• onze waardering

Recensie: Verder dan de sterren RECENSIE

Verder dan de sterren is het vervolg op de succesvolle roman Wie naar de sterren grijpt van Kristin Hannah. In Wie naar de sterren grijpt begint de vriendschap tussen Tully en Kate. Twee heel verschillende meisjes die tijdens hun middelbare schooltijd bevriend raken, samen gaan studeren en ook daarna vriendinnen blijven. Tully wordt een succesvolle presentatrice, terwijl Kate juist voor een heel ander leven kiest, zij sticht een gezin met haar man Johny (dochter Marah en tweeling William en Lucas) en is thuisblijfmoeder. Vanwege hun verschillende persoonlijkheden en levens zijn er ups en downs in hun vriendschap. In een periode waarin Tully en Kate geen contact hebben krijgt Tully te horen dat Kate de strijd met kanker aan het verliezen is. Getroffen door dit bericht zet Tully haar eigen leven on hold en zorgt met toewijding voor haar vriendin die uiteindelijk sterft.

In Verder dan de sterren gaat het verhaal van Tully en Kate verder, maar het boek is ook als zelfstandige roman te lezen, omdat er genoeg achtergrondinformatie wordt gegeven waardoor je het verhaal ook zonder het vorige boek te hebben gelezen kunt volgen.

Door de dood van haar vriendin Kate stort de wereld van Tully in. Ze heeft aan Kate beloofd haar gezin te helpen, maar het lukt haar niet, vol goede wil maakt ze toch telkens verkeerde keuzes. Op een avond wordt het haar allemaal te veel en stapt ze onder invloed in haar auto en krijgt een ongeluk. Tully overleeft het ongeluk en beland zwaargewond in het ziekenhuis. Vanuit die situatie wordt in het boek teruggeblikt op de jaren na de dood van Kate.

De eerste die Tully opzoekt is Johny, de weduwnaar van Kate, die na een fikse ruzie al een tijd geen contact meer heeft gehad met Tully. In het boek lees je zijn verhaal over de periode na het overlijden van Kate; hoe moeilijk hij het vond geconfronteerd te worden met de afwezigheid van Kate en door te moeten gaan voor zijn kinderen en de strubbelingen met zijn tienerdochter Marah. Ook Marah komt naar het ziekenhuis om haar peetmoeder Tully te bezoeken. Marah was een jong tienermeisje toen haar moeder stierf. Ze heeft een heel moeilijke tijd gehad en is gevlucht in een wereld van seks, drugs en alcohol om het gemis van haar moeder te vergeten.

Een andere verhaallijn in het boek is het verhaal van Dorothy, de moeder van Tully. Tully is bij haar grootouders opgegroeid omdat haar moeder niet voor haar kon zorgen vanwege verslavingen. Soms kwam Dorothy haar dochter halen, maar het liep altijd uit op een teleurstelling. Inmiddels heeft Dorothy de verslavingen achter zich gelaten en probeert weer toenadering tot haar dochter te zoeken en haar uit te leggen waarom ze geen goede moeder is geweest.  

Het boek bevat veel flashbacks. Vanuit 2010, het jaar van het auto-ongeluk van Tully, wordt voortdurend teruggeblikt naar de verhalen uit het verleden. De delen die zich in 2010 afspelen zijn aangegeven met een datum, maar bij de andere delen ontbreekt dit gegeven. Daardoor duurt het soms even voor je weet in wiens verhaal je zit en in welke tijd, wat het soms verwarrend maakt.

Waar de laatste 100 pagina’s van Wie naar de sterren grijpt mij tot tranen roerden, is het eerste deel van Verder dan de sterren minder meeslepend, de verhalen van Johny en Tully zijn afstandelijker geschreven. In het tweede deel van het boek komt de schrijfster gelukkig op gang, de verhalen van Marah en moeder Dorothy zijn sterk geschreven en ontroerend. In het tweede deel herken je de geweldige schrijfster Kristin Hannah weer terug, die we kennen van haar mooie, ontroerende en goed geschreven romans. Het is een boek vol emoties, iedereen probeert op zijn manier het leven na de dood van Kate weer op te pakken. Veel verschillende facetten komen aan bod, zoals: verdriet, angst, gemis, troosten, vriendschap en liefde.

Verder dan de sterren is het langverwachte vervolg op Wie naar de sterren grijpt van Kristin Hannah. In het tweede deel van het boek zie je de mooie schrijfstijl van Kristin Hannah terug en weet de schrijfster de lezer te raken met de ontroerende verhalen van Marah en Dorothy.

Verder dan de sterren

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Tully Hart doet alles met overgave, gedreven door mooie dromen voor de toekomst en de pijnlijke herinneringen aan haar verleden. Ze denkt dat ze alles aankan. Dan sterft haar beste vriendin Kate. Tully belooft Kate op haar sterfbed dat ze een moeder zal zijn voor haar kinderen. Dat blijkt moeilijker dan ze ooit had kunnen denken…
  Kates dochter Marah is kapot van verdriet over de dood van haar moeder, en trekt zich steeds verder terug uit het gezinsleven. Niets en niemand lijkt tot haar door te kunnen dringen, ook Tully niet.
  Tully’s moeder Dorothy liet haar dochter keer op keer in de steek, maar nu Tully voor de grootste uitdaging van haar leven staat, wil Dorothy er voor haar zijn. Maar om eindelijk echt een moeder voor haar dochter te kunnen zijn, zal ze eerst de schokkende geheimen uit haar verleden onder ogen moeten zien.
   
  De drie vrouwen zijn elk op hun eigen manier gekwetst en eenzaam. Ze hebben elkaar hard nodig om hun leven weer in eigen hand te nemen, maar kan liefde hun achterdocht en verdriet overwinnen?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

 • Het Zijden Huis - Kayte Nunn

 • De vier windstreken - Kristin Hannah

 • Tokio voor altijd - Emiko Jean

Gerelateerde artikelen

 • Alleen vandaag: gratis e-book Zomernacht downloaden {afgelopen}

 • Zomernacht

 • September 2013: Zomernacht

 • Gezocht: gast-recensenten voor Zomernacht {afgelopen}

 • Korting op ebooks van Kristin Hannah

Zoek in artikelen