• onze waardering

Recensie: Het insectenkookboek RECENSIE

Gelukkig geen plaatjes van krioelende wormen op de voorkant, maar een bescheiden tekening van een sprinkhaan op een vork. Het Insecten kookboek probeert mensen niet meteen af te schrikken maar juist nieuwsgierig te maken met een stevig kartonnen boek met een hipster uiterlijk.  Al een tijdje gonst het in de media, we moeten over onze angsten en afschuw van insecten heen en ze gewoon gaan eten.  Zie daar het bestaansrecht van het boek van Folke Dammann en Nadine Kuhlenkamp. Want allemaal leuk en lief (als je insecten als lief zou beschouwen), maar hoe maak je ze dan klaar?

In Het Insectenkookboek vind je een breed scala aan recepten waarin insecten verwerkt zijn. Daarnaast gaan de schrijvers in op de grote vraag waarom we eigenlijk insecten zouden moeten eten. De voedingswaarde en duurzame teeltwijze worden besproken evenals het eten van insecten wereldwijd en het gebruik in de gastronomie. Maar ook de geschiedenis van het eten van insecten komt aan bod. Want in de Oudheid aten we in Europa ook al insecten en werden ze echt als een delicatesse gezien. Daarna raakten ze een beetje in de vergetelheid of beter gezegd, gingen ze undercover. Want volgens de Amerikaanse voedsel en warenautoriteit zijn er bepaalde hoeveelheden insecten toegestaan in eten. Enkele voorbeelden uit het boek: Voor de bereiding van bier mogen er maximaal 2.500 bladluizen per 10 gram hop zitten en in bloem 75 bestandsdelen van insecten per 50 gram. Hoe dit in de Europese wetgeving staat wordt helaas niet duidelijk uit het boek.

Folke Dammann en Nadine Kuhlenkamp koken in Het Insectenkookboek met vier verschillende insecten: sprinkhanen, meelwormen, buffalowormen en krekels. Er wordt kort ingegaan op deze vier verschillende insecten en de voedingswaarde. Vervolgens laten ze zien hoe multifunctioneel deze insecten zijn, in salades, soepen, door de sla, in je hoofdgerecht, nagerecht en natuurlijk snacks. Alle recepten worden begeleid door foto’s, die niet altijd even smakelijk zijn. Het zal vast lekker zijn, maar sprinkhanen op je taco’s en wormen in je salade zijn niet de meest watertandende foto’s die je kan maken voor een kookboek.

De auteurs gaan er vanuit dat dit de meest gangbare insecten zijn die relatief goed verkrijgbaar zijn. Helaas zien zij daarbij over het hoofd dat, zeker in Nederland, insecten niet makkelijk te koop zijn. De Jumbo’s in Groningen verkopen insecten, maar dan in verwerkte vorm. Wil je uit dit boek koken, dan moet je online je insecten bestellen. Daarvoor zijn er enkele webwinkels te vinden die helaas niet in het boek genoemd worden.

Het Insectenkookboek is een kookboek voor de durfals, voor de koks die wel eens iets nieuws willen en voor de mensen die bereidt zijn veel moeite te doen voor hun stukje ‘vlees’. Dit boek krijgt van mij dan ook helaas maar 3 hartjes, omdat het hoofdingrediënt niet makkelijk te verkrijgen is, maar de recepten daarentegen zeer toegankelijk en niet moeilijk zijn. Bon appekrekel!

Het insectenkookboek

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Nootachtig, hartig en verrukkelijk! Gefrituurde sprinkhanen, geroosterde meelwormen op een bedje van wilde kruiden, tagliatelle met krekelpesto, Bourgondische slakken, bonbons van buffalowormen; je moet er wellicht even aan wennen, maar insecten smaken verrassend lekker.

    Het insectenkookoek maakt de lezer vertrouwd met het eten van insecten. Het bevat 38 recepten voor salades en soepen, kleine snacks, creatieve hoofdgerechten en heerlijke desserts met insecten.

    Insecten worden niet voor niets in veel landen ter wereld als een delicatesse beschouwd en staan bij ruim twee miljard mensen regelmatig op tafel.

    Een smakelijk avontuur voor iedereen die dit voedingsmiddel van de toekomst wil proeven!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Deze films en series verschijnen in januari 2025 op Netflix

  • Een schotse winter - Jo Thomas

  • Drielichamen probleem 4 : De verlossing van de Tijd - Baoshu

  • Terugkeer van de bendes - Chloe Gong

  • De terugkeer van Antonia – Carmen Bellmonte

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Het EOS-project

  • Videorecensie: Ayurveda

  • Recensie: Mary Queen of Scots

Zoek in artikelen