• onze waardering

Recensie: Altijd anders RECENSIE

Het verhaal volgt Joop, die nogal een bijzondere thuissituatie heeft. Ze heeft namelijk twee vaders, twee moeders, een halfzusje en een oma, en allemaal wonen ze in hetzelfde huis. Haar echte vader valt op mannen en haar echte moeder valt op vrouwen. Wanneer Joop met haar zusje mee naar Frankrijk gaat om hun opa te ontmoeten, komt ze tot de ontdekking dat ze anders dan haar vrienden is. En vanaf het moment dat ze terug komt in Nederland, is alles anders…

Wat mij direct opviel aan dit boek was de cover. Deze is zo leuk en kleurrijk vormgegeven!  De cover maakt dat je gelijk het verhaal wilt gaan lezen. Achteraf viel het verhaal echter nogal tegen. Het is niet superslecht, maar ik had er gewoon wat meer van verwacht. Misschien komt dit inderdaad door de cover.

Tijdens het lezen waren er een aantal dingen waar ik me vreselijk aan stoorde. Ten eerste aan Joop. Sowieso stoorde haar naam mij gedurende het gehele boek, maar ook haar karakter. Ze komt over als een erg jaloers meisje dat moet krijgen wat ze wil. En als dingen niet op haar manier gaan, wordt ze boos. Deze karaktertrek deelt ze met haar halfzusje Emma. Ook haar vond ik geen fijn personage om te volgen. En wanneer je denkt dat de jaloezie in het boek bij die twee personages blijft, heb je het mis. Ook Dennis, de beste vriend van Joop, is jaloers van aard. Dennis en Joop kennen elkaar al hun hele leven, maar toch krijgen ze ruzie om liefde.

Altijd Anders van Ingrid Kluvers gaat over een meisje dat een grote ontdekking over zichzelf doet, terwijl ze niet zo goed weet hoe ze hierop moet reageren. Deze grote ontdekking vermoedde ze al een tijdje, maar als lezer weet je dit nog niet. Het is meer dat jij als lezer een ontdekking over Joop gaat doen! Ik vond het fijn aan het verhaal dat niet alles direct werd verklapt aan de lezer. Er worden wat dingen achtergehouden, waardoor alles op het eind op z’n plek valt. Ik hou van dat gevoel! Ik kan me zeker voorstellen dat dit niet bij iedereen goed valt. Het boek zelf kan dan namelijk nogal een raadsel zijn, en daar moet je je wel doorheen worstelen.

Altijd Anders is een bijzonder verhaal. Het is niet het beste boek dat ik heb gelezen, maar zeker ook niet het slechtste. 

Altijd anders

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wanneer de zestienjarige Joop van Ravenzwaai met haar zusje naar Parijs gaat, ontdekt ze al snel dat niets is wat het lijkt. Ze maakt kennis met haar onbekende grootvader en leert dat haar zusje bepaald geen held is. Het meest verwarrend voor haar is een belangrijke ontdekking over zichzelf. Veel tijd om aan alles te wennen is er niet, want haar oma krijgt een ongeluk en Joop moet op het bedrijf passen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 7x "Nep relatie wordt meer" tienerfilms

 • De beste Scifi op Disney+

 • The Originals feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

 • De 15 beste boeken uit de Reese Witherspoon Book Club

 • De 10 leukste beroemde vriendschappen in Hollywood

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: City of Lies 

 • Recensie: De getuige

 • 10 Years (DVD)

Zoek in artikelen