• onze waardering

Recensie: Salade to go RECENSIE

De titel van dit boek, Salade to go, laat niet veel aan de verbeelding over, want in dit kookboek vind je letterlijk 52 recepten – eentje voor elke week van het jaar – voor salades to go. Volgens de auteur Alexander Hart zit het geheim van een succesvolle salade to go het in de laagjes. Want in plaats van alles door elkaar te mengen is het volgens hem beter om de dressing onder in de pot te doen (alle recepten zijn in mason jars) en de rest van de ingrediënten er bovenop te leggen in een bepaalde volgorde.

In de inhoudsopgave zie je dat de recepten gebaseerd zijn op vegetarisch, vis & zeevruchten, gevogelte en vlees. De inleiding vertelt je handige tips & tricks over een salade om mee te nemen, bijvoorbeeld welke verpakking hiervoor het beste werkt, hoe lang je een salade kunt bewaren en een handig boodschappenlijstje zodat je altijd de juiste ingrediënten bij de hand hebt voor een gezonde salade als lunch.

Dan de recepten. Wat ik een groot pluspunt vind aan dit kookboek is dat elk recept een spread heeft: aan de ene kant de ingrediënten en de bereidingswijze en aan de andere kant een afbeelding van hoe jouw mason jar er uiteindelijk uit hoort te zien (of iets in die richting). Niets is zo vervelend als een gerecht koken, om vervolgens niet te weten hoe je het moet opbouwen of serveren.

Elk recept begint met het maken van een dressing, vinaigrette of siroop. Denk hierbij niet aan een simpele honing-mosterddressing, maar aan limoenvinaigrette, cocktaildressing of sesam-chilidressing. Verassende combinaties dus! In een paar simpele stappen heb je dit gereed, om vervolgens aan de slag te gaan met de rest van de salade. Vaak zijn het ingrediënten zonder al te veel poes pas zoals een wortel die je in dunne reepjes snijdt, kerstomaatjes in kwartjes of een hardgekookt ei, maar bij onderdelen zoals geroosterde paprika’s vind je een duidelijke beschrijving. Hetzelfde geldt voor de salades met vlees en vis, in een handomdraai heb je dit klaar. Een leuke twist in Salade to go is dat er ook een heerlijke zomerse fruitsalade in staat, met limoenyoghurt en munt.

Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat dit boek een aanwinst is voor mijn groeiende collectie kookboeken! Ben ik nu nog gek op de Italiaanse kant-en-klare salades van de supermarkt, ik weet zeker dat ik veel salades ga uitproberen. De recepten zijn simpel, als je er een aantal tegelijk maakt is het erg goedkoop en daarnaast natuurlijk ook erg gezond. Aanrader!

Salade to go

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Steeds meer mensen kiezen voor een gezonde lunch in de vorm van een salade. Maar als je werkgever niet beschikt over een uitgebreid personeelsrestaurant of je wilt niet tijdens de lunch verplicht zij een verse (en dus vaak dure!) salade te halen, wordt het lastig om te lunchen met een verse en niet-verlepte salade. Salade to go is hiervoor de uitvinding: door een slimme manier van het vullen van een mason jar (een glazen pot met goed afsluitbare en lekvrije deksel), kun je elke dag genieten van een verse salade. Door de dressing of saus als eerste in de pot te doen en niet alvast door de sla te mengen, zorg je ervoor dat alle ingrediënten vers en knapperig blijven. De volgorde van het vullen van de pot is dus belangrijk: eerst de saus of dressing, dan de robuuste, zware en veerkrachtige ingrediënten als wortel, komkommer of bloemkool en als laatste de delicate ingrediënten als bladgroente, verse kruiden of kiemen. Als je wilt gaan lunchen keer je simpelweg de pot om in een schaal en alle ingrediënten worden automatisch gemixt! Eet smakelijk!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

 • De affaire - Yvonne Doorduyn

 • De roep van de raaf - Mercy Ngeno

 • Boze zomer - Jan-Willem Anker

Gerelateerde artikelen

 • Het kleine boek over kleur - Karen Haller

 • Recensie: Timo en de Oppasninja gaan nog even op vakantie

 • De dans van de tulpen - Ibon Martín

Zoek in artikelen