• onze waardering

Recensie: Levenshaast RECENSIE

Het zal je maar gebeuren: je bent 39, staat midden in het leven, hebt een fantastische baan, een gezin met twee jonge kinderen en je krijgt de verpletterende boodschap dat je een hersentumor hebt. Het overkwam Ingeborg van Beek, twee jaar geleden. Na de bevalling van haar dochter krijgt ze last van flitsen, uitval en epileptische aanvallen. Nog voor haar billen de stoel in de spreekkamer van haar arts raken, krijgt ze te horen dat het helemaal mis is. Een hersentumor zo groot als een tennisbal is de veroorzaker van haar klachten.

Wat volgt zijn twee jaar van grote verandering, verdriet en angst. Ingeborg vertelt over de drang om alles nog mee te maken, haar kinderen te zien opgroeien en de druk die haar zoektocht legt op haar relatie met haar man Peter. Maar tijdens deze periode krijgt ze ook haarscherp inzicht in haar gevoelens en verlangens en leert ze daarnaast dat het leven altijd antwoorden geeft, als je ze maar durft te zien.

Ingeborg van Beek windt er in Levenshaast geen doekjes om: ze gaat dood. Na een levensgevaarlijke operatie – die gelukkig goed heeft uitgepakt – is de hersentumor voor een groot gedeelte weg, maar de kankercellen kunnen nooit helemaal verwijderd worden. ‘Gelukkig’ is haar type tumor van dien aard dat ze misschien nog jaren relatief normaal kan leven, maar deze beperkende factor beïnvloedt haar dagelijkse realiteit wel degelijk.

De strubbelingen, de vragen en de zoektocht naar alles en daardoor eigenlijk ook naar niets, maken dat Levenshaast als een trein leest. Het gevoel dat overheerst tijdens het lezen is vooral een mengeling van machteloosheid en oneerlijkheid. Ingeborg vindt en gedraagt zich absoluut niet als slachtoffer, maar de onzekerheid die komt met zo’n verpletterende diagnose zou iedereen op zijn grondvesten doen trillen. Haar verhaal is rauw, soms pijnlijk en vooral heel eerlijk. Want ook haar fouten en hoe ze verandert ten opzichte van haar grote liefde Peter worden met evenveel openheid beschreven als haar ziekte.

Het boek geeft vooral veel stof tot nadenken. Haal jij wel alles uit je leven? Wat zou jij doen als je wist dat het zomaar ineens over kon zijn? Wat jaag jij na? En misschien wel het allerbelangrijkste: waarvoor ben je nu eigenlijk zo bang? Na de diagnose en een periode waarin alles op z’n kop heeft gestaan durft Ingeborg de antwoorden op die vragen eindelijk onder ogen te zien.

Levenshaast

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  'Mijn naam is Ingeborg. Ik ben negenendertig en sta midden in het leven. Ik heb een zoon van vier, een dochter van twee, een eigen bedrijf en heel veel plezier. En ik heb ook een hersentumor´. Ingeborg van Beek kreeg twee jaar geleden een verpletterende diagnose: een ongeneeslijke hersentumor. Terwijl ze tijdens de onderzoeken en de levensbedreigende operatie heen en weer geslingerd wordt tussen emoties van verdriet, onzekerheid en angst, wordt in haar binnenste het vuur alleen maar aangewakkerd. Ze heeft haast om alles te doen, meteen. Haar leven moet opeens haarscherp in kaart worden gebracht. Heb ik ergens spijt van? Verlang ik ergens naar? Is mijn relatie nog bijzonder genoeg? In Levenshaast vertelt Ingeborg haar rauwe, authentieke en krachtige verhaal over leven met een tikkende tijdbom in haar hoofd. Over haar spijt en haar verlangens, haar verdriet en haar optimisme en haar rotsvaste geloof in de kracht van het nu. De opbrengst van dit boek gaat ten dele naar de Stichting STOPhersentumoren. In Nederland komen er jaarlijks ongeveer 1200 hersentumorpatiënten bij en dagelijks sterven er twee mensen door een hersentumor. Dat kunnen en mogen we niet accepteren. Stichting STOPhersentumoren zamelt geld in om onderzoek voor elke vorm van hersentumoren mogelijk te maken.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De beste volwassen tekenfilms

 • De 12 populairste reality series van het moment.

 • Als Disney prinsessen in therapie zouden gaan

 • Recensie: Venom: Let there be Carnage

 • Recensie: Pretty Smart - seizoen 1

Gerelateerde artikelen

 • Deze grappige scène heeft Incredibles 2 helaas niet gehaald

 • Winnen: Fallen in love van Lauren Kate

 • Recensie: Familie op de vlucht

Zoek in artikelen