• onze waardering

Recensie: Slapen op Jupiter RECENSIE

Slapen op Jupiter, geschreven door Anuradha Roy, speelt zich af in India en is gecentreerd rondom zes compleet verschillende personages, die tijdens enkele dagen allemaal met elkaar in contact komen in de plaats Jarmuli, een toeristische trekpleister. Nomi, een jonge vrouw, is daar voor enkele dagen om onderzoek te doen voor een documentaire maar vooral om traumatische gebeurtenissen uit het verleden, die ze daar heeft meegemaakt, een plaats te geven. Als achtjarig meisje is ze namelijk weggehaald bij haar familie en terechtgekomen in een ashram. De goeroe die daar de leiding had, hield haar samen met andere meisjes gevangen en maakte op allerlei manieren misbruik van ze. Suraj vergezelt Nomi in Jarmuli om te helpen bij de documentaire. Hij is op dat moment verwikkeld in een echtscheiding met zijn vrouw en is zeer ongelukkig. Gouri, Vidya en Latika zijn drie bejaarde vriendinnen die samen op vakantie zijn. Alle drie hebben ze hun eigen verleden en hun eigen problemen die tijdens deze vakantie aan het licht komen. Badal woont in Jarmuli en werkt in een beroemde tempel als gids. Daar komt hij met allerlei bezoekers in contact, waaronder de andere personages. In zijn gedachten is hij echter vooral bezig met zijn gevoelens voor een jongen werkzaam in een theekraampje. Deze gevoelens krijgt hij niet duidelijk overgebracht.

Door al deze personages komen veel problemen aan bod. Van seksueel misbruik, dementie en spiritualiteit tot een onbeantwoorde liefde, littekens uit het verleden en ontevredenheid over het leven. Daarnaast wordt er ook nog eens met tijd gespeeld. Het verhaal wisselt af tussen het heden van de zes personages in Jarmuli en het verleden van Nomi in de ashram. Roy snijdt dus veel thema’s aan en gaat verder dan alleen Nomi’s poging haar trauma te verwerken. Misschien heeft ze iets te veel willen doen en hadden de andere personages beter alleen gebruikt kunnen worden om het verhaal van Nomi te ondersteunen. Nu krijgen de personages een eigen verhaal, maar dat verhaal is minder belangrijk en minder goed uitgewerkt dan het verhaal van Nomi. Ook kun je je nu minder goed verplaatsen in Nomi doordat je telkens wisselt van perspectief. Het boek is echter zo goed en indringend geschreven dat deze ‘veelheid’ vergeven kan worden. Met name de herinneringen uit de ashram komen hard aan, maar ook de emoties van de personages in het heden komen binnen. De verschillende verhaallijnen zorgen nu wel voor een bepaalde spanning. Je komt steeds meer te weten over de verbanden tussen de verschillende personages en ze lopen allemaal rond in dezelfde stad. Daarnaast heb je als lezer veel kennis en is het interessant om het contact tussen de zes te vergelijken. Het geeft het verhaal een extra dimensie. Uiteindelijk ligt de kracht van Slapen op Jupiter vooral in de intense schrijfstijl waardoor je als lezer de pijn, het verdriet en de angst van de personages, en dan met name van Nomi, zelf ook voelt. Zelfs na sluiting van het boek kun je het verhaal moeilijk van je afschudden.

Slapen op Jupiter

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Nomi wordt als kind van acht weggenomen van haar familie en opgenomen in een ashram, waar een charismatische en imponerende goeroe de leiding heeft. Achter de charme van Guruji gaat echter een roofzuchtige dreiging schuil, en Nomi ziet en beleeft gevaar dat ze met haar jonge geest geen plek kan geven. Twintig jaar later keert Nomi terug naar het stadje waar de ashram zich bevond, Jarmuli. Het voorheen spirituele hart van India, het centrum van de genezing, heeft plaatsgemaakt voor een bruisende trekpleister voor koopmannen, bezoekers en vrolijke toeristen die hun dromen najagen te midden van de tempels uit haar jeugd. Op zoek naar wat er gebeurde met haar familie al die jaren terug wordt het geweld dat roert onder de serene oppervlakte van het stadje langzaam zichtbaar. Wanneer ze terugkomt bij de ashram, die nog altijd bezit van haar heeft in haar dromen, ontdekt Nomi dat sommige littekens niet uit te wassen zijn. Anuradha Roy bereikte met Een atlas van onmogelijk verlangen maar liefst zestien landen en het debuut werd door World Literature Today benoemd tot een van de zestig meest invloedrijke boeken over het India van de moderne tijd. Haar tweede roman, The Folded Earth, ontving de Hindu Literary Prize in 2011, de Economic Crossword Prize in 2012 en belandde op de longlist van de Asian Literary Prize. Met haar derde boek, Slapen op Jupiter, werd zij genomineerd voor de Man Booker Prize 2015 en begin 2016 won zij de DSC Prize for South Asian Literature. ‘Roy heeft het meest krachtige wapen uit het arsenaal van een schrijver gebruikt - de vorm van de roman, met zijn vermogen om tegelijkertijd universeel en specifiek te zijn - om onbevreesd het verborgen gezicht van de Indiase spiritualiteit te ontmaskeren in tijden waarin seksueel misbruik hoogtij viert.’ The Guardian ‘De thema’s van ontnomen onschuld, de uitvlucht in verbeelding en de neiging om dingen te negeren worden subtiel en met gevoel behandeld in een van de beste verhalen van de afgelopen jaren. Anuradha Roy levert met dit poëtische werk van verlichtend proza een belangrijke bijdrage aan een essentieel debat en verdient een groot lezerspubliek in India en daarbuiten.’ Independent ‘Door het accent te leggen op geweld tegen vrouwen en kinderen is Roys boek niet alleen ongelofelijk punctueel, maar ook buitengewoon dapper.’ The National Uit het juryrapport van DSC Prize for South Asian Literature 2016: ‘Wij kozen Slapen op Jupiter van Anuradha Roy vanwege de elegantie, flair en leesbaarheid. Talrijke ethische kwesties worden op een bondige manier aan de orde gesteld door middel van een lovenswaardige bewoording.’

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Oliver - Olivia Lewis

  • Annoying Girls - Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson

  • Kerst in Mistletoe Cove - Holly Martin

  • De poppenmeester - Sam Holland

  • Alles over Stinkhond in afvalbetische volgorde - Colas Gutman en Marc Boutavant 

Gerelateerde artikelen

  • Wereldspionnen - James Ponti 

  • Mijn tante en mijn oom die wonen in een eikenboom - Annie M.G. Schmidt

  • Dit is de nieuwe live-action 'Aladdin' trailer mét Will Smith als Geest

Zoek in artikelen