• onze waardering

Recensie: Op een nacht RECENSIE

James wordt gevangen gehouden in een cel in een gebouw. Op sommige dagen gaat de deur van zijn cel open, hij doet dan een blinddoek om en zoekt zijn weg. Soms heeft hij geluk en mag hij luchten op het dak, vaak moet hij naar een kamer waar hij wordt gestraft of naar een dokter die wil weten wat er in hem om gaat. In de nachten leeft hij een ander leven, als man van Ana en vader van Penelope. Er is niemand op de wereld van wie hij zoveel houdt als Penelope. Hij wil het beste voor haar, zoals elke vader. Bij James is het echter extremer, hij wordt overvallen door onuitstaanbare angsten. Momenten waarin hij voor zijn ogen verschrikkelijke dingen met zijn dochter ziet gebeuren. Als Penelope op een nacht verdwijnt verliest hij het onderscheid tussen realiteit en waan helemaal.

Op een nacht is verdeeld in drie delen, het verhaal van James, dat van Ana en dat van Penelope. Het verhaal van James speelt zich gedeeltelijk af in het gebouw. Deze delen zijn erg bevreemdend en lijken los te staan van zijn verdere leven. Je leert James kennen door flashbacks uit zijn kindertijd en studententijd toen hij net een relatie met Ana had. Zijn angststoornis ontstond pas toen Ana zwanger werd van Penelope. James is als personage dus wel goed uitgewerkt, maar de hoeveelheid stoornissen en problemen maken hem ongeloofwaardig.

De gebeurtenissen rondom de verdwijning van Penelope worden twee keer verteld, één keer uit het perspectief van James en een keer uit dat van Ana. Dit zorgt voor veel herhaling.

Anne Eekhout schrijft in een literaire stijl zonder opsmuk. Waar Eekhout precies met het verhaal naartoe wil blijft echter tot aan het einde onduidelijk. Ze roept in Op een nacht veel vragen op die niet allemaal worden beantwoord. De personages overtuigen niet en komen daardoor niet tot leven. Er zijn veel verschillende problemen en sprongen heen en terug in de tijd. Het verhaal valt daardoor in stukjes uiteen die slechts met heel veel moeite en verbeelding met elkaar te verbinden zijn.

Op een nacht

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  James is de enige gevangene van een gebouw waar onredelijkheid en onuitsprekelijk lijden de boventoon voeren. Alleen als hij slaapt verandert alles. Dan bevindt hij zich in een waarachtige wereld waarin hij getrouwd is met Ana en een dochtertje, Penelope, heeft. Maar ook in die wereld is hij een gevangene, want zijn niet-aflatende angst voor een noodlot dat zijn dochter te grazen zal nemen, krijgt langzaam vat op hem.
  Als Penelope plotseling verdwijnt, wordt James’ grootste vrees bewaarheid en verliest hij meer en meer zijn grip op de werkelijkheid. Maar in welke werkelijkheid gelooft hij? Zijn keuze is allesbepalend voor Ana en Penelope…

  Met Op een nacht levert Anne Eekhout na haar indringende debuut een tweede, zeer volwassen roman af. In haar onvergelijkbare stijl roept ze een werkelijkheid op die tegelijk beklemt en ontroert en die de vraag stelt welke bouwwerken een mens nodig heeft om te overleven in deze wereld. Eén ding is zeker: de liefde tussen ouder en kind overstijgt alles.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 15 verwijderde scènes uit Harry Potter die we hadden willen zien

 • De Hillel Codex - Emile Schrijver

 • Recensie: Encanto

 • Recensie: Olaf presenteert 

 • Een verrukkelijk fiasco - Lotte Petersen

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Nicolas en de verdwijning van de wereld

Zoek in artikelen