• onze waardering

Recensie: Eigen vuur RECENSIE

Het is eind 1944. Het jaar waarin Oostburg twee maanden wordt gebombardeerd door de geallieerden. De bommen zijn allesverwoestend. Als het huis van Sooys familie wordt vernield, moet Sooys met zijn zusje Niesje op zoek naar een veilige plek. Sooys moeder blijft gewond achter en Sien, de hulp, kan de bom niet op tijd ontkomen. Ook kan Sooys vader hen niet helpen. Hij zit namelijk in het buitenland. Zo moeten de kinderen helemaal alleen op pad. Dwars door het enorme oorlogsgeweld. Sooys en Niesje gaan te voet naar Zuidzande, waar hun broertjes zijn. Maar daar eindigt de tocht niet. Een veilige plek vinden blijkt niet zo makkelijk te zijn. Overal waar ze heen gaan, komen ze verwoestingen en gevaren tegen. Gelukkig lijkt de boerderij van het meisje Marrie een fijn onderkomen te zijn, maar niet voor lang…

De omslag van Eigen Vuur is ietwat misleidend. De geschetste sfeer doet een romantisch verhaal vermoeden, maar op de eerste pagina wordt de lezer al gelijk geconfronteerd met het oorlogsgeweld. Even wennen aan de sfeer is er dus niet bij. Karlijn Stoffels beschrijft in het boek wat er in 1944 in Zeeuws-Vlaanderen is voorgevallen. De invalshoek ‘Zeeland’ is niet zoals in andere oorlogsboeken voor jongeren, dus daarmee geeft ze het boek al een bijzondere wending. Het verhaal zelf is nogal rechtlijnig; de tocht van Sooys en zijn broertjes en zusje staat echt centraal. Hierdoor raken sommige gebeurtenissen naar de achtergrond en blijven ze vragen oproepen. Zoals de zieke moeder, Sooys vader die niet in de buurt is, het verhaal van Marrie en de geheime boodschap die Sooys gedurende de tocht met zich meedraagt. Dit maakt wel dat je benieuwd blijft naar wat er komen gaat, maar sommige vragen blijven onbeantwoord. Doordat de tocht van kinderen centraal staat, komen de gebeurtenissen in Zeeuws-Vlaanderen wel goed uit de verf. Het oorlogsverhaal staat als een huis en de gecreëerde sfeer is ‘prachtig’. De verwoestingen grijpen de lezer bij de strot. Daarbij zijn de karakters goed uitgewerkt, hetzelfde geldt voor de broeder- en zusterliefde. Wat bijzonder is, is dat Karen Stoffels het zware verhaal zo nu en dan een lichte wending weet te geven. Door kleine grapjes die tussen de kinderen worden gemaakt. Of Eigen Vuur eerder verschenen boeken overtreft, vind ik een lastige vraag. Het boek is in ieder geval wel een mooie, ontroerende en verrassende aanvulling in het rijtje. En het is zeker niet alleen besteed aan jonge lezers.

Eigen vuur

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    I944. Oostburg, Zeeuws-Vlaanderen. Het dorp waar Sooys woont wordt gebombardeerd. Zonder huis, zonder ouders en zonder wegwijzers moet hij met zijn zusje en broertjes op zoek naar veiligheid – dwars door oorlogsbied. Bruggen zijn opgeblazen, er liggen mijnenvelden, hele gebieden zijn onder water gelopen… En ondertussen heeft hij ook nog een geheime boodschap bij zich.
    Wie kun je vertrouwen in een land vol vijanden en gevaar? En hoe kan er te midden van alle geweld en onzekerheid toch iets heel moois ontstaan? Als Sooys in Marries ogen kijkt, weet hij dat het kan.

    In I944 lag Oostburg twee maanden onder vuur. De bommen die de bevrijders in de maanden ervoor lieten vallen om de Duitsers tot overgave te dwingen, kostten honderden burgers het leven en zorgden voor enorme verwoestingen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Nog meer films om te janken

  • De insiders - Jessica Goodman

  • Bitter love

Zoek in artikelen