• onze waardering

Recensie: Het bitterzoete paradijs RECENSIE

"Wie op reis niet goed voor lul heeft gestaan, is ergens niet werkelijk geweest."

Iris Hannema is reisjournaliste en schrijfster. In haar uppie reisde ze naar meer dan 95 landen. Na een maandenlange reis door Oost-Afrika vraagt Hannema zich af of er een paradijs op aarde bestaat. Ze gaat op zoek en bezoekt de eilanden in de Stille Oceaan, van de Salomonseilanden tot Hawaï. Uiteraard maakt ze tijdens haar reis weer de bizarste dingen mee: beroofd worden op Fiji, een cycloon overleven in Pam, de koning van Tonga ontmoeten en zwemmen met wilde dolfijnen.

Eerder schreef Hannema ‘Miss Yellow Hair Hello’. Een van mijn meest favoriete boeken. Na het lezen van haar eerste boek vertelde ik iedereen over haar bizarre verhalen alsof ik Miss Hannema herself was. Ik was zo enthousiast over haar vorige boek dat haar nieuwe boek, Het bitterzoete paradijs, eigenlijk alleen maar minder kon zijn. En helaas was dat het ook. Het bitterzoete paradijs is een stuk serieuzer en minder spannend dan haar vorige boek. Ondanks dat ze nog steeds de vreemdste dingen meemaakt en erg grappig is (regelmatig kwamen er uitspraken voorbij als: ‘’Bijna wilde ik het Franse montuur van die vrouw haar gezicht stompen’’), stelde dit boek mij een beetje teleur. Helaas kun je aan een non-fictie boek niets veranderen.

De hoofdstukken zijn verdeeld per land waar Hannema zich bevindt. Eigenlijk kun je het boek zien als een reisdagboek. In elk land vertelt ze wat ze meemaakt en wat er in haar omgaat. Haar verhalen zijn altijd te bizar voor woorden. Zo loopt ze tijdens een vakantie een bacterie op die haar huid weg vreet en overnacht ze op een scheepsdek. Wat ik altijd zo top aan deze boeken vind is dat Hannema zo eerlijk is. Ze durft zichzelf bloot te geven en durft ook over de minder leuke dingen te praten. Bijvoorbeeld over de problemen in haar relatie, drugsgebruik en de minder leuke kanten van reizen. Iedereen doet altijd maar of reizen alleen maar geweldig is. Ook bewijst Hannema dat je als vrouw uitstekend in je eentje de wereld over kunt reizen. Voor mij is ze een van de meest inspirerende vrouwen ooit.

Het bitterzoete paradijs is een goed boek, maar een tegenvaller vergeleken met het andere boek. Hannema heeft een leuke schrijfstijl, maar ik had toch iets meer moeite om door dit boek heen te komen. Voor de lezers die nog nooit een boek van Iris Hannema hebben gelezen raad ik aan om eerst in dit boek te beginnen en daarna pas haar eerste boek.

Het bitterzoete paradijs

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Hoe je het blauw van de wereldkaart doorkruist en wat je er allemaal tegenkomt, niet in de laatste plaats: jezelf. Als het paradijs bestaat, dan moet het op een van de idyllische eilanden in de Stille Oceaan zijn. Toch? Op Vanuatu overleeft Iris Hannema de verwoestende cycloon Pam, in Nieuw-Caledonië dreigt een rassenoorlog, op Tonga wordt ze high van een aftreksel van de kavawortel. In Fiji wordt ze beroofd en maakt ze de zwaarste bootreis ooit met tonijnvissers. Vreemdgaan blijkt een mensenrecht voor Samoaanse mannen en op Bora Bora blijkt haar campingeigenaar stervende. Iris ging als twintiger en komt terug als dertiger. Heeft ze het paradijs gevonden?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Reminiscence

 • Recensie: Sex Education - seizoen 3

 • Dit weten we over Fantastic Beasts 3

 • Deze films en series verschijnen in oktober op Netflix

 • Emily in Paris seizoen 2 onthult eerste beelden

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Miss yellow hair, hello!

 • Schaduwbroer - Iris Hannema

Zoek in artikelen