• onze waardering

Recensie: Familiegeheim RECENSIE

Wanneer Eva op de begrafenis van haar opa is, blijkt ze meer familieleden te hebben dan ze had gedacht. Haar moeder heeft het namelijk nooit over haar kant van de familie! Op de begrafenis voelt Eva dat er iets niet helemaal klopt: er zijn bijna geen mensen uit het dorp en er staat een mysterieuze vrouw bij het graf. Wie zou dat zijn? Eva wil meer te weten komen over haar familie, en gaat samen met haar nichtje op zoek naar antwoorden…

Familiegeheim van Caja Cazemier & Martine Letterie is een erg bijzonder boek, die je meeneemt in het leven van Eva. Eva is een erg leuk en vrolijk meisje van dertien, en heeft leuke vriendinnen op school. Wanneer ze samen met haar nicht hun familiegeschiedenis gaat onderzoeken, kom je er ook achter dat Eva een erg nieuwsgierig en leergierig meisje is. Deze eigenschappen bevielen mij erg goed!

Het boek wordt geschreven vanuit twee perspectieven: dat van Eva en dat van Zus. Maar wie is Zus precies? Als snel kom je te weten dat Zus de zus is van de opa van Eva die is overleden. Het leuke is dat Zus je terug in de tijd neemt, in de tijd dat zij en opa nog jong waren. In die tijd was de Tweede Wereldoorlog aan de gang. Het was erg interessant om te lezen hoe Zus en opa die oorlog hebben meegemaakt. Er worden verschillende geschiedenistermen genoemd, zoals ‘partizanen’ en ‘BDM’, termen die je misschien niet kent. Maar dat is niet erg, want er wordt in een voetnoot aangegeven wat die termen betekenen. Dat vond ik erg handig!

Het leukste aan het verhaal is natuurlijk dat Eva op zoek gaat naar de geheimen. Helaas kan ze niks aan haar moeder vragen, want die zegt er niets over. Ze gaat dus op eigen houtje op zoek naar het geheim. Dat vond ik erg spannend! Langzaam maar zeker kwam je er als lezer achter wat het geheim inhoudt. Het is niet een standaard familiegeheim, maar eentje met erg diepe gronden.

Familiegeheim is een fantastisch boek voor meiden van 12+ die op zoek zijn naar een goed boek die gaat over de Tweede Wereldoorlog. Dit onderwerp, samen met de zoektocht naar het familiegeheim, is een perfecte combinatie!

Familiegeheim

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Eva is een vrolijke meid van dertien. Ze heeft weinig nagedacht over het feit dat haar moeder haar eigen ouders vrijwel nooit ziet en dat zij haar familie van moederskant daarom niet kent. Maar dan wordt Eva s opa begraven. Waarom mag er niemand bij de begrafenis zijn, en wie is die geheimzinnige oude vrouw bij het graf? Eva duikt de familiegeschiedenis in. Maar waarom krijgt ze geen antwoord op haar vragen? Hanneke gaat naar de begrafenis van de broer met wie ze al heel lang geen contact meer had. Ooit hebben ze een stilzwijgende afspraak gemaakt: over vroeger wordt niet meer gepraat. De geschiedenis van de familie is er niet een om trots op te zijn. In de oorlog kozen Hannekes ouders voor de kant van de Duitsers. Maar dan ziet Hanneke op de begrafenis van haar broer een meisje van dertien. Zo oud was zij ook toen ze op de vlucht moesten. Misschien wordt het tijd om het zwijgen over het verleden te verbreken.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 5 x Sinterklaas films voor volwassenen

 • Film & Serie top 6: december 2023

 • Young adult top 6: december 2023

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: #Selfie

 • Young Adult top-5: mei

 • Recensie: Keerzijde

 • Recensie: Like me!

 • Recensie: Nooit meer thuis

Zoek in artikelen