• onze waardering

Recensie: De remedie RECENSIE

In De remedie maken we kennis met Quinlan, een lieve meid met een bijzonder en controversieel beroep. Ze is namelijk Sluiter. Sluiters imiteren overleden personen voor enkele dagen zodat nabestaanden de dood van hun geliefde kunnen verwerken. Het is een emotioneel zwaar beroep. Als Quinlan na een opdracht direct een nieuwe opdracht krijgt – voor maar liefst twee weken – is ze dan ook behoorlijk geschokt. Zeker als tijdens deze opdracht er meer aan de hand lijkt te zijn dan haar in de eerste instantie verteld werd.

Nadat ik Het programma en De behandeling las, was ik erg benieuwd naar de oorsprong van het verhaal, hoe de wereld uit Het programma zo geworden was als het is. De remedie speelt zich af voor Het programma, toen het Programma nog niet bestond. 

Quinlan is een lieve meid met leuke vrienden en zoals gezegd een nogal bijzonder beroep. Ik vind het idee van Sluiters zowel fascinerend als een beetje beangstigend. Het is natuurlijk mooi dat nabestaanden via Sluiters onbeantwoorde vragen toch kunnen stellen of schuldgevoelens kunnen verwerken, maar wanneer ga je hierin te ver? Ook in het boek zelf is er veel controverse rondom het beroep. Zo wordt Quinlan regelmatig boos of achterdochtig aangekeken als mensen erachter komen dat ze een Sluiter is.

Young neemt de tijd om eerst Quinlan, haar beroep en de manier waarop ze leeft te introduceren. Daarna start het verhaal echt met het krijgen van haar tweede opdracht. Ik vond het heel bijzonder om zo’n opdracht van A tot Z te kunnen meemaken en te zien wat er allemaal bij komt kijken. Suzanne Young heeft hier duidelijk goed over nagedacht. Het is gevaarlijk om twee opdrachten zo snel achter elkaar te krijgen omdat de kans bestaat dat je jezelf kwijt raakt. Quinlan worstelt hier tijdens haar tweede opdracht dan ook enorm mee. Wat is echt en wat niet? Wat zijn haar eigen herinneringen en welke komen voort uit de levens die ze gespeeld heeft? Ik vond dit psychologische aspect erg interessant om over te lezen.

Bovendien wordt het verhaal naarmate de pagina’s vorderen steeds spannender. Er komen steeds meer scheurtjes in de dingen die Quinlan dacht zeker te weten. Zo is haar niet alles verteld over de opdracht en komt Quinlan achter steeds meer geheimen. Langzaam besefte ik hierdoor ook hoe de Epidemie waar men in Het programma mee worstelt moet zijn begonnen. Suzanne Young legt het oorzaak-gevolg niet expliciet voor je neer, maar geeft wel duidelijke hints. Zeker na de epiloog ben ik héél benieuwd naar het vervolg op De remedie geworden! 

The Program-serie 3 - De remedie 3

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  De Remedie is het derde deel in de indrukwekkende en aangrijpende The Program-serie.

  Quinlan McKee is een zogenaamde sluiter. Sinds haar zevende helpt ze nabestaanden een periode van verdriet af te sluiten.

  Quinn wordt op aanraden van rouwbegeleiders ingehuurd door families om voor een korte periode de rol van hun overleden dochter aan te nemen. Ze is uiteraard geen exacte kopie, maar als ze hun kleding gaat dragen, haar kapsel aanpast, gekleurde contactlenzen draagt en foto's en video's bestudeert, kan ze binnen de kortste keren iedereen zijn. Maar om haar taak zo goed mogelijk te vervullen, moet ze haar gevoelens uitschakelen en zich niet te erg hechten aan de mensen die ze helpt.

  Op haar zeventiende blinkt Quinn uit in dit therapeutische rollenspel; ze is er zo goed in dat ze haar eigen verleden en dat van degene die ze speelt door elkaar gaat te halen. Als ze haar langstdurende opdracht krijgt, als Catalina Barnes, begint ze een band op te bouwen met de vriend van het overleden meisje. En dat is nog maar het begin van de problemen, zeker wanneer Quinn de waarheid achter Catalina's dood ontdekt. En de epidemie die het zou kunnen veroorzaken...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Het Programma

 • Recensie: De Behandeling

Zoek in artikelen