux, maar is volkomen authentiek. De Jong creëert niet alleen ondraaglijke spanning, maar biedt ook een wereld die ijzingwekkend echt, menselijk, al te menselijk aandoet, vol personages van vlees en bloed. Wat een debuut! Een magnifieke geladenheid, die in elke scène, elk gesprek, elke waarneming, elke zin schuilt.’ jeroen vullings, vrij nederland ‘Verrassend en droogkomisch debuut.’ elsevier Over Dieptevrees: ‘Een verrassend boek.’ vrij nederland

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Luister nu gratis Vijftig Tinten Grijs exclusief op Storytel

 • 15 verwijderde scènes uit Harry Potter die we hadden willen zien

 • De Hillel Codex - Emile Schrijver

 • Recensie: Encanto

 • Recensie: Olaf presenteert 

Gerelateerde artikelen

 • Alle hens aan dek na deze plottwist in Pretty Little Liars

Zoek in artikelen