• onze waardering

Recensie: De smaak van België RECENSIE

Waar wij Nederlanders niet bekend staan als een land met een rijke culinaire traditie, is dat bij onze zuiderburen een ander verhaal. De eettraditie verschilt op zich niet veel met die van Nederland, aardappelen, groente en vlees spelen ook in België de hoofdrol. Toch doen de Belgen het net even anders en met meer succes. De Belgische chef-kok Ruth van Waerebeek beschrijft tot in detail de Belgische culinaire traditie in het boek De Smaak van België. Het boek dat in handige hardcover a5 formaat gedrukt is, doet meteen al aan als een naslagwerk. Met 250 bourgondische recepten, verspreid over 330 pagina's wekt het boek de indruk dat je een goed beeld zal krijgen van de Belgische culinaire traditie.

De Smaak van België is ingedeeld in verschillende thema's met standaard hoofdstukken als voorgerechten, soep, gevogelte en wild, vlees, bijgerechten en desserts. Maar in een Belgisch kookboek kunnen de hoofdstukken 'koken met bier', 'aardappels' en 'wafels, pannenkoeken en brood' natuurlijk niet ontbreken. Ieder recept is overzichtelijk en duidelijk geschreven, maar veelal moet je het doen met het geschreven woord. Ruth van Waerebeek heeft weinig foto's in haar boek opgenomen, veelal zijn het sfeerfoto's tussen de pagina's door. Je zal als lezer dus op je eigen intuïtie en creativiteit moeten vertrouwen voor het opmaken van je gerecht.

Het boek bevalt veel tekst, je krijgt niet alleen recepten maar ook de achtergrondverhalen die bij enkele recepten horen. Historische anekdotes, tips en weetjes sieren de pagina's in het boek, dit maakt dat het boek ook zeer geschikt is om meer te leren over de geschiedenis van de Belgische culinaire traditie. Ruth van Waerebeek heeft daarmee een leesboek en kookboek in één weten te creëren. Geïnteresseerden in de Belgische keuken kunnen hun vingers met dit boek aflikken. Alle klassiekers lijken erin te staan en zijn zeer toegankelijk beschreven. Je leert niet alleen Belgisch koken, maar zal je gasten ook weten te verrassen met interessante weetjes over het gerecht en de ingrediënten.

Ik maakte uit dit boek uiteraard iets met witlof, een groente die ik automatisch associeer met België. Witloof op zijn Vlaams met aardappelen op zijn Vlaams stond op het menu. Uiteraard kon een Belgisch biertje bij het gerecht niet missen en samen met mijn vriendin hebben we gesmuld. Deze recepten smaakten naar meer, veel meer. Gelukkig zijn er nog 248 recepten over om te proberen.

De smaak van België

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Geen land dat zoveel driesterrenrestaurants per inwoner telt als België, zelfs Frankrijk kan er niet aan tippen. Want wie weten er beter wat Bourgondisch tafelen inhoudt dan de Belgen? De Belgische keuken kenmerkt zich door royale porties als in Duitsland en de kwaliteit van de Franse keuken. Streekgebonden seizoensgebonden ingrediënten staan er hoog in het vaandel: andijvie, witlof, mosselen, haring, witte asperges, spruitjes, mosterd, bier en natuurlijk chocolade - ze vormen samen de basis van de veelzijdige Belgische keuken. In De smaak van België heeft chef-kok en kookboekenauteur Ruth Van Waerebeek de 250 beste recepten van de Belgische keuken bijeengebracht. Het boek bevat de bekende nationale gerechten als waterzooi, steak frites, hutsepot, stoemp en wafels. Ook de stoofgerechten ontbreken niet, langzaam gegaard in bier, Belgisch bier uiteraard - comfort food dat heerlijk smaakt in ons koude en natte klimaat. Sfeervolle foto's sieren dit prachtig vormgegeven boek, dat elke Bourgondiër doet watertanden. Zoals de Belgen zeggen: als we dan toch drie keer per dag moeten eten, waarom dan geen feestje maken van elke maaltijd!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Virgin River seizoen 4 en 5 bevestigd

 • 16x de leukste musical films

 • You seizoen 3 trailer: Joe heeft een nieuwe obsessie

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Bloemen van steen van Ilaria Tuti

 • Recensie: Dune

Gerelateerde artikelen

 • Dit personage zal niet te zien zijn in Indiana Jones 5

 • Recensie: Ik ben ongesteld, so what?

 • Recensie: Operatie oma Sjannie

Zoek in artikelen