• onze waardering

Recensie: Het meisje dat van IS won RECENSIE

Toen journaliste Andrea Hoffmann in een yezidi-vluchtelingenkamp in Irak Farida Khalaf ontmoette, raakte ze onder de indruk van deze dappere en gehavende jonge vrouw. In ‘Het meisje dat van IS won’ heeft ze Farida’s schokkende verhaal te boek gesteld.

Als Farida achttien jaar is wordt haar dorp Kocho in Noord-Irak overvallen door IS-terroristen. Alle mannen worden doodgeschoten en alle vrouwen worden meegenomen om vervolgens verkocht te worden als slavinnen. Farida wordt samen met haar nichtje Evin verkocht op de slavenmarkt in Raqqa. Farida verzet zich tegen de mishandelingen en verkrachtingen, wordt talloze keren doorverkocht en wordt uiteindelijk half dood gedumpt in een afgelegen IS-containerkamp. Hier wordt ze herenigd met haar nichtje Evin en een andere groep meisjes. Farida vindt de moed weer terug en bedenkt voor de laatste keer een ontsnappingsplan.

Het meisje dat van IS won’ neemt je mee in het leven van Farida. Het verhaal wordt rustig opgebouwd. Eerst lees je over Farida haar leven in Noord-Irak. Ze is slim en komt in aanmerking voor een studiebeurs. Thuis volgt ze het nieuws over IS op de voet, maar voor haar is het te ver weg. Daarnaast heeft IS beloofd om het dorp met rust te laten. Af en toe maakt Farida zelfs grapjes met haar broer over hoe zelfingenomen de Islamitische Staat is. Als haar dorp wordt binnengevallen door IS gaat alles ineens heel erg snel. Ze wordt steeds weer doorverkocht en krijgt iedere keer een andere eigenaar. Farida probeert telkens een uitweg te vinden door zowel zelfmoord als ontspanningsplannen.

Als ik een boek lees over bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog vind ik dat heftig, maar op een gegeven moment kan ik dat wel loslaten, omdat het tientallen jaren geleden is gebeurd. ‘Het meisje dat van IS won’ speelt zich op dit moment af en dat vond ik wel heel erg heftig. Het verhaal is zo openhartig verteld dat het echt voelt alsof je er naast staat. Je weet dat dit verhaal geen happy end heeft en daardoor voel je continu een snijdende spanning.

Het verhaal is zo openhartig geschreven dat de pijn bijna voelbaar is. Daarnaast heeft het ook nog eens een vlotte schrijfstijl waardoor je door het boek heen racet. Dit boek is een aanrader voor iedereen en zal je zeker nog heel erg lang bijblijven. 

Het meisje dat van IS won

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Verkocht. Het duurde even voordat ik het besefte. Ik was verkocht als een dier op de veemarkt. De mannen die me hadden ontvoerd en gevangengehouden, hadden me nu verpatst. Voor geld hadden ze me aan andere mannen doorgegeven, die met me konden doen wat ze wilden. Ze beschouwden me als hun bezit, hun 'slavin'. Farida Khalaf is achttien als haar bergdorp in Noord-Irak wordt overvallen door IS-terroristen. Ze vermoorden alle mannen en nemen de vrouwen als gevangenen mee. Samen met haar nichtje Evin wordt Farida op een slavinnenmarkt in Raqqa als koopwaar aangeboden. Ze verzet zich op alle mogelijke manieren maar wordt uiteindelijk verkocht, mishandeld, half doodgeslagen en... van haar eer beroofd; het ergste wat haar kon overkomen. Farida wordt diverse keren doorverkocht, en elke keer wordt de hel die haar leven is nog erger. Meer dood dan levend komt ze terecht in een afgelegen IS-containerkamp, waar ze op wonderbaarlijke wijze wordt herenigd met haar nichtje Evin. Hierdoor hervindt Farida haar levensmoed en beraamt ze zorgvuldig een zeer gevaarlijk ontsnappingsplan... 'Zelden is verkrachting zo openlijk bedreven als onder de Islamitische Staat.' - NRC Handelsblad 'Islamitische Staat verkocht yezidi-vrouwen al voor 800 dollar.' - Amnesty International

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • So Thijs

  • Recensie: Om aan te raken

  • Recensie: Auschwitz Lullaby

Zoek in artikelen