• onze waardering

Recensie: Minder doen, meer bereiken RECENSIE

Altijd maar druk bezig met van alles en nog wat, van hot naar her aan het rennen en vliegen, en hard aan het proberen om aan ieders verwachtingen te voldoen? Ben je aan het einde van de dag uitgeblust, maar heb je geen flauw idee wat je nou eigenlijk allemaal gedaan hebt? Zeg je te vaak ja, terwijl je liever nee had gezegd? Dan behoor jij volledig tot de doelgroep van dit boek! Het klinkt misschien als een onmogelijke opgave om een paar uur in je drukke schema vrij te maken voor het lezen van Minder doen, meer bereiken, maar het is beslist een aanrader om dat juist wél te doen.

 

Sháá Wasmund helpt je met dit boek heel concreet om meer inzicht te krijgen in waar je nou precies mee bezig bent, en vooral ook waar je dus niet mee bezig bent (maar dat wel zou willen). Aan de hand van een handige, logische hoofdstuk-indeling en enkele doeltreffende oefeningen ga je kijken naar alle ballen die je in de lucht probeert te houden, en waarom. Van wie moet iets nou eigenlijk? Waarom doe je wat je doet, en zijn dat de juiste redenen? Zijn er misschien ook andere mogelijkheden, zoals het uitbesteden of schrappen van bepaalde klussen of verantwoordelijkheden? Uiteindelijk gaat het erom dat je heel kritisch kijkt naar waar jouw kostbare tijd naartoe gaat.

 

En als je dat gedaan hebt, en je dus als het goed is wat meer tijd over hebt gehouden, wordt het tijd voor focus op wat voor jou écht belangrijk is. In Minder doen, meer bereiken wordt stilgestaan bij angsten die mensen tegenhouden om te doen wat ze willen, maar ook bij de als-dan-valkuil. Denk bijvoorbeeld aan: als ik later met pensioen ga, dan heb ik eindelijk tijd om vrijwilligerswerk te doen. De schrijfster motiveert je om, liefst vandaag nog, kleine stapjes te zetten richting jouw ideale leven.

 

De mythe dat het interessant en positief is om altijd druk bezig te zijn, wordt in dit boek ontkracht. Duizend dingen tegelijk doen maakt je namelijk niet productiever, en het maakt je ook geen leuker mens. Less is more, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen. De boodschap en inhoud zijn niet nieuw, en mensen die al langer bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling en aanverwante artikelen komen de meeste dingen uit dit boek ongetwijfeld heel bekend voor. Toch vond ik het lezen ervan nuttig: je wordt weer even wakker geschud en het houdt je scherp. Minpuntje is dat de schrijfster zichzelf een aantal keren herhaalt en ze enkele zéér regelmatig terugkerende stopwoordjes heeft, zoals ‘passie’. Maar toch, als jij je herkent in de eerste alinea van deze recensie, dan is dit beslist een boek voor jou!

Minder doen, meer bereiken

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Is je leven zoals je had gehoopt? Of heb je te veel stress? Leg je de lat om succesvol te zijn te hoog voor jezelf? Heb je moeite tijd te vinden voor de leuke dingen en mensen in je leven? Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn, alles is mogelijk zodra je loslaat dat alles op hetzelfde moment moet gebeuren.
  In Minder doen, meer bereiken ontrafelt Sháá Wasmund het geheim van een leven dat voldoening geeft; je hoeft niet méér te doen, je moet alleen de belangrijke dingen doen. Dit boek verandert je leven, het geeft je de handvatten om je dromen achterna te gaan, en je to-dolijst te schrappen. Dit boek is jouw gids naar doen wat je leuk vindt, en de rest laten gaan.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Top 10 Assepoester verfilmingen

 • Deze films en series verschijnen in november op Netflix

 • Einde in zicht voor Grey's Anatomy

 • De gezelligste herfstfilms

 • Alle nieuwe kerstfilms in 2021 de volledige gids

Gerelateerde artikelen

 • Dit personage zal terugkeren in Supernatural seizoen 13

 • Recensie: Hotel du Lac

 • Recensie: Happy life

Zoek in artikelen