Recensie: Eindfeest

Constance de Breedt is een kunstenares van middelbare leeftijd die ongeneeslijk ziek is en veel wrok koestert voor haar voormalige ''vriendinnen''. Een van hen, Ruth, is er met haar ex-man vandoor gegaan en de andere, Nelly, had niets met ziekenhuizen en kanker en hield het voor gezien toen Constance ziek werd. Constance neemt graag het heft in eigen handen en besluit daarom een eindfeest te geven waarmee ze op spectaculaire wijze uit het leven stapt en daarbij haar ''vriendinnen'' mee neemt. Voordat ze hier aan begint, wil ze nog één extra iemand te grazen nemen: Victor Daans, een psychiater en oude zeilmaat van haar ex-man Matthijs die er in der tijd voor gezorgd heeft dat Matthijs koos voor Ruth in plaats van voor haar. Ze zorgt ervoor dat ze zijn patiënt wordt en eist dat hij al haar tijd aan haar spendeert, vervolgens manipuleert ze hem en brengt ze hem van de wijs waardoor al gauw van zijn voetstuk valt. Zal het Constance lukken om haar snode plannen te verwezenlijken? Lukt het haar om al haar oude ''vriendinnen'' op tijd bij elkaar te krijgen?

Jet van Vuuren staat bekend om haar oer-Hollandse vrouwen thrillers waarvan Eindfeest ondertussen haar achtste is. Het kenmerkende van een thriller is dat vaak al vanaf het begin bekend is wie de schurk is, dat de klemtoon ligt op actie en gevaar en er in een hoog tempo toegewerkt wordt naar de climax waarbij de schurk zijn slachtoffers te grazen neemt of een held dit juist voorkomt.

Eindfeest heeft op zich alles in zich om een thriller te zijn, maar mist het hoge verteltempo waardoor de spanning voor niet echt wordt opgebouwd. Het is niet echt duidelijk hoe lang Constance doet over de voorbereidingen voor haar eindfeest en hoeveel weken ze haar psychiater bezoekt, maar wanneer je aan het lezen bent lijken dit hooguit enkele weken te zijn. Het verhaal kabbelt dan ook maar wat voort waardoor de spanning niet echt stijgt maar eerder continu blijft. Desondanks weet Jet van Vuuren je met haar pakkende schrijfstijl wel te boeien, maar zorgt dit ervoor dat het geen boek is dat je niet meer weg kunt leggen. Jammer, want het plot van het verhaal is wel authentiek en gewaagd.

Eindfeest is wat mij betreft net niet dat spetterende knalfeest waar iedereen het over heeft, maar een geslaagd feestje als je er toevallig bij was.

Eindfeest

 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een afscheidsfeest met duistere motieven...

  Constance is een gescheiden vrouw met een prachtige villa, een goedgevulde bankrekening, een leuke baan en een paar fijne vriendinnen. Dit leven verandert op slag als zij terminaal ziek blijkt te zijn. Ze besluit een afscheidsfeest te geven voor haar vriendinnen. Met het bepalende verschil, dat ze alleen vrouwen uitnodigt die haar in de steek hebben gelaten. Het afscheidsfeest krijgt daardoor een wrang randje. Wat deze vriendinnen namelijk niet weten is dat het niet alleen voor Constance, maar ook voor hen het laatste feest van hun leven wordt.

  Ze legt haar krankzinnige besluit voor aan haar psychiater en vraagt hem haar te helpen haar duistere plannen uit te voeren. Ze wil dat hij haar behoedt voor het plegen van een moord...

Meer info

Nieuwste artikelen

 • The Witcher seizoen 3 komt eraan en nieuwe trailer onthuld

 • Spannende Stranger Things seizoen 4 teaser onthult een spookhuis

 • Bridgerton seizoen 2 teaser: Anthony Bridgerton ontmoet liefdesinteresse Kate Sharma

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

Gerelateerde artikelen

 • Winterspecial: 5 boeken om de winter mee door te komen

 • Wintergast

 • Recensie: De oppas

 • Zomerzin

 • Recensie: Papadag

Zoek in artikelen