• onze waardering

Recensie: De schaduw van de Kauri-boom RECENSIE

Nieuw-Zeeland is het decor van ‘De schaduw van de Kauri-boom' van Sarah Lark. Onderdeel van de Elizabeth Station – serie, waarvan ‘Het land met de gouden kust’ het eerste deel is.

Violet Paisley heeft het niet getroffen. Als dochter van een arme mijnwerker met losse handen zijn haar vooruitzichten al niet best. Maar als ze ongewild zwanger raakt, lijkt haar leven voorbij voor het ooit de kans heeft gekregen tot bloei te komen. Matariki Drury is opgegroeid op Elizabeth Station als de geliefde dochter van Lizzie en Michael. Maar dan wordt zij ontvoerd door haar biologische vader Kahu Heke, een Maori-stamhoofd. Violet en Matariki weten zich op eigen kracht uit hun benarde situaties te redden – maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

De schaduw van de Kauri- boom is een boek over de liefde, de levenswijze van de rijken en de armen in de negentiende eeuw. In dit tweede deel van de Elizabeth Station-serie ga je verder met het verhaal van Matariki Drury en Violet Paisley.

Matariki leer je kennen van een jong meisje tot een jong volwassene, ze gaat naar een gevestigde meisjesschool waar ze heel veel leert over de dagelijkse bezigheden van vooruitstrevende jonge vrouwen. Ze wordt ontvoerd door haar biologische vader en de Maori-stamleden. Hoe verloopt dit verder en op wie kan zij rekenen?

Violet Paisley is een dochter van een mijnwerker die probeert een leven op te bouwen en die veel problemen heeft met de bureaucratie in die tijd. Hoe gaat ze hiermee om en verlaat ze haar geliefde land of blijft ze toch?

Sarah Lark heeft een mooie liefdesroman neergezet met uitgebreide historische feiten over de Maori, in het midden van het boek krijgt de Maori speciale aandacht doordat er veel over de gebruiken en gewoontes wordt verteld. Ook de Nieuw-Zeelandse gebruiken komen aan bod in de negentiende eeuw.

De personages zijn goed beschreven en je hoeft niet het eerste deel te lezen om het verhaal te kunnen volgen. Alhoewel het gebruik van de Maori-taal beter uitgelegd had kunnen worden d.m.v. bijvoorbeeld een woordenlijst in het begin.

De strijd voor vrouwenrechten, waarmee Nieuw-Zeeland toch als pionier bekend staat, is duidelijk omschreven en het is erg fijn dat het waarheidsgetrouw is, zodat je je er meer in kunt verdiepen via boeken of het internet mocht je dat willen.

De Maori heeft een groot bereik in dit boek en het is prachtig omschreven hoe het verzet tegen de regering ging en het verzet tegen de blanken. Ook de strijd van de blanken tegen de Maori-stam word goed uitgelegd en de angsten worden goed beschreven.

Ondanks dat het een goed geschreven boek is, is het erg langdradig doordat er geen spanningsopbouw is maar meer een stroom aan feiten wordt opgesomd. Hierdoor leest het niet makkelijk weg.

Vandaar dat De schaduw van de Kauri – boom 3 hartjes krijgt van mij. Het is een goed geschreven roman, maar het gebrek aan cliffhangers en spanningsopbouw breekt helaas de goede schrijfstijl af. 

Nieuw-Zeeland: Elizabeth Station-serie - De schaduw van de kauri-boom

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Violet Paisley heeft het niet getroffen. Als dochter van een arme mijnwerker met losse handen zijn haar vooruitzichten al niet best. Maar als ze ongewild zwanger raakt, lijkt haar leven voorbij voor het ooit de kans heeft gekregen tot bloei te komen.
  Matariki Drury is opgegroeid op Elizabeth Station als de geliefde dochter van Lizzie en Michael. Maar dan wordt zij ontvoerd door haar biologische vader Kahu Heke, een Maori-stamhoofd.
  Violet en Matariki weten zich op eigen kracht uit hun benarde situaties te redden – maar dat gaat niet zonder slag of stoot.
   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Schrikkeldag - Inge Spaan

 • Dwaalspoor - Colin Dexter

 • De terugkeer van Rachel Price - Holly Jackson

 • Het hart van een giraf is ongelooflijk groot - Sofia en Amanda Chanfreau

 • Al het blauw van de hemel - Mélissa Da Costa

Gerelateerde artikelen

 • Moederdag: boeken top-5

 • Boeken zoals Lucinda Riley

 • Gezocht: gast-recensenten voor Het lied van de wolken

 • Maak een foto van de wolken & win een verwendag!

 • Het land van belofte

Zoek in artikelen