• onze waardering

Recensie: Beweeg! RECENSIE

Beweeg! is geschreven door bekende Nederlander Arie Boomsma. De spreuk op de voorkant luidt: “Voor een gezonder en gelukkiger leven”. Dat belooft wat! Een snelle blik op de achterkant toont aan dat Arie behoorlijk wat hulp heeft gekregen van de trainers van de Vondelgym, een sportschool waar Arie medeoprichter van is. Wat kun je vinden in dit boek? Het is eigenlijk een boek met van alles wat over sporten en gezond leven. Zo staan er praktische tips, work-outs, praktijkverhalen, en recepten in. Ook worden er tips gegeven wat betreft boeken, blogs en documentaires over voeding en beweging. Het boek hoopt zo mensen te inspireren om in beweging te komen.

Het boek Beweeg! heeft acht hoofdstukken. Ieder hoofdstuk gaat in op een mogelijk excuus om niet te gaan bewegen, bijvoorbeeld het gebrek aan energie of te weinig tijd. In deze hoofdstukken wordt er middels allerlei tips en sportoefeningen naar gestreefd om dit excuus als het ware onderuit te halen. Het boek kenmerkt zich door een luchtige schrijfstijl en korte stukjes tekst. Hierdoor leest het boek lekker door en ben je er vlot doorheen. Mooi is ook dat de schrijfstijl de lezer direct aanspreekt. Dit wordt gedaan door vragen te stellen aan de lezer (je wordt zeker weten aan het denken gezet!) en doordat de schrijvers de lezer aanspreken met “je”. Het boek geeft echt energie en motivatie om in beweging te komen. Wat dat betreft is Arie zijn missie geslaagd!

Als eerste zijn er twee recepten uit dit boek geprobeerd, namelijk de courgettespinaziesoep met zalm & citroen en de pasta met broccoli & pijnboompitten. Verder staan er vooral sapjes en smoothies in. Alle recepten bevatten veel voedzame producten. Hierbij kun je denken aan bonen of noten. De recepten zijn eenvoudig te maken en je hebt weinig boodschappen nodig. Wel is een bezoekje aan een grotere of biologische supermarkt soms nodig om de benodigde ingrediënten te halen. Al kan je daar natuurlijk lekker op de fiets of wandelend naartoe.

Vervolgens zijn de tips en deskundige adviezen gelezen. Deze worden gegeven door Arie en acht andere panelleden. Ook hier valt de luchtige schrijfstijl op. Ieder advies is ongeveer acht à 10 zinnen. Kort maar krachtig dus. Hiermee past het boek zeker in de wereld van nu, waarin men gewend is om korte Facebookberichten te lezen. Een klein minpunt van het boek is dat de tips soms wat vaag blijven. De adviezen zijn vaak erg vanzelfsprekend en herkenbaar. Echter, bij een advies als “begin klein” mis ik de concrete tips. Hoe begin je dan klein? Ik kan mij voorstellen dat de beginnende sporter juist daar advies voor wil en helaas blijft het boek op dat punt soms teveel aan de oppervlakte.

Natuurlijk zijn er ook een aantal work-outs uitgeprobeerd in de praktijk. Alle work-outs worden helder uitgelegd en worden visueel weergegeven: Arie doet alles voor op de foto’s. Dit is ideaal voor de beginnende sporter, je denkt: “Aha, dus zo doe ik dat stap voor stap”. Met een aantal work-outs kan je gelijk aan de slag, maar voor sommige heb je wat meer spullen nodig. Dat is jammer, want deze heeft niet iedereen thuis. Afgezien daarvan zijn de work-outs uitdagend en leuk om te doen. Ze zijn ook makkelijk om uit te voeren. Daarbij zijn de work-outs redelijk kort, waarmee Arie bewijst dat iedereen eigenlijk wel even tijd kan (en moet) maken om te sporten.

Kortom, een boek wat lekker wegleest en zeker een mooie stap is voor beginnende sporters. Het staat boordevol adviezen, mooie & inspirerende verhalen en uitdagende work-outs. Soms mist het boek een beetje diepgang, door de tips niet concreet te maken en door bijvoorbeeld geen trainingsschema of iets dergelijks als voorbeeld te geven. Al bij al kan ik dit boek zeker aanraden.

Beweeg!

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Arie wil iedereen in beweging krijgen om een gezonde en gelukkige levensstijl te ontwikkelen. In Beweeg! behandelt hij samen met trainers en coaches van zijn eigen Vondelgym de meest gehoorde excuses die mensen hebben om niet in beweging te komen.
  ARIE: 'Veel excuses die in dit boek behandeld worden, kwamen ook in mijn hoofd op. Moe, lange werkdagen, druk gezinsleven, te veel andere dingen... Elk hoofdstuk begint daarom met zo'n excuus - gevolgd door deskundig advies, praktische tips, inspirerende praktijkverhalen, diverse sportoefeningen (van touwtje springen tot supermans) en gezonde recepten (van smoothies tot salades). En als er geen excuses meer zijn, zit er nog maar één ding op... Bewegen!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Water - Lara Reims

 • HIldes geluk - Marie Lamballe

 • De 21 allerbeste Netflix Original series ooit

 • Recensie: Twee zomers

 • Authentiek Japans thuis - Maori Murota

Gerelateerde artikelen

 • Achievers

 • Jonge Schrijversavond 2012: het verslag

 • Chicklit-schrijfwedstrijd: de prijsuitreiking

 • Jonge Schrijversavond biedt podium aan nieuwe generatie schrijvers (+WIN!)

 • Volhard - Arie Boomsma

Zoek in artikelen