• onze waardering

Recensie: We keken allemaal op RECENSIE

We keken allemaal op gaat over vier jongeren: Eliza, Peter, Andy en Anita. Ze zijn alle vier totaal verschillend en zitten alle vier in het laatste jaar van high school. Alle vier hebben ze totaal verschillende ideeën over hun toekomst. Als er een blauwe ster aan de hemel verschijnt, is het echter maar de vraag of het nog uitmaakt wat ze willen. De blauwe ster blijkt een komeet te zijn, die al snel de naam Ardor krijgt. En er is een kans van 66% dat Ardor op de aarde zal inslaan. Wat doe je, als de kans groot is dat je plotseling nog maar twee maanden te leven hebt?

 

Ik geef het gelijk maar toe: ik wilde dit boek niet lezen vanwege de cover. Ik vind de cover namelijk niet bepaald aantrekkelijk. Het onderwerp daarentegen intrigeert echter wél: het (mogelijke) einde van de wereld. Want ja, wat doe je eigenlijk als je weet dat het einde van de wereld er hoogstwaarschijnlijk aan zit te komen? Ga je door met leven alsof er niks aan de hand is? Of hou je je krampachtig vast aan elke laatste seconde die je nog rest? Wat doet het met je, de kennis dat de wereld over twee maanden vergaat? En wat doet het met de maatschappij, met de wereld?

 

Als je denkt dat de wereld op zo’n moment in totale chaos vervalt, dan ben ik het met je eens. En Tommy Wallach ook. Hij volgt vier jongeren in We keken allemaal op: outsider Eliza, populaire atleet Peter, spijbelaar Andy en streber Anita. Ze zijn niet bevriend, maar blijken wel met elkaar verbonden. Dit boek draait compleet om de persoonlijke ontwikkeling van dit viertal. Wallach weet hun levens en dagelijkse beslommeringen enorm goed over te brengen. Waar hun vier levens aan het begin van het boek nog compleet uit elkaar liggen, blijken hun levens zich toch steeds meer met elkaar te verweven. Zeker nadat de wereld om hen heen steeds meer ineen begint te zakken. Anita en Andy hebben één doel: een laatste feest geven voor het einde van de wereld. In de tussentijd gebeurt er echter van alles: van protestacties tot urenlang in de rij staan voor benzine en eten, van gevangenissen tot het voor de lol in de fik steken van gebouwen.

 

En of die komeet nou uiteindelijk de aarde bereikt? Dat is eigenlijk helemaal niet belangrijk. Tommy Wallach schetst een beeld van hoe de mensheid reageert op het onvermijdelijk eindigen van de wereld. Wat er met je gebeurt als je weet dat alles wel eens de laatste keer zou kunnen zijn. We keken allemaal op laat je door middel van prachtige bewoording nadenken over wat nou echt belangrijk is in het leven. Daarmee is We keken allemaal op absoluut een geslaagd boek. 

We keken allemaal op

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wat doe je als je weet dat de aarde over twee maanden kan vergaan?

  Eliza, Peter, Anita en Andy zitten in het laatste jaar van high school en hebben heel verschillende ideeën over het leven, de liefde, vriendschap en de toekomst. Maar al die verschillen doen er opeens niet meer toe als er een komeet ontdekt wordt die de aarde snel nadert. De kans dat de wereld vernietigd zal worden is ongeveer vijfenzestig procent. Iedereen heeft nog twee maanden om wat van het leven te maken. Twee maanden om écht te leven.  'Wallach laat de spanning tussen de personages stijgen en eindigt het verhaal met een schokkende climax.' Publishers Weekly

Meer info

Nieuwste artikelen

 • The Witcher seizoen 3 komt eraan en nieuwe trailer onthuld

 • Spannende Stranger Things seizoen 4 teaser onthult een spookhuis

 • Bridgerton seizoen 2 teaser: Anthony Bridgerton ontmoet liefdesinteresse Kate Sharma

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

Gerelateerde artikelen

 • Ten to Three Bakery

 • Biostip: Mannenharten

 • Recensie: The Dutch Wife

Zoek in artikelen