• onze waardering

Recensie: De moordopdracht RECENSIE

James Dashner begon in 2009 met het schrijven van de Maze Runner trilogie; een young adult serie, die in navolging van de ‘Hungergames’ serie, niet echt voor de weekhartigen is. De boekenreeks, die in het Nederlands uitkwam onder de titels: De Labyrintrenner, De schroeiproeven en De doodskuur, is behoorlijk heftig met veel gevechten en doden.

James Dashner is met “Moordopdracht” aan een prequel reeks begonnen en in dit verhaal neemt hij ons mee naar de tijd voordat de mensheid op Aarde bijna vernietigd is door de Flare. Hij neemt ons mee naar de tijd toen het allemaal begon.

De Aarde wordt geteisterd door zonnevlammen, die het leven in de steden onmogelijk maken. De jonge Mark heeft samen met zijn vriendin Trina een inslag van zonnevlammen in New York overleefd, doordat ze net in de metro zaten. Mark en Trina vluchten weg via de metrotunnels, achterna gezeten door mensen die langzaam gek worden, want er breekt een gevaarlijke ziekte uit, die mensen in een soort zombies verandert; de Flare. Mark en Trina worden gered door een ex-militair, Alec. Ze trekken weg uit de stad en leven nu met andere overlevenden in de wildernis, in een klein zelfgebouwd dorpje.

Echter, in plaats van dat de mensen elkaar helpen te overleven en proberen het leven weer op te bouwen, blijkt dat er een groep is, die duidelijk de macht en het geld heeft, die experimenten uitvoert op de nietsvermoedende overlevenden. Op een dag verschijnt er namelijk een grote helikopter (die ze een Berg noemen) boven Marks dorpje en worden mensen beschoten met gifpijlen waar het Virus in zit.

Mark en Alec, kunnen de Berg binnendringen en na een gevecht stort het toestel neer. Ze vinden coördinaten van het hoofdkwartier van de groep die de Berg heeft gestuurd, de PFC: Post-Flare-Coalition en ze besluiten te onderzoeken wat er nu eigenlijk aan de hand is.

Mensen om hen heen worden steeds vreemder en zelfs gek en de tocht wordt ook steeds gevaarlijker. Niet alleen hebben ze te maken met natuurrampen en rare verschijnselen die veroorzaakt worden door de zonnevlammen, maar ook de mensen zijn gek en agressief. Als ze andere mensen tegenkomen, moeten ze geregeld vechten voor hun leven. Daarbij komt dan ook nog eens, dat zijzelf ook onder de invloed komen van de Flare, met alle nare gevolgen van dien. Uiteindelijk komen ze een klein meisje tegen, Deedee, die immuun blijkt te zijn voor de Flare en ze komen ook te weten, hoe het virus is ontstaan en de waarheid is niet fraai.

James Dashners “Moordopdracht” slaat op de ‘kill order’ die de PFC heeft uitgevaardigd. Het is een behoorlijk hard verhaal, met als thema dat de mensheid de wereld eigenlijk alleen maar verder kapot maakt als ze tracht in te grijpen in de natuurlijke orde. Dat wat Mark, Trina en Alec meemaken is dan ook erg heftig. De geschiedenis van hoe het toch allemaal zo gekomen is, krijg je mee via de dromen van Mark.

Wat ik verrassend vond aan het boek was, dat het verhaal eigenlijk over een hele andere, nog onbekende, groep mensen gaat, terwijl ik had gedacht dat het misschien meer over Thomas en Teresa uit de Maze Runner serie zou gaan. Pas in de epiloog komt Thomas naar voren. “De Moordopdracht” maakt echter wel veel duidelijk over de Flare en hoe het zich dan ontwikkelt in de Maze Runner.

Dashner is geen schrijver die het de lezer makkelijk maakt. Zijn schrijfstijl vereist, dat je je aandacht erbij houdt, maar zijn verhalen zijn erg spannend en intrigerend, dus dan blijf je wel alert. Persoonlijk vind ik dat hij iets minder gruwelijke gevechten had mogen beschrijven, maar het zet wel de toon en maakt wel duidelijk dat het leven op Aarde goed verziekt is.

Het tweede deel van deze prequel serie komt eraan en dus hoeven we gelukkig niet al te lang in spanning te zitten over hoe het nu verder gaat.

De moordopdracht

 • Auteur:

  James Dashner
 • Verschenen:

  30 juni 2015
 • Uitgave:

  ISBN 9789021458397
  Uitgever Q
  368 pagina's
 • Ondertitel:

  Eerste prequel van de Labyrintrenner
 • Uitgever:

  Q
 • Genre:

  Young Adult
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  Vóór het bestaan van WICKED, voordat de Laar was gebouwd en voordat Thomas in het labyrint terechtkwam, werd de aarde geteisterd door zonnevlammen. Mark en Trina wisten die te overleven. Dat bleek een peulenschil bij wat nog zou volgen. Een onheilspellend virus raast over de aardbol. Het muteert en het ziet ernaar uit dat de mensheid volledig zal worden weggevaagd. Mark en Trina zijn er echter van overtuigd dat er een mogelijkheid moet bestaan om niet ten onder te gaan. Ze zijn vastbesloten om te overleven. Maar in deze bijna vergane wereld heeft alles zijn prijs, en ben je voor sommigen dood meer waard dan levend.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Deze series eindigen helaas in 2022

 • De 100 bestverkochte boeken van 2021

 • Zin in Zillertal - Svea Ersson

 • Mijn Frankrijk - Onno Kleyn

 • Tom Clancy Kettingreactie - Mike Maden

Gerelateerde artikelen

 • Interview met James Dashner van The Maze Runner!

 • Recensie: De doodskuur

 • Recensie: Geestesoog

 • Recensie: De schroeiproeven

 • Recensie: De virus code

Zoek in artikelen