• onze waardering

Recensie: Zwijgplicht RECENSIE

Arjans leven loopt momenteel niet bepaald op rolletjes. Zijn ouders ruziën constant, de lekkere meid waar hij achteraan zit, toont absoluut geen interesse en tot overmaat van ramp verplicht zijn school hem stage te lopen in een verzorgingstehuis in de stad. Niet bepaald een beslissing waar hij enthousiast van geraakt. Dat verandert wanneer hij de bejaarde Joke Drenth ontmoet. De verhalen die zij hem vertelt, laten zijn haren recht overeind staan. Zit er iemand achter de bewoners van het verzorgingstehuis aan? En zo ja, is hij dan zelf nog wel veilig nu hij dit alles weet?

Zwijgplicht’ van Helen Vreeswijk begint vanuit het perspectief van de baliebediende van het rusthuis. Een keuze die enigszins verrassend is en meteen een probleem aankaart dat door de rest van het boek heen de kop op blijft steken, namelijk de vele onnodige perspectiefsprongetjes. Een beperking tot Arjans standpunt en in extremis tot dat van Joke had het verhaal een pak sterker gemaakt. Te meer omdat de andere verhaallijnen niet worden afgewerkt. Daarnaast waren er een aantal beslissingen die kunstmatig aanvoelden waarbij Jokes stemmen met stip op nummer één staan. Vooral naar het einde toe werd dit voor mij een echt struikelblok. Ook kon de rebellerende spreektaal van de tieners me niet erg bekoren. Hoewel dit in eerste instantie bijdroeg aan de geloofwaardigheid van de personages werd het op een bepaald punt eerder overdreven.

Ondanks de bovenstaande minpunten is ‘Zwijgplicht’ een erg spannend boek. Daar heeft Vreeswijk haar realistische schrijfstijl heel wat mee te maken. De gesprekken en problemen zijn erg herkenbaar en hoofdpersonage Arjan krijgt een flinke dosis grijs in zijn karakter mee wat hem meer echt maakt. De ontknoping van de mysteries gebeuren op een bevredigende wijze zodat je als lezer niet met al te veel vragen achter blijft.

Voor zij die op zoek zijn naar een spannend, realistisch jeugdverhaal is ‘Zwijgplicht’ van Helen Vreeswijk zeker een aanrader. De vlotte schrijfstijl en de herkenbaarheid van hoofdpersonage Arjan bieden voldoende tegengewicht voor de minpuntjes van het boek. Helen Vreeswijk is een fijne toevoeging aan de wereld van de jeugdauteurs.

Zwijgplicht

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ze wist hoe het werkte. Haar mondhoeken krulden omhoog toen ze in gedachten terugging in de tijd. Een brandschoon geweten had ze niet, maar er was toen geen keuze, hield ze zichzelf voor. Het was eten of gegeten worden. De ouderdom maakte haar week. Na al die jaren bezorgde haar verleden haar plotseling slapeloze nachten. Of was het toch de angst? Angst dat ze te zwak was om zich te verzetten als de ratten haar op een avond de mond kwamen snoeren?

  Arjan moet voor school enkele weken stage lopen bij een verzorgingstehuis in de stad. Een opdracht die hij beslist niet ziet zitten: oude mensjes wassen en bedienen, het kan niet saaier. Maar daar heeft hij zich behoorlijk in vergist. Er vallen tijdens zijn dienst gewonden en zelfs doden. Het wordt pas echt luguber als een van de bewoners beweert dat er iemand rondloopt die het lot een handje helpt. Arjan twijfelt: oude mensen zijn toch seniel? Of spreekt de vrouw de waarheid? Op haar aandringen gaat hij op onderzoek uit, waardoor hij in een lastig parket komt. Feiten worden verdraaid en bewijzen worden verdoezeld.

  Wat een spannend avontuur leek, wordt een regelrechte nachtmerrie. Wie zal hem, een knaap van zeventien met een niet al te beste reputatie, geloven? En hij is niet de enige met een reputatie. Hij wordt met een geheim opgezadeld waar hij geen raad mee weet.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Grey's Anatomy stopt binnenkort volgens Ellen Pompeo

 • Recensie: Lake | 4 hartjes

 • Komt er toch nog een Lucifer seizoen 7?

 • Eerste beelden Hocus Pocus 2 set onthuld

 • Virgin River seizoen 4 en 5 bevestigd

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Chatroom

 • Recensie: Vermist

 • Recensie: Ontvoerd

 • Interview: Gezellig kletsen met Helen Vreeswijk

 • Promille

Zoek in artikelen