• onze waardering

Recensie: Anno Domini 30 RECENSIE

Maviah is de onwettige dochter van sjeik Rami bin Malik van bedoeienvolk de Kalb en woont in Duma. Wanneer de Kalb aangevallen worden door het volk Thamud wordt Maviah’s zoontje vermoord en haar vader wordt gevangen genomen. Vlak voor zijn gevangenname heeft haar vader Maviah de opdracht gegeven om naar Koning Herodes te gaan, om daar om zijn hulp te vragen.

Bij haar tocht naar koning Herodes wordt Maviah vergezeld door twee sterke krijgers van haar vader, Afrikaan Saba en de Jood Juda. Tijdens hun barre tocht door de woestijn krijgen ze te maken met kamelen die sneuvelen, een verschrikkelijke zandstorm en honger en dorst door uitgeputte voorraden. Wanneer zij aankomen bij Herodes wacht hen een machtige koning en zijn ze onderworpen aan zijn grilligheden.

Anno Domini 30 voert je mee naar de tijd van Jezus en geeft inzicht in het leven van de woestijnvolken in die tijd. De schrijfstijl van Ted Dekker brengt de periode tot leven en laat je die tijd ervaren. Bekende verhalen en uitspraken van Jezus uit de bijbel zijn door de schrijver verweven in het verhaal van Maviah. Tijdens haar reis ontmoet Maviah Jezus en raakt geïnspireerd door zijn woorden.

Het boek geeft een beeld over de rol en het leven van vrouwen in de tijd van Jezus en het leven in het Romeinse Rijk. Vrouwen worden gezien als onbelangrijk, maar Maviah is een moedige vrouw, die tegen de regels in gesprekken aangaat met koning Herodes en koning Aretas en slimme plannen bedenkt om uiteindelijk haar vader, Juda en haar volk te redden.  

Liefhebbers van geschiedenis, de oudheid en de verhalen van Jezus zullen genieten van dit boek dat meevoert naar het leven tweeduizend jaar geleden. Ted Dekker schetst een duidelijk beeld van de roerige tijden in de periode van het leven van Jezus, die veroorzaakt werden door de overheersing van de Romeinen, maar ook door de verhalen van Jezus, die voor die tijd tegendraads waren, wat voor verdeeldheid onder de Joden zorgde. Bij het lezen van het boek word je ook aangezet om na te denken over de verhalen en woorden van Jezus.

Anno Domini 30 heeft een vervolg met de titel Anno Domini 33, de Engelse versie is inmiddels op de markt. Hopelijk verschijnt dit tweede deel ook snel in het Nederlands.

Anno Domini 30

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tien jaar heeft Ted Dekker eraan gewerkt: zijn meesterwerk 'Anno Domini 30'.

  Wanneer vijanden onverwachts aanvallen, krijgt Maviah, de bastaarddochter van een van de meest machtige bedoeïensjeiks in Arabië, de opdracht koning Herodes om hulp te vragen. Maviah ontsnapt met de hulp van twee van haar vaders soldaten - Saba, die meer met zijn zwaard spreekt dan met zijn stem, en Juda, een Jood die de sterren leest. Een reis vol gevaren begint, maar als het hen al zal lukken om de uitgestrekte en dodelijke zandvlakten te overleven, wacht hen een brute wereld waarin ze onderworpen zijn aan wrede koningen en keizers.

  Maar dan ontmoet Maviah een man van een heel ander kaliber - een raadselachtige leraar die spreekt over een koninkrijk dat uiteindelijk zal triomferen en het zal winnen van welk koninkrijk dan ook. Zijn naam is Jeshua en Zijn woorden zetten alles wat Maviah ooit geleerd heeft op zijn kop. Maar ondanks dat het volgen van Hem een risicovolle onderneming is, is het misschien wel de enige kans voor Maviah om zichzelf en allen die haar dierbaar zijn te redden.

  Ted Dekker, de koning van de christelijke thriller, is bekend van onder andere De Cirkel-serie: 'Zwart', 'Rood', 'Wit' en 'Groen'. In deze eerste Bijbels-historische roman van zijn hand betreed je als lezer samen met Maviah de wereld waarin Jezus leefde en beleef je met haar mee hoe revolutionair Jezus' woorden zijn geweest: een draai van 180 graden.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De 12 populairste reality series van het moment.

 • Top 10 Dreamworks films die nog steeds geweldig zijn

 • Deze Fan Art laat ons het verdere leven van bekende personages zien

 • The Bodyguard remake in de maak, Lizzo pitcht zichzelf en Chris Evans

 • Einde in zicht voor Grey's Anatomy

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Middagzwemmers

 • Liever verliefd - Sophie Kinsella

 • Recensie: Orange Is The New Black Seizoen 2

Zoek in artikelen