• onze waardering

Recensie: Scharlaken kust RECENSIE

Douglas Preston en Lincoln Child schreven met “Scharlaken Kust” alweer de 15e ‘Pendergast’ thriller. Deze serie kenmerkt zich min of meer door een wat vreemde mysterieuse ‘esoterische’ toon.

Zo is Aloysius Pendergast een FBI agent, maar omdat hij financieel onafhankelijk is, neemt hij ook in privé vaak zaken aan die hem erg interesseren. Vaak zaken waarin het occulte een rol speelt. Pendergast zelf wordt beschreven als hoog intelligent, afgestudeerd als antropoloog en excentriek. Hij leeft in een landhuis, samen met chauffeur en bodyguard Proctor en met zijn pupil en secretaresse/assistente Constance Green, een vrouw die geboren is in 1876 maar door experimenten van Enoch Leng, een voorvader van Pendergast het eeuwige leven schijnt te hebben.

Pendergast accepteert een privéopdracht in Exmouth, Massachusetts, op verzoek van beeldhouwer Percival Lake, om de diefstal van zijn waardevolle voorraad wijnen te onderzoeken. Samen met zijn pupil en assistente Constance Greene reist hij af naar de kustplaats, waar ze al snel iets sinisters ontdekken: een dichtgemetselde nis in de wijnkelder die ooit de resten van een persoon bevatte, gemarteld en vervolgens levend begraven, 150 jaar geleden. De diefstal van de wijnen was om het ruimen van dit lijk te verdoezelen.

De bevolking van Exmouth blijkt een vreemde verzameling mensen te zijn en de plaatselijke sherrif is een domme bullebak en dan helpt het niet echt als Pendergast nog een lijk ontdekt in de zoutmijnen achter Exmouth, dat bedekt is  met mysterieuze symbolen. Exmouth ligt vlak bij Salem en volgens zeggen is het de plaats waar de echte heksen van Salem hun toevlucht zochten na de heksenjachten van 1692.

Wat volgt is een spannende puzzeltocht, maar ook wat verwarrend. “Scharlaken Kust” is goed op zichzelf staand te lezen, maar het helpt wel als je ook andere Preston & Child Pendergast-thrillers kent, omdat de voorgeschiedenis van Pendergast, Constance en de terugkerende personages op zijn zachtst gezegd nogal vreemd is. Die ‘esoterische’ occulte elementen zijn dan beter te begrijpen. De ouderwetse excentrieke Pendergast met zijn formele Zuidelijke goede manieren en de vreemde Constance, een oude vrouw in een jong lichaam die door de catacomben van het landhuis zwierf, worden dan minder rare personages.

De schrijftrant van Preston en Child is als altijd heel ontspannen en toch spannend. Het leest ‘zo lekker weg’. Je moet wel een ‘open mind’ houden, want als je niet mee kunt gaan in dingen zoals levensverlengende elixirs; astrale dromen, heksen, vloeken en voorspellingen, dan vind je hier niets aan. Pendergast doet je denken aan die oude speurneus Sherlock Holmes, net zo eigenwijs. En dan is het dus een minpunt als je de vorige boeken niet kent.

Het eind van het boek is zodanig, dat je het volgende boek in de reeks ook wel moet gaan lezen…

Scharlaken kust

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Scharlaken kust van Preston & Child is de vijftiende thriller in de serie over FBI-agent Aloysius Pendergast. Hier moet hij het opnemen tegen geesten uit het verleden. Pendergast accepteert een privéopdracht in Exmouth, Massachusetts om de diefstal van een waardevolle wijnkelder te onderzoeken. Samen met zijn pupil Constance Greene reist hij af naar de badplaats, waar ze al snel iets sinisters ontdekken: een dichtgemetselde nis in de wijnkelder die de resten van een man bevat, gemarteld en vervolgens levend begraven, 150 jaar geleden. Maar waarom? De puzzel wordt bemoeilijkt wanneer ze nog een lijk ontdekken – bedekt met mysterieuze symbolen – in de zoutmijnen achter Exmouth. De plaats waar, zo wil de legende, de echte heksen van Salem hun toevlucht zochten na de heksenjachten van 1692...

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 7x "Nep relatie wordt meer" tienerfilms

 • De beste Scifi op Disney+

 • The Originals feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

 • De 15 beste boeken uit de Reese Witherspoon Book Club

 • De 10 leukste beroemde vriendschappen in Hollywood

Gerelateerde artikelen

 • De viagra-dagboeken

 • Recensie: Ik ben bij je

 • De 13 beste 'The 100' filmpjes van fans voor fans

Zoek in artikelen