• onze waardering

Recensie: Levend aas RECENSIE

Patricia Rodiers is een vrouw die leeft voor haar werk. Als undercoveragente komt ze in de meest onverwachte situaties terecht, zoals op een blind date in een restaurant met een man die misschien wel een losgeslagen seriemoordenaar blijkt te zijn. Of ook niet? De blauwogige piloot Marnix wijkt immers sterk af van het profiel waarnaar ze zoekt. Het brengt haar onderzoek terug naar nul terwijl er steeds meer vrouwen verdwijnen. Stukje bij beetje weet Patricia een modus operandi af te leiden waardoor haar duidelijk wordt dat ze alleen van deze moordenaar kan winnen als ze zelf het aas wordt…

Ondanks de leuke insteek van de psychopaat die opereert via een datingsite, is al van in het begin duidelijk dat dit geen boek voor mij is. De belangrijkste reden hiervoor is het hoofdpersonage Patricia Rodiers. Er zit absoluut geen diepgang in dit karakter. Net zoals in zoveel andere thrillers gaat het om een stoere, eenzame, ietwat rare politierechercheur die zo goed als geen evolutie meemaakt. Wat daarbij een extra storende factor vormt, zijn de lege dialogen tussen haar en Marnix. Er zit heel veel herhaling en uitleg in zodat je hier als lezer wilt doorbladeren. Ook de absurde snelheid die Patricia aanhoudt om intieme onthullingen te doen, voelt erg geforceerd. Vooral haar belachelijke openheid over een moordonderzoek valt daarbij enorm op.

Bovenop deze storende factoren komt het trucje van de perspectieven waarbij Katrien Van Effelterre verschillende perspectieven gebruikt in de hoop de lezer zo op het verkeerde been te zetten. Dit heeft een averechts effect bij een doorsnee thrillerlezer omdat het erg voorspelbaar is. Al vanaf het begin kan men gemakkelijk afleiden wie de moordenaar niet zal zijn zodat er maar één optie overblijft.

Ten slotte draagt het hele verhaal een hoog stationsromannetjesgehalte met zich mee wat in combinatie met de andere minpunten alleen maar extra ten nadele van Levend aas komt.

Levend aas is het beste te omschrijven als een kruising tussen een stationsroman en een thrillertje. De erg voorspelbare ontwikkelingen en het vlakke hoofdpersonage nemen al het leesplezier en de spanning weg die een thriller zou moeten veroorzaken.

Levend aas

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Katrien Van Effelterre (1979) promoveerde na haar studie Germaanse Taal-en Letterkunde in 2006 met een onderzoek naar terugkerende doden in de volkse vertelcultuur. Omdat de afstotelijkheid van gevaar onweerstaanbaar bleek, verruilde ze later academische publicaties voor fictie.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 100% Coco Tokyo - Niki Smit

 • Recensie: Rose plays Julie 

 • Hitlers vrede - Philip Kerr

 • Help, ik val niet af! - Vivian Reijs

 • Sweet Magnolias seizoen 2 uitgesteld naar 2022

Gerelateerde artikelen

 • Handleiding tot het perfecte (nu ja, net haalbare niveau van het) moederschap - Sofie Vanherpe

 • J.K. Rowlings nieuwe website bevat een pagina waarop Harry Potter theorieën worden ontkracht

 • Recensie: Zoete bezitting

Zoek in artikelen