• onze waardering

Recensie: Jam & Zuur RECENSIE

Het zelf inmaken van groente en fruit is niet ouderwets of saai, maar juist super hip en lekker! In Jam & Zuur staan 100 recepten voor het zelf inmaken van groente en fruit. Van ouderwetse klassiekers, zoals aardbeien- en rabarberjam tot nieuwe, gedurfde en moderne smaakcombinaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van een pittige bramenchutney? Heerlijk als saus bij lamsballetjes! Alle recepten worden stap-voor-stap uitgelegd en aan de hand van mooie kleurrijke afbeeldingen verduidelijkt. Philippine van der Goes is verliefd op lekkers en oprichtster van de culinaire blog "Liefde voor lekkers". Eerder werkte ze al mee aan andere diverse kookboeken, maar Jam & Zuur is haar eerste kookboek op eigen naam. Een walhalla voor foodies!

Haal je stoffige weckpotjes, maar uit de kast, want na het lezen van dit boek wil je gelijk aan de slag met het maken van je eigen jammetjes, chutney, sambal en in het zuur ingelegde groenten! Philippine van der Goes opent het boek met een gezellig voorwoord, waarin ze vertelt waar haar voorliefde voor het inmaken en bewaren van producten vandaan komt. ‘We hadden een grote moestuin waar van alles te oogsten viel. Mijn moeder maakte jam in grote hoeveelheden. Dan werd er een heuse ‘operatie jam’ op touw gezet en waren mijn broer en ik hulpjes die de juiste deksels bij de potten zochten, de besjes van de takken risten, pruimen ontpitten en – het leukste – de pannen mochten uitlikken! ‘

Na het voorwoord krijg je als lezer informatie en een aantal handige tips over het maken, voorbereiden en het bewaren van ingelegd fruit. Lees deze informatie goed, want dit kan je zeker helpen bij het maken van heerlijke jammetjes. De recepten worden duidelijk beschreven. Philippine gebruikt goede omschrijvingen en ze schrijft direct. Dat is fijn, zeker voor de beginnende hobby kok! Verder bevat het boek mooie en kleurrijke foto’s, wat zorgt voor een vrolijke uitstraling.  

Recepten:

Natuurlijk moest ik even checken of de recepten van Philippine écht zo makkelijk te maken zijn. En nog belangrijker, of ze echt zo lekker zijn! Ik heb voor een klassieker gekozen, namelijk de aardbeienjam. Voor twee potten van 250 ML heb je 500 gram aardbeien, 500 gram geleisuiker en het sap van 1 citroen nodig. Het recept is heel makkelijk te maken en het resultaat is heerlijk! Ik heb ervoor gekozen om de aardbeien niet té fijn te snijden, waardoor er nog duidelijk stukken aardbeien zichtbaar zijn. De jam is heerlijk zoet en heeft precies de goede dikte. Lekker op een beschuitje of door de yoghurt. Tip van Philippine: ‘Mocht je jam willen maken zonder suiker, dan kan dat met Marmello, te koop bij bijvoorbeeld natuurwinkels. Marmello is ongezoet geleerpoeder dat pectine bevat. Ook handig om in huis te hebben als de jam, marmelade of gelei niet goed wil binden.’

Naast de aardbeienjam heb ik ook nog de sambal badjak gemaakt. Iets wat ik nog nooit eerder had gemaakt! Je ogen gaan ontzettend tranen van de bereiding (en de geur blijft zo’n twee dagen in je keuken hangen…) maar het resultaat is het waard. Voor het beste resultaat moet je deze sambal na bereiding twee tot vier weken laten ‘rijpen’. Maar hier had ik helaas geen tijd voor dus heb ik na een week alvast een beetje geproefd. Super spicy met een zoet tintje!  

Kortom, Jam & Zuur is één echte aanrader. En zeg nou zelf, hoe leuk is het om je vriendinnen bij een high tea een scone met zelfgemaakte jam te geven!?

Jam & Zuur

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In Jam & Zuur wisselen ouderwetse klassiekers en gedurfde, moderne smaakcombinaties elkaar af om de voorraadkast te vullen met diverse groente en het lekkerste fruit van het seizoen. Naast een stap-voor-stapbereiding voor jam vind je nog veel meer zoete verleidingen zoals kruidige mandarijnsiroop, mangojam met kokos en rode-uienrelish met port. Ook inleggen met zuur biedt meer mogelijkheden dan zelf atjar maken: bramenazijn, bietenchutney, bloemkoolpickles met radijs en wortel.

  Philippine van der Goes (1979) is verliefd op lekkers en oprichtster van de culinaire blog Liefdevoorlekkers.nl. Daarnaast werkt ze als freelancer in de culinaire communicatie en heeft ze als receptontwikkelaar aan diverse kookboeken meegewerkt. Jam & Zuur is haar eerste kookboek op eigen naam.

  'Philippine is een creatieve duizendpoot. Met Jam & Zuur laat zij zien dat inmaken hartstikke hot is én dat je eindeloos kunt variëren. Een vrolijk en kleurrijk boek dat iedere foodie in huis moet hebben.' - Pauline Weuring van UitPaulineskeuken.nl

  'Dit boek inspireert je direct om de weckpotten uit de kast te halen en aan de slag te gaan. Van goddelijke frambozenjam tot Amsterdamse uitjes: het wordt superduidelijk stap voor stap uitgelegd, mét prachtige foto's. Een aanrader!' - Monique van Loon van Culy.nl

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze films en series worden eind oktober van Netflix verwijderd

 • Disney karakters in de stijl van Tim Burton

 • Top 10 Assepoester verfilmingen

 • Deze films en series verschijnen in november op Netflix

 • Einde in zicht voor Grey's Anatomy

Gerelateerde artikelen

 • Wat er leeft in de woestijn - Vassiliki Tzomaka

 • His Dark Materials seizoen 2 trailer

 • Boek zes in de 'Millennium'-serie komt dit jaar uit

Zoek in artikelen