• onze waardering

Recensie: Onderstroom RECENSIE

Lana is samen met haar hartsvriendin Kitty Londen ontvlucht om te gaan backpacken door de Filippijnen. Tijdens hun reis ontmoeten ze per toeval de bemanning van zeilschip The Blue, een bonte groep reizigers die onderweg is naar Nieuw Zeeland. De vriendinnen mogen mee. In eerste instantie lijkt het leven op The Blue een droom: ze snorkelen in een azuurblauwe zee, meren aan op prachtige onbewoonde eilandjes en beleven een onbezorgde tijd met hun nieuwe vrienden aan boord. Lana bloeit op door de geheime liefde die tussen haar en bemanningslid Denny ontstaat. Alle zorgen van thuis lijken ver weg, tot er langzaam barstjes in dit op het eerste oog paradijselijke bestaan en de onderlinge vriendschappen ontstaan. Als tijdens een storm een bemanningslid spoorloos van het schip verdwijnt, verandert wat een droomreis had moeten worden in een hel.

Lucy Clarke heeft in Onderstroom alle ingrediënten gebundeld die je verwacht in een vakantiethriller: vriendschap, een verboden liefde en mysterie, en dit alles in een paradijselijke omgeving. Het verhaal wordt afwisselend vanuit het heden en het verleden beschreven, een slimme zet, omdat er direct een spanningsboog wordt opgebouwd. Niet alleen is duidelijk dat Lana The Blue heeft verlaten zonder haar hartsvriendin en dat er iets afschuwelijks is voorgevallen, maar ook ontdek je als lezer tegelijk met Lana dat The Blue is gezonken. Lana spoedt zich naar het rescue center, in bange afwachting over het lot van haar beste vriendin en de andere bemanningsleden. Stukje bij beetje ontrafeld Lucy Clarke de waarheid en houdt daarbij de lezer in spanning tot het eind.

Minpunt is dat de personages niet erg diep worden uitgelicht, waardoor je ze als lezer nooit echt goed leert kennen of ze begrijpt. Daardoor komt het besluit van Lana en Kitty om aan boord te gaan bij The Blue vrij ondoordacht en ongeloofwaardig over; ze hebben immers geen enkele zeilervaring en hebben de bemanningsleden één dag ervoor ontmoet. Ook wordt de vriendschap tussen Lana en Kitty wel erg gemakkelijk aan het wankelen gebracht. Meer inzicht in de personages had deze thriller tot een nog hoger niveau kunnen tillen.

Onderstroom is een vlot geschreven light thriller over avontuur, vriendschap en vertrouwen. Heerlijk vakantieleesvoer, een aanrader voor fans van de boeken van Suzanne Vermeer.

Onderstroom

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Onderstroom is een beklemmende thriller over een droomreis op zee die verandert in een nachtmerrie. Voor iedereen die genoten heeft van Het strand van Alex Garland en Jetset van Marion Pauw. Wanneer twee hartsvriendinnen gaan backpacken in Zuidoost-Azië om hun problemen thuis achter zich te laten, krijgen ze de mogelijkheid mee te varen op The Blue, een zeiljacht dat onderweg is van de Filipijnen naar Nieuw-Zeeland. De reis op zee is paradijselijk: de meiden zwemmen in helderblauwe lagunes en drinken cocktails onder de sterrenhemel in het gezelschap van nieuwe vrienden. Maar al snel komen ze erachter dat zij niet de enigen zijn die een verleden met zich meedragen. Dan raakt een van de vrienden vermist, op volle zee, en wantrouwen en leugens dreigen een eind te maken aan de reis. Maar sommigen zijn niet van plan dit paradijs op te geven, tegen geen enkele prijs. Onderstroom is een nagelbijtend spannende pageturner die de lezer meeneemt naar exotische eilanden en verboden liefde op een fatale zeereis waarbij niemand het jacht kan verlaten.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Halloween films die niet eng zijn

 • De ergste film clichés 

 • De leukste Disney samenzweringstheorieën

 • De 12 beste LGBTQ+ boeken

 • 13 series die je kan kijken als je The Vampire Diaries mist

Gerelateerde artikelen

 • Schrijf je in & win: Nachtzwemmen

 • Video interview met Lucy Clarke

 • Onderstroom - Ria van der Ven-Rijken

Zoek in artikelen